Ειδησεογραφικό site

Οι Θεσμοί σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την κυβέρνηση

104

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σφίγγει ο κλοιός για την κυβέρνηση και όπως όλα καταδεικνύουν η «καθαρή έξοδος» θα παραμείνει ένα αφήγημα για το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Πλέον οι θεσμοί «πιέζουν» για προληπτική γραμμή στήριξης η οποία θα συνοδεύεται από σκληρή εποπτεία και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Δηλαδή, θα εγκατασταθούν στην Αθήνα «ελεγκτές» από τους θεσμούς που θα ελέγχουν όχι μόνο τη δημοσιονομική προσαρμογή δηλαδή εάν επιτυγχάνεται ο στόχος για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%του ΑΕΠ και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά και αν τηρούνται τα ψηφισθέντα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς για τα επόμενα χρόνια καθώς και αν παρατηρούνται πισωγυρίσματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία ελλειμμάτων.

Και αν αυτή τη φορά η ελληνική κυβέρνηση δεν φοβάται ότι μία έκθεση των θεσμών θα είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα μίας δόσης, αυτή τη φορά οι καθυστερήσεις ή οι τροποποιήσεις του προγράμματος θα παγώνουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Ουσιαστικά οι πιστωτές της χώρας θα εφαρμόσουν «εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας», όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Το «εργαλείο» θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά κάτι που δείχνει η χώρα μας ειδική και όχι ως μια μεταμνημονιακή χώρα, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Το ζήτημα είναι πως θα χειριστεί πλέον η κυβέρνηση τις εξελίξεις που έρχονται από έξω. Ήδη οι συζητήσεις για αλλαγές στη Β’ Αθηνών δυναμώνουν το προεκλογικό κλίμα και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η κυβέρνηση θα «κατέβει» σε εκλογές ενδεχομένως τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο με αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς προκειμένου να αποφύγει τις περικοπές στις συντάξεις.

Ο «χορός» των δηλώσεων ξεκίνησε νωρίς σε αυτή την αξιολόγηση. Ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα, Φραντσέσκο Ντρούντι, με συνέντευξη του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική αναλύει επί της ουσίας της ΕΚΤ για μια προληπτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο. Όπως είπε με το προληπτικό πρόγραμμα η Ελλάδα θα διατηρούσε το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, θα προλάμβανε τις διακυμάνσεις στις καταθέσεις, θα επιτάχυνε την άρση των capital controls και θα επέτρεπε τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως προαναφέρθηκε στη μετά το μνημόνιο εποχή θα ελέγχεται η εφαρμογή συγκεκριμένων δεσμεύσεων. Συγκεκριμένα θα ελέγχεται η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και των αποκρατικοποιήσεων όπως για παράδειγμα του Ελληνικού, η ολοκλήρωση των αλλαγών στη δημόσια διοίκηση, με την αξιολόγηση των στελεχών της, η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού (target model) και η συνέχιση της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στον δημοσιονομικό τομέα (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανωτέρω υποχρεώσεις μαζί με άλλες θα αποτελέσουν μέρος μία νέας μεταμνημονιακής συμφωνίας. Από τη μία πλευρά η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιεί το ολιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη (με τροποποιήσεις που θα γίνουν από τους θεσμούς σε σχέση με το αρχικό κείμενο), από την άλλη θα υλοποιείται και το πρόγραμμα των θεσμών. Οι ελεγκτές θα ενημερώνουν τους επικεφαλής οι οποίοι θα έρχονται στην Ελλάδα κάθε τρεις μήνες για να διαπιστωθεί η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας.

 

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.