Ειδησεογραφικό site

Η… τραγική υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά

676

Της Στέλλας Νοβάκη
Την ημέρα που ένας ομογενής, ένας Έλληνας υπήκοος, έχασε τη ζωή του στο χωριό Βουλιαράτες, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά που βρέθηκε εκεί ως εκπρόσωπος του κράτους για να τιμήσει τις εκδηλώσεις μνήμης ανήμερα της εθνικής μας επετείου για την 28η Οκτωβρίου έγραψε στο Facebook:
(Παραθέτουμε το κείμενο έτσι όπως το ανάρτησε. Χωρίς τόνους.)
«Σημερα στο νεκροταφειο πεσοντων στους Βουλιαρατες κοντα στην Κλεισουρα για να τιμησουμε τους Ελληνες πεσοντες. Ημερα μνημης στον τοπο που επεσαν. Πυκνη συγκινηση αναμεσα στα βουνα που πολεμησαν με πατριωτισμο εναντιον του φασισμου. Παντου ελληνικες σημαιες, παροντες εκπροσωποι της ελληνικης και αλβανικης κυβερνησης, η πρεσβης της Ελλαδας, βουλευτες, δημαρχοι, πληθος κοσμου και παιδια του σχολειου. Δοξολογια, καταθεση στεφανων, ομιλια της πρεσβεως, εθνικος υμνος Ελλαδας και Αλβανιας, ποιηματα παιδιων. Φυγαμε στις τρεις το μεσημερι χωρις να εχει υπαρξει καμια ανησυχια. Στο μεταξυ ειχαμε πληροφορηθει οτι καποιος ομογενης με καλασνικοφ ειχε απειλησει το πρωι να πυροβολησει θεωρωντας οτι η συμφωνια των δυο κυβερνησεων να αποκαταστησουν τη μνημη των νεκρων ηταν προδοσια. Καμια ελληνικη σημαια δεν κατεβηκε, ολες ηταν υψωμενες. Μετα τις 3μμ στο δρομο της επιστροφης πληροφορηθηκαμε οτι ο ομογενης περικυκλωθηκε, η αστυνομια του ζητησε να παραδοθει, δεν παραδοθηκε και τον σκοτωσαν. Ηταν ενα τραγικο συμβαν που κανεις μας σημερα ολο το πρωι, μεσα στην ατμοσφαιρα συγκινησης που επικρατουσε, δεν μπορουσε να φανταστει».

«ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ…»
Για την υπουργό Πολιτισμού είναι ένα τραγικό συμβάν. Μόνο αυτό είχε να πει για κάποιον που, όπως η ίδια αναφέρει, «περικυκλωθηκε, η αστυνομια του ζητησε να παραδοθει, δεν παραδοθηκε και τον σκοτωσαν». Το ότι σκοτώθηκε επειδή δεν παραδόθηκε είναι απλά ένα τραγικό συμβάν.
Δηλαδή για την υπουργό κανέναν άλλον τρόπο δεν θα μπορούσε να σκεφτεί η αλβανική αστυνομία για να λήξει το συμβάν παρά μόνο να τον σκοτώσει. Κι αυτό για την υπουργό δεν είναι ούτε απαράδεκτο ούτε κατακριτέο, απλώς είναι ένα τραγικό συμβάν. Κακιά στιγμή. Στραβή στη βάρδια, όπως μας έχουν συνηθίσει οι υπουργοί και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε. Η Μυρσίνη Ζορμπά παραδέχτηκε επίσης ότι στον δρόμο της επιστροφής της πληροφορήθηκε τον θάνατο του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Και δεν σκέφτηκε ούτε μια στιγμή να γυρίσει πίσω να μάθει τι έγινε; Στους Βουλιαράτες παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους και ως απλός πολίτης. Στον δρόμο της επιστροφής έμαθε ότι σκοτώθηκε ένας Έλληνας υπήκοος, για τον οποίο είχε λέει πληροφορίες από το πρωί για τη δράση του και την προειδοποίηση της αστυνομίας.
Συνέχισε ωστόσο αμέριμνη το ταξίδι της επιστροφής στην Ελλάδα. Στο, χωρίς τόνους, κείμενο που ανάρτησε η κ. Ζορμπά, όχι μόνο δίνει τη δική της εκδοχή αλλά βγάζει και το πόρισμα. «Καποιος ομογενης με καλασνικοφ ειχε απειλησει το πρωι να πυροβολησει θεωρωντας οτι η συμφωνια των δυο κυβερνησεων να αποκαταστησουν τη μνημη των νεκρων ηταν προδοσια», αναφέρει στην ανάρτησή της.
Προφανώς, αφού αυτός θεωρούσε ότι η συμφωνία ήταν προδοσία,… δεν έχει σημασία το πώς έχασε τη ζωή του. Προκάλεσε αφού δεν συμφωνούσε. Άρα, δεν χρειαζόταν να μάθει η υπουργός τίποτα περισσότερο. Θα πατούσε άλλωστε σύντομα ελληνικό έδαφος και θα αναλάμβαναν οι υπεύθυνοι.
Την υπουργό συνόδευε και ο σύντροφός της Αντώνης Λιάκος που, εκτός από την ανάρτηση στο Facebook, έσπευσε με δηλώσεις του να επιβεβαιώσει την εκδοχή της Μυρσίνης Ζορμπά και τα όσα συνέβησαν και τα όσα ανέφερε η συντρόφισσα.
Ο Αντώνης Λιάκος, εκτός από σύντροφος της υπουργού Πολιτισμού, έχει διατελέσει επικεφαλής της αναθεώρησης του προγράμματος σχολικών βιβλίων επί Φίλη, είναι καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δραστήριο στέλεχος αλλά και πρόεδρος του ΟΠΕΚ, του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας που είχε ιδρύσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Με βάση όλες του τις ιδιότητες και τη διαδρομή του, θα μπορούσε ίσως και να κάνει και μια δεύτερη σκέψη πριν η σύντροφός του βγάλει το πόρισμα για το τι είχε συμβεί στους Βουλιαράτες.
ΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΕΒΗ ΤΙΠΟΤΑ
Το ζευγάρι όμως επέλεξε κάτι άλλο. Αφού ολοκλήρωσε την επίσκεψή του, εκτέλεσε το καθήκον του, έκανε την ανάρτησή του και επέστρεψε ήρεμα κι ωραία στην πατρίδα να συνεχίσει τη ζωή του. Ούτε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ούτε ο σύντροφός της Αντώνης Λιάκος, ούτε κανείς άλλος είδε, άκουσε ή αντιλήφθηκε τίποτα. «Κάποιος ομογενής», «προδοσία», «σκοτώθηκε». Κωδικοποίησε το περιστατικό, το κοινοποίησε μέσω Facebook και… έφυγε.
Η υπουργός πρόταξε, μάλιστα, τη συγκίνηση που ένιωσε στις εκδηλώσεις με τις σημαίες να κυματίζουν και αν δεν ήταν αυτό το τραγικό συμβάν, θα ήταν σίγουρα όλα καλύτερα. Ατυχία…! Πράγματι, ατυχία γιατί ο άνθρωπος που σκοτώθηκε είχε δικαιώματα που συνήθως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο υπερασπίζεται αλλά μάχεται γι’ αυτά. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση διέφυγε της κ. Ζορμπά.
Ίσως αν αναγκαστεί και η μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα να στείλει μια επιστολή στον πρωθυπουργό, όπως έκανε η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου και εξασφάλισε την διαβεβαίωση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση και στις συνθήκες θανάτου του γιου της. Ίσως. Γιατί κάποια ζητήματα είναι θέμα τύχης και κάποια ατυχίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.