Ειδησεογραφικό site

Οι τοπικές οικονομίες και οι εκλογές

79

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Η μακροχρόνια κρίση έχει προκαλέσει μεγάλες διαφοροποιήσεις στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Ευνόησε δε – αν όχι επέβαλε- την διαφορετική ανάπτυξη και συγκρότηση των τοπικών οικονομιών.

Και αυτή η διαφοροποίηση αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο και στις πολιτικές εξελίξεις αλλά κυρίως και στο αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, όποτε και αν αυτές πραγματοποιηθούν. Προφανώς και στον δρόμο για την κάλπη θα επιδράσουν και αλλά ζητήματα, όχι αμιγούς οικονομικής σημασίας, όπως για παράδειγμα η υπόθεση των Σκοπίων, ωστόσο στο τέλος της ημέρας το βασικό κριτήριο θα είναι το οικονομικό…

Σοβαροί μελετητές διαπιστώνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις και στην πιθανή εκλογική συμπεριφορά, με βάση την πορεία κάθε τοπικής οικονομίας. Γιατί μην γελιέστε, δεν είναι όλη η Ελλάδα στο… ίδιο ακριβώς καζάνι. Και όσο καλύτερη είναι τηρουμένων των αναλογιών η κατάσταση σε μία τοπική κοινωνία, τόσο μπαίνουν στην πολιτική εξίσωση με μεγαλύτερο βάρος και τα υπόλοιπα, πλην της οικονομίας, θέματα.

Βεβαίως, η ανάλυση αυτή, που θα ήταν και ο πλέον χρήσιμος «οδηγός» για τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να μπορέσουν στοχευμένα να «σημαδέψουν» τις ανάγκες των ψηφοφόρων και είναι πολύ δαπανηρές και φυσικά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσα από την συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων που περισσότερο δείχνουν να αναζητούν βολικά μοτίβα παρά την ουσία. Γι’ αυτό και τα αποτελέσματά τους είναι πολλές φορές αμφίβολης αξιοπιστίας…

Αν ωστόσο κανείς αναζητήσει στοιχεία από μελετητές που σέβονται τον εαυτό τους θα διαπιστώσει ότι πράγματι η διαφορά που υφίσταται στις τοπικές οικονομίες διαμορφώνει και διαφοροποιήσεις στην εκλογική βούληση. Δεν θέλει άλλωστε και πολύ μυαλό. Είναι προφανές ότι διαφορετική είναι η κατάσταση για παράδειγμα στο Λεκανοπέδιο Αττικής και σε μεγάλες πόλεις από ό,τι σε άλλες περιοχές της χώρας. Και περαιτέρω, άλλου επιπέδου είναι οι τοπικές οικονομίες για παράδειγμα σε πολλές νησιωτικές περιοχές ή την Κρήτη και άλλου στην ενδοχώρα. Και εκεί πλέον υπάρχουν άλλες μεγάλες διαφορές από νομό σε νομό, ανάλογα με το πώς έπληξαν ή και σε ορισμένες περιπτώσεις ευνόησαν οι συνθήκες τις οικονομίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τουρισμός…

Για το Λεκανοπέδιο ειδικότερα, σύμφωνα με αξιόπιστους ερευνητές, αναφέρεται ότι είναι η περιοχή που αναδύεται η ισχυρότερη οργή. Όπου το θυμικό κυριαρχεί μαζί με την απογοήτευση. Και για τα όσα έχουν συμβεί την τελευταία τριετία ειδικότερα αλλά και για τα πεπραγμένα της τελευταίας επταετίας γενικότερα. Και έχει αυτό λογική μία και τα μεγαλύτερα πλήγματα τα έχει δεχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι πρώην πλέον αλλά και νυν καταστηματάρχες. Και γενικότερα η πάλαι ποτέ προσδιοριζόμενη ως μεσαία τάξη και στην Αττική αλλά και στις υπόλοιπες αστικές περιοχές της επαρχίας.

Μόνο που στο Λεκανοπέδιο ψηφίζει σχεδόν το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος… Το οποίο ως πρώτο σύμβουλο στον δρόμο για την κάλπη θα έχει την οργή… Κρατήστε αυτό το δεδομένο. Βεβαίως όπως είπαμε, η εικόνα διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή.  Αυτού του είδους η ανάλυση, με έμφαση στο τοπικό στοιχείο, θα κρίνει πολλά στις επόμενες εκλογές. Στις οποίες θα έχουν και έντονα τοπικό χαρακτήρα με βάση το σύστημα. Και εκείνος που θα την προσεγγίσει ορθολογικότερα κατανοώντας τις τοπικές ανάγκες εκτός από το γενικότερο «κάδρο», στοχεύοντας απολεσματικότερα, θα αποκομίσει κρίσιμα οφέλη.

 

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.