Ειδησεογραφικό site

Ιατρικοί σύλλογοι: Λένε «όχι» στις αλλαγές για τον «οικογενειακό γιατρό»

59

Μεγάλο κύμα αντιδράσεων προκαλεί στον ιατρικό κόσμο η απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού με την οποία καταργείται το δικαίωμα του ασθενή να επιλέγει τον γιατρό του και καθιερώνεται το σύστημα της παραπομπής στον ειδικευμένο γιατρό μόνο μέσω του οικογενειακού γιατρού του ΕΟΠΥΥ ή των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με επιστολή του στον υπουργό Υγείας ζητεί διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ανεκτό να αιφνιδιάζεται ο ιατρικός κόσμος με ασαφείς αποφάσεις και εγκυκλίους ειδικά όταν οι συμβεβλημένοι και οι πιστοποιημένοι ιατροί, έχουν επί σειρά ετών στηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

«Ο ιατρικός κόσμος είναι κάθετα αντίθετος, με το καθεστώς των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς (gatekeeping) καθώς θα οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων ενώ καθιστά πρακτικά αδύνατη τη σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων.

Με πρωτοφανή προχειρότητα το υπουργείο Υγείας ενώ δεν έχει κατορθώσει να στελεχώσει το σύστημα με επαρκή αριθμό οικογενειακών γιατρών επιχειρεί να εφαρμόσει το gatekeeping, βάζοντας ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση του ασθενή. Μάλιστα υπάρχει κίνδυνος να μη μπορεί να αποζημιωθεί ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιατρός, για επίσκεψη ασθενή του εάν δεν υπάρχει παραπομπή από οικογενειακό γιατρό» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Ο ΙΣΑ στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Α.Ξανθό, ζητεί να διευκρινιστεί ο χρόνος εφαρμογής της απόφασης και να απαντηθούν επείγοντα ερωτήματα προκειμένου να ενημερωθούν οι γιατροί για να είναι αφενός σε θέση να ανταποκριθούν στα ιατρικά τους καθήκοντα και αφετέρου να μην κινδυνεύσουν να εξαπατηθούν παρέχοντας υπηρεσίες για τις οποίες δεν θα αποζημιωθούν.

Κλινοκοεργαστηριακοί γιατροί: Να αποσυρθεί η νέα απόφαση για τον οικογενειακό γιατρό

Την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό προς τους δημόσιους φορείς αλλά και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), με σχετική επιστολή της στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας την απόσυρση της.

Ο Πρόεδρός της κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος, σε κοινοποίηση της διαμαρτυρίας στα μέλη της ΠΟΣΚΕ, επισήμανε τον κίνδυνο να μην πληρωθούν όσες επισκέψεις εκτελεστούν από σήμερα από τους ιδιώτες γιατρούς, εάν δεν υπάρξουν διευκρινίσεις από το Υπουργείο.

«Πώς και σε τι εξυπηρετεί, πλην γραφειοκρατίας αλλά και επικινδυνότητας, για την υγεία των ασθενών το χάσιμο χρόνου για έναν ασθενή με γνωστό καρδιολογικό πρόβλημα ή διαταραχές της εμμήνου ροής σε μία γυναίκα ή μη επίσκεψη κατευθείαν στον ειδικό καρδιολόγο ή γυναικολόγο αντίστοιχα, αν δεν πάει πρώτα στον Οικογενειακό ιατρό όπως εσείς ορίζετε;» διερωτάται ο πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ, δίδοντας την αυτονόητη απάντηση πως «η ενημέρωση του φακέλου Υγείας του ασθενούς (όποτε εφαρμοστεί) μπορεί να γίνεται αυτόματα από τον κάθε Ιατρό όπως εξάλλου και πρέπει.».

Υπογραμμίζει επίσης ένα πρακτικό ζήτημα που αφορά τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς ιατρούς: «Θα αμειφθούν για επισκέψεις που θα γίνουν από την κοινοποίηση της Υπουργικής Απόφασης και μετά σύμφωνα με το ισχύον μέχρι χθες καθεστώς της ελεύθερης επιλογής Ιατρού με 200 επισκέψεις ανά Ιατρό μηνιαίως ή όχι;» καθώς όπως προσθέτει «πουθενά δεν φαίνεται ο χρόνος έναρξης της εφαρμογής της, αλλά και ο θεσμός του Οικογενειακού ιατρού δεν είναι σε εφαρμογή, γεγονός που δεν διευκρινίζεται στην Υπουργική απόφαση».

ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ: Χρέος των γιατρών να αντισταθούν σε αυτόν τον κατήφορο

Με ανάρτησή του στο facebook εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του στο νέα διαδικασία πρόσβασης των ασφαλισμένων σε ειδικευμένους γιατρούς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ κ. Παναγιώτης Ψυχάρης. Ο επί χρόνια συνδικαλιστής, με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, των γιατρών του πρώην ΙΚΑ, ανήρτησε σχόλιο με τίτλο «ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ GATEKEEPING» και παρότρυνε τους γιατρούς να αντισταθούν στον κατήφορο αυτής της διαδικασίας.

«Είχα πει στη Βουλή ότι το gatekeeping δεν θα το καταργήσουν οι γιατροί.Θα το καταργήσει ο Λαός.
Όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών,έχουν χρέος να αντισταθούν στον κατήφορο,ταυτόχρονα ενημερώνοντας τον κόσμο. Όλες οι παρατάξεις έχουν χρέος να αντισταθούν.
Ο ασθενής έχει δικαιώματα, που δεν μπορεί να του τα αφαιρέσει κανένας μνημονιακός νόμος» έγραψε ο κ. Ψυχάρης και παρέθεσε την επίμαχη παράγραφο που περιγράφει πως θα γίνεται η επίσκεψη σε ειδικευμένο γιατρό για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ: «Ν.4486/17 αρθρο 19 παρ6. α. Το σύστημα των παραπομπών από τον οικογενειακό ιατρό ως αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας, αρχίζει να εφαρμόζεται από 1ης Ιανουάριου 2018, με εξαίρεση τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά. Μέχρι τις 31.12.2018 το σύστημα παραπομπών θα έχει εφαρμοστεί πλήρως, με εξαίρεση τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά».

Τα σχόλια είναι κλειστά.