Ειδησεογραφικό site

ILO: Μην αντιγράφετε τα εργασιακά μοντέλα άλλων χωρών – Παρουσιάζεται η έκθεση για την Ελλάδα

50

Στην επισήμανση ότι η αγορά εργασίας κάθε χώρας έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και ότι δεν ενδείκνυται η στείρα αντιγραφή μοντέλων προχωρά η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) σε μελέτη της με τίτλο «Ελλάδα: Παραγωγικές θέσεις Εργασίας» που θα παρουσιασθεί σήμερα στις 11:00 σε ειδική εκδήλωση στην Αίγλη Ζαππείου.

Η μελέτη που θα παρουσιαστεί σήμερα σε ειδική εκδήλωση και επικεντρώνει σε πρακτικά θέματα πολιτικής, όπως π.χ. οι ομαδικές απολύσεις αξιοποιήθηκε από τη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για να «φρενάρει» αξιώσεις που είχε εγείρει η τρόικα στο σκέλος των εργασιακών.

Η μελέτη αναφέρει μεταξύ άλλων πως η αναπαραγωγή συγκεκριμένων λύσεων εργασιακού δικαίου σε διάφορες χώρες απέχει πόρρω από μία απλή και μόνο αναπαραγωγή.

«Αυτό που μπορεί να λογίζεται ως μία συγκεκριμένη βέλτιστη πρακτική στο γερμανικό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων ενδέχεται να μην είναι μεταβιβάσιμο σε διαφορετικές πραγματικότητες, όπως για παράδειγμα στην ελληνική», σημειώνει η μελέτη, επικρίνοντας εμμέσως την προσέγγιση της τρόικας για στείρα αντιγραφή συστημάτων.

Για το ισχύον ελληνικό σύστημα ομαδικών απολύσεων η μελέτη αναφέρει πως ο ρόλος που αναθέτει στις δημόσιες αρχές, αλλά και στο Ανώτατο Συμβουλίου Εργασίας δεν αντίκεινται σε καμία από τις γενικές αρχές ή δικαιώματα της συνθήκης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Τέλος, για το εάν το ελληνικό σύστημα ομαδικών απολύσεων θεωρείται αποτελεσματικό, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας σημειώνει πως είναι αναγκαίο τα αποτελέσματά των πρόσφατων αλλαγών να αξιολογηθούν σε ένα εύρος χρόνου προκειμένου να καταλήξει κανείς σε ένα πιο οριστικό συμπέρασμα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.