Ειδησεογραφικό site

Η Τουρκία «πάγωσε» την παραλαβή των ρωσικών S-400: Τί συνέβη

3.190

Το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση της Τουρκίας να αναβάλει, όπως όλα δείχνουν, την παραλαβή των S-400 από τη Ρωσία κατά δέκα μήνες, αποκαλύπτει η Hurriyet.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Μεχμέτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν την τουρκική πλευρά ότι η παραλαβή των ρωσικών πυραύλων συνιστά απειλητική κίνηση προς το ΝΑΤΟ και τα οπλικά του συστήματα.

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους S-400, είναι και οι Ρώσοι μέρος της συμφωνίας», απάντησαν οι Τούρκοι, όπως ανέφεραν «αξιόπιστες πηγές» στη Ηurriyet . «Πάρτε τους αλλά μην τους χρησιμοποιείτε», απάντησαν οι Αμερικανοί υποσχόμενοι να παραδώσουν άμεσα στην Άγκυρα αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα Patriot.

Οι απειλές της Ουάσιγκτον για τα F-35

Στην απόφαση της Τουρκίας φαίνεται ότι συνέβαλε και η προειδοποίηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «αν προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα για την παραγωγή των μαχητικών F-35», όπως ξεκαθάρισε την Τρίτη ο αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας υφυπουργός Εξωτερικών , Γουές Μίτσελ, μιλώντας στο Conservative Heritage Foundation στην Ουάσιγκτον.

«Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την Τουρκία προσανατολισμένη προς ένα δυτικό μέλλον, τόσο στρατηγικά όσο και πολιτικά», είπε, προσθέτοντας ωστόσο: «Ήμασταν σαφείς ποια θα είναι η αμερικανική απάντηση αν η Τουρκία προχωρήσει στην απόκτηση των συστημάτων S-400». Τόνισε δε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα παραβίαζε την νομοθεσία περί Αντιμετώπισης των Αμερικανών Αντιπάλων Μέσω Κυρώσεων (CAATSA), βάσει της οποίας επιβάλλονται κυρώσεις στα κράτη που δεν συμμορφώνονται με τους αμερικανικούς κανόνες.

Δικαιολογώντας την αναβολή της παραλαβής των S-400, όπως προκύπτει από το δημοσιεύμα της Hurriyet, η Άγκυρα λέει ότι δεν προλαβαίνει μέσα στους προβλεπόμενους εννέα μήνες να έχει πρόσβαση στο λογισμικό, και άρα τον χειρισμό των συστημάτων θα  είχε σε πρώτη φάση προσωπικό από τη Ρωσία. Αλλά στην Άγκυρα προτιμούν να εκπαιδευτούν Τούρκοι για το σκοπό αυτό και γι’ αυτό αναβάλλουν την παραλαβή κατά δέκα μήνες ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την εκπαίδευση.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.