Ειδησεογραφικό site

Ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο του πρώην δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας

57

«Διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής»: αυτό ήταν το οξύ πρόβλημα υγείας που οδήγησε τον πρώην δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας Αλέκο Λάλο στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο την περασμένη Παρασκευή σε μία διαδρομή, ωστόσο, με πολλές ανατροπές εντός κι εκτός νοσοκομείου, που είχε τελικά μοιραία έκβαση. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, αυτό αναφέρεται στο πόρισμα των ιατροδικαστών για τον θάνατο του 73χρονου.

Ο Αλέκος Λάλος, σύμφωνα με όσα ανήρτησε στον λογαριασμό του στο facebook, ο γιος του Μιχάλης Λάλος, διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο που εφημέρευε, διότι δεν αισθανόταν καλά.

Εξετάστηκε από τους εφημερεύοντες γιατρούς του νοσοκομείου, ιδίως από τους καρδιολόγους δεδομένου ότι είχε ιστορικό καρδιοπάθειας και μεταξύ των βασικών συμπτωμάτων που ανέφερε ήταν έντονος, εντοπισμένος πόνος στην περιοχή της πλάτης.

Κατά πληροφορίες, τα εργαστηριακά ευρήματα που τέθηκαν υπόψη των καρδιολόγων δεν δικαιολογούσαν έμφραγμα: τα καρδιογραφήματα ήταν καλά ενώ και οι τιμές στις εξετάσεις καρδιακών ενζύμων και τροπονίνης ήταν κάτω από το όριο ασφαλείας (αναφέρεται ότι με όριο το 0,040 οι τιμές του 73χρονου ήταν 0,032 και στις δύο χρονικές στιγμές που εξετάστηκε, στις 10 το πρωί και στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής).

Το αποτέλεσμα ήταν ο 73χρονος να λάβει οδηγίες από τους γιατρούς της Καρδιολογικής κλινικής του Σισμανογλείου για λήψη αναλγητικών και κατ’ οίκον ξεκούραση. Λίγο μετά την επιστροφή στο σπίτι η κατάσταση του 73χρονου επιδεινώθηκε. Διακομίστηκε από τον γιο του στο νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο- Αγία Όλγα» όπου και κατέληξε.

Τι είναι το διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής

Ο διαχωρισμός της αορτής είναι μια σοβαρή κατάσταση, στην οποία σχίζεται το εσωτερικό στρώμα της αορτής, του μεγάλου δηλαδή αιμοφόρου αγγείου που εκφύεται από την καρδιά. Τα σφυγμικά κύματα του αίματος διέρχονται δια μέσου της οπής του σχισίματος, προκαλώντας τον διαχωρισμό των στρωμάτων (του έσω από το μέσο) του χιτώνα της αορτής.

Η κατάσταση αυτή εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες στην ηλικία των 60 με 70 ετών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα της αορτικού διαχωρισμού μπορεί να μιμούνται συμπτώματα άλλων ασθενειών, και για αυτό συχνά οδηγούν σε καθυστέρηση της διάγνωσης. Η διάγνωση τίθεται με συγκεκριμένες εξετάσεις οι οποίες προϋποθέτουν κάποιες ενδείξεις εργαστηριακές. Συνήθως ο ασθενής υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία ή σε μαγνητική αγγειογραφία και όταν διαγνωσθεί το διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής απαιτείται άμεση αντιμετώπιση, είτε χειρουργική επέμβαση είτε φάρμακα, ανάλογα με την περιοχή της αορτής που εμπλέκεται.

Τα σχόλια είναι κλειστά.