Ειδησεογραφικό site

Η ταινία «Γυναίκα σε πόλεμο» κερδίζει το κινηματογραφικό βραβείο Lux 2018

Lux Prize bilboard in the EP in Brussels
3.071

Της Έλλης Ιωακείμογλου

Η ταινία «Γυναίκα σε πόλεμο», μια ισλανδική/γαλλική/ουκρανική συμπαραγωγή, κέρδισε το 12ο κινηματογραφικό βραβείο LUX, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι την Τετάρτη στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος Ταγιάνι συνεχάρη τους τρεις φιναλίστ και δήλωσε:

«Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τον κινηματογραφικό μας διαγωνισμό, αφιερωμένο από το 2007 στις ευρωπαϊκές κινηματογραφικές παραγωγές που επικεντρώνονται σε θέματα θεμελιώδη για την Ευρωπαϊκή Ένωση: την οικουμενικότητα των ευρωπαϊκών αξιών, την ένταξη και την ανεκτικότητα και την προστασία της πολιτιστικής πολυμορφίας. Η απονομή του βραβείου LUX δεν ήταν ποτέ τόσο δύσκολη όσο φέτος. Οι υποψήφιοι του διαγωνισμού ήταν εξαιρετικοί, τόσο ως προς την πρωτοτυπία τους, όσο και ως προς τη σχετικότητα των θεμάτων που κάλυψαν.

Οι ταινίες των φιναλίστ επικεντρώνονται σε τρία βασικά θέματα για το μέλλον της Ευρώπης: τον κίνδυνο του ακραίου εθνικισμού, την επείγουσα ανάγκη να αναληφθεί δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και να υπάρξει συνεκτική απάντηση στις προκλήσεις που θέτει η μετανάστευση..

Διαφορετικές στο είδος και το θέμα, αυτές οι ταινίες έχουν ένα σημαντικό κοινό σημείο: αφηγούνται ιστορίες δυνατών γυναικών που είναι αποφασισμένες να αλλάξουν τα πράγματα.

Η ταινία «Γυναίκα σε πόλεμο» (πρωτότυπος τίτλος: Kona fer í stríð) του Ισλανδού σκηνοθέτη Μπένεντικτ Έρλινγκσον, μία πολιτική ταινία, φεμινιστικό έπος και μύθος, αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας, δασκάλας μουσικής που ζει διπλή ζωή σα παθιασμένη ακτιβίστρια για το περιβάλλον. Η πρωταγωνίστρια βλέπει τις πολιτικές της πεποιθήσεις να αμφισβητούνται όταν το σχέδιο της να υιοθετήσει παιδί γίνεται πραγματικότητα.

Σε συνέντευξή του, ο σκηνοθέτης της ταινίας Μπενεντίκτ Έρλινγκσον μας μιλάει για την κλιματική αλλαγή και το αντίκτυπο που έχει στη δημοκρατία. Tο «Γυναίκα σε Πόλεμο» δείχνει τον αγώνα της Χάνα, μιας δασκάλας μουσικής που ζει διπλή ζωή ως περιβαλλοντική ακτιβίστρια. Καθώς αρχίζει να σχεδιάζει την τολμηρή της επιχείρηση ενάντια σε εργοστάσιο αλουμινίου που απειλεί να καταστρέψει το τοπίο, διαπιστώνει ότι η αίτησή της να υιοθετήσει ένα παιδί έχει γίνει τελικά αποδεκτή και ένα μικρό κορίτσι την περιμένει στην Ουκρανία. Η πρωταγωνίστρια ταλαντεύεται λοιπόν ανάμεσα στη μάχη της για το περιβάλλον και την βαθιά της επιθυμία να γίνει μητέρα. Αντλεί τη δύναμή της από τη φύση και τους ανθρώπους που στηρίζουν τον αγώνα της. «Η ταινία μιλάει για τη δημοκρατία, τα ΜΜΕ, τη μάχη για το περιβάλλον και το δικαίωμα των ανθρώπων να αναλαμβάνουν δράση, ακόμα κι αν παραβιάζουν τους κανόνες», εξηγεί ο σκηνοθέτης Μπενεντίκτ Έρλινγκσον, περιγράφοντας τη ταινία. Το αστείο και σουρεαλιστικό «καλλιτεχνικό θρίλερ με πολλή μουσική» αξιοποιεί το πανέμορφο ισλανδικό τοπίο για να φέρει στην επιφάνεια την επείγουσα ανάγκη επίλυσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων ανά τον κόσμο.

Ένα προειδοποιητικό κάλεσμα

«Η ταινία μου συνιστά επίσης ένα προειδοποιητικό κάλεσμα», προσθέτει ο Ισλανδός σκηνοθέτης κατά τη διάρκεια ενός Facebook live, μετά την απονομή του βραβείου. «Υπάρχει μια παράξενη κουλτούρα άρνησης και μετάθεσης του προβλήματος. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, κάτι που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη γενιά μας».

«Οι γυναίκες σώζουν συνεχώς τον κόσμο»

Ερωτώμενος γιατί διάλεξε γυναίκα πρωταγωνίστρια (την οποία υποδύθηκε η Χαλντόρα Γκειρχαροσντότιρ), ο Έρλινγκσον απαντάει: «Οι γυναίκες συνεχώς σώζουν τον κόσμο. Μερικές φορές χρησιμοποιούν διαφορετικές στρατηγικές απ’ό,τι οι άνδρες. Πρέπει να σώσουμε τον κόσμο και στον περιβαλλοντικό αγώνα οι γυναίκες παίζουν συχνά σημαντικό ρόλο».

Στο «Woman at War » το βραβείο κινηματογράφου LUX

Τη δεύτερη θέση έλαβε η ταινία «Styx» του αυστριακού Βόλφανγκ Φίσερ και την τρίτη θέση πήρε η ταινία «Τhe Other Side of Everything» της Μίλα Τουράσλικ από τη Σερβία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.