Ειδησεογραφικό site

Υπ. Εργασίας: Επιστροφή εισφορών στους συνταξιούχους αντί 13ης σύνταξης

40

Την επιστροφή των εισφορών υπέρ ΕΟΠΠΥ που είχαν  αχρεωστήτως παρακρατηθεί το χρονικό διάστημα από 1-1-2012 μέχρι 30-6-2016 περιμένουν οι συνταξιούχοι ,πολλοί από τους οποίους έχουν προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας την επιστροφή των χρημάτων.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος είχε μεν προαναγγείλει την επιστροφή των ποσών αλλά οι επικεφαλής των θεσμών κατά την παραμονή τους στην Αθήνα  εξέφρασαν επιφυλάξεις για την έξτρα δαπάνη.

Σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) επικαλείται έγγραφο του ΕΦΚΑ  που επισημαίνει ότι η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί άπαξ με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού των συνταξιούχων κατά την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Δεκεμβρίου 2017.
Υπενθυμίζουμε ότι οι διαφορές προκύπτουν καθώς έως τις 30-6-2016 η εισφορά υπέρ ΕΟΠΠΥ υπολογιζόταν επί του μεικτού ποσού της κύριας σύνταξης, χωρίς να αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στις μειώσεις των νόμων 4024/2011, 4051/2011 και 4093/2012 . Εδώ και χρόνια τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή εφάρμοζαν τον Νόμο 2084 του 1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους.

Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) υπολογίζει  ότι οι απώλειες από την λάθος παρακράτηση είναι μεγάλες και φτάνουν έως και τα 1.400 ευρώ .Συνολικά, είχε υπολογιστεί ότι οφείλονται περίπου 250 εκατ. ευρώ σε 1 εκατ. συνταξιούχους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.