Ειδησεογραφικό site

Ηχηρή απουσία Τσακαλώτου από την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος

75

«Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση». Αυτό λέει ο θυμόσοφος λαός και στην περίπτωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου φαίνεται να ισχύει.

Την προηγούμενη Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το ζήτημα της Τράπεζας Πειραιώς. Σε αυτήν, εκτός του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν η Εφη Αχτσιόγλου, ως τομεάρχης Οικονομικών, ο Αλέκος Φλαμπουράρης ως υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο Βαγγέλης Πιλάλης ως υπεύθυνος Χρηματοπιστωτικού Τομέα του κόμματος. Η απουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου σχολιάστηκε στα δημοσιογραφικά γραφεία, όμως η Κουμουνδούρου διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκείνοι των οποίων ο θεσμικός ρόλος σχετίζεται με το αντικείμενο της συζήτησης και ότι ο κ. Τσακαλώτος ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δεν ενέπιπτε σε αυτήν τη κατηγορία.

Είχε προηγηθεί η απουσία του κ. Τσακαλώτου από τη συζήτηση για το Ελληνικό στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία όμως –όπως διαβεβαίωναν τόσο η πλευρά του πρώην υπουργού Οικονομικών, όσο και η Κουμουνδούρου– ήταν απολύτως δικαιολογημένη, καθώς συνέτρεχαν λόγοι υγείας. Λίγες μέρες μετά, στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αν και δεν πήρε τον λόγο, κάθισε στα έδρανα της Ολομέλειας και χειροκρότησε τον Νίκο Παππά, όταν ο πρώην υπουργός Επικρατείας ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος φρόντισε να διαψεύσει, με προσωπική του δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσίευμα που υποστήριζε ότι απουσίαζε από τη συζήτηση, επειδή δεν ήθελε να στηρίξει τον Νίκο Παππά.

Χωρίς Τσακαλώτο το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Εντούτοις, είδηση έκρυβε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, με θέμα ένα «ολοκληρωμένο σχέδιo για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την άρση του lockdown». Η απουσία του ονόματος του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τους ομιλητές σε μια προγραμματική εκδήλωση που άπτεται του αντικειμένου του υποδηλώνει ίσως ότι «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά».

Στην εκδήλωση της Τρίτης, εκτός του κ. Τσίπρα, θα μιλήσουν  οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης,  η Λούκα Κατσέλη, που είχε επιμεληθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο καθηγητής, κάτοχος της έδρας Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας, και ο καθηγητής Εμπορικού Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Αυγιτίδης.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η απουσία του πρώην «Τσάρου» της Οικονομίας είναι ιδιαίτερα ηχηρή. Επισήμως στην Κουμουνδούρου επιμένουν ότι οι ομιλητές έχουν θεσμική ιδιότητα (τομεάρχες) και δεν υπάρχει τίποτε άλλο ανάμεσα στις γραμμές. «Ούτε ο Πολάκης ήταν στην παρουσίαση του προγράμματος για την Υγεία, ούτε ο υπεύθυνος του αντίστοιχου κύκλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», υποστηρίζει η Κουμουνδούρου. Παράλληλα, στελέχη κοντά στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι σε όλες τις αντίστοιχες εκδηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει αυστηρά να έχει στο πλευρό του τους αρμόδιους τομεάρχες, επενδύοντας παράλληλα και στην παρουσία τεχνοκρατών εκτός κόμματος, σε μια προσπάθεια ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ σε νέες εξωκομματικές προσωπικότητες με επιστημονικά χαρακτηριστικά.

Η βαρύτητα Τσακαλώτου και το μήνυμα Τσίπρα
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το πρόσωπο του Ευκλείδη Τσακαλώτου –που είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με αρμοδιότητα την Οικονομία– έχει μια διαφορετική βαρύτητα. Άλλωστε, ήταν αυτός που ανέλαβε να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015, γεγονός που του έδωσε πολλούς πόντους τόσο εντός, όσο και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που «πήρε πάνω του» την οικονομική πολιτική της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σαφές ότι η δεύτερη απουσία εντός μίας εβδομάδας εγείρει ερωτήματα. Ορισμένοι, μάλιστα, πιστεύουν ότι η απουσία του Τσακαλώτου από την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος αποτελεί μια συνειδητή επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να πάρει αποστάσεις από την οικονομική πολιτική που άσκησε ο ίδιος ως πρωθυπουργός. Μια απόπειρα «αποτσακαλωποίησης», δηλαδή, της οικονομικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι αρκετά στελέχη των Προεδρικών (με πρώτο τον Παύλο Πολάκη) έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στη φορολογική πολιτική του Τσακαλώτου, φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίξουν ότι αποτελούσε τη βασική αιτία της εκλογικής ήττας του 2019. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, πάντως, υπενθύμιζαν χθες στο iefimerida.gr ότι ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός έχει δημοσίως στηρίξει την οικονομική πολιτική που ασκήθηκε επί υπουργίας Τσακαλώτου, ενώ υπογραμμίζουν ότι πολλές φορές έχει τοποθετηθεί θετικά για την επιλογή της δημιουργίας του «μαξιλαριού».

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρείται ο άτυπος ηγέτης της «Ομπρέλας», γεγονός που κάνει ορισμένους εντός του ΣΥΡΙΖΑ να πιστεύουν ότι η απουσία του από την εκδήλωση της Τρίτης αποτελεί και ένα σαφές μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς την εσωκομματική αντιπολίτευση. Άλλωστε, στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας καταγράφηκε έντονη διαφωνία αναφορικά τόσο με το Ελληνικό, όσο και για τις παρεμβάσεις του Παύλου Πολάκη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι δεν θα δεχτεί νέες διαφοροποιήσεις σε ψηφοφορίες και να αρνείται την πρόταση Μπίστη, Τσακαλώτου, Φίλη να μπει στο κείμενο απόφασης αναφορά για «συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τον αντιπολιτευτικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ».

Απομένει να δούμε αν τις επόμενες μέρες στην Κουμουνδούρου θα επικρατήσουν λογικές πυρόσβεσης ή αν θα αναζωπυρωθούν νέες εσωκομματικές εντάσεις
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/syriza-apoysia-tsakalotoy-oikonomikoy-programmatos

Τα σχόλια είναι κλειστά.