Ειδησεογραφικό site

Οι συλλογικές βεβαιότητες καταρρίπτονται

34

Toυ Δημήτρη Παφίλα

Η ζωή δεν σταματά και απεχθάνεται οποιοδήποτε κενό. Ακόμη κι αν κάποιοι επιχειρούν να σε σταματήσουν με οποιοδήποτε τρόπο, οφείλεις να αντιδράσεις. Με οποιοδήποτε τρόπο.

Δεν έχουν καμία θέση ούτε παράπονα, ούτε γκρίνιες.
Σαν σταματημένη βρίσκεται και η Ελλάδα απο το 2009. Ακόμη περιμένει ένα πακέτο διάσωσης για να πληρώσει τα ομόλογα του Ιουλίου, αν και ο έγκλειστος του Μαξίμου λέγεται ότι, έχει συγκεντρώσει τα χρήματα. Αυτό το παράδοξο της 9χρονης κρίσης στην Ελλάδα επισημαίνει ένας σοβαρός αρθογράφος απο το αμερικανικό valuewalk.com. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο αρθογράφος συγκρίνει το χρέος των ΗΠΑ, με το χρέος της Ελλάδας. Και στις δυο χώρες, όπως συμπληρώνει, αποφασίζονται περικοπές συντάξεων. Η πρώτη, η Αμερική  για να συνεχίσει να δανείζεται  και η Ελλάδα για να συνεχίσει να συναντά τις απαιτήσεις των δανειστών.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ίδια πρακτική για πολύ καιρό. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αυξάνουν το χρέος τους και οι Έλληνες δεν μπορούν να υπομείνουν για χρόνια τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Αντίστοιχα, οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώνουν τα πακέτα  διάσωσης. Την ίδια ώρα, όμως, που όλα είναι σταματημένα στην Ελλάδα πραγματοποιούνται τεκτονικές αλλαγές στον επιχειρηματικό χώρο, σε διάφορους κλάδους. Αυτή την εποχή το ενδιαφέρον, κινείται στα νοσοκομεία. Τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια  θα συνεχίσουν να αποκτούν εταιρείες εφόσον είναι ευφυείς και δεν μπερδεύονται απο την σημερινή θολούρα.

Εαν μάλιστα ο σημερινός έγκλειστος του Μαξίμου με την πολιτική του δεν φρόντιζε μόνο τους πελάτες τους, δηλαδή τους δημοσίους υπαλλήλους ή τις κάθε λογής συνιστώσες οι επιδράσεις στην οικονομία θα ήταν πολλαπλάσιες. Η ΔΕΗ λ.χ χρειάζεται να χάσει το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και όσο το θέμα δεν διευθετείται τόσο το ελληνικό deal δεν θα κλείνει, όπως έχουν προειδοποιήσει αξιωματούχοι της Ευρώπης.

Με την συλλογική βεβαιότητα  να κατακλύζει όλα τα μυαλά σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού – “ότι οι Συριζαίοι θα κάνουν τα πάντα για να μείνουν στην εξουσία”– οι πάντες περιμένουν ένα κλείσιμο της συμφωνίας αν όχι τον Απρίλιο, τον Μαϊο κλπ

Ο έγκλειστος του Μαξίμου έχει την βεβαιότητα (;)  πως οι Ευρωπαίοι θα του δώσουν την ποσοτική χαλάρωση- που έχει χαθεί- και  περιμένει ότι θα καρπωθεί τα οφέλη της ανάπτυξης απο μια οικονομία Φρανκεσταϊν. Έχει επίσης την βεβαιότητα ότι μεγάλα τμήματα του πληθυσμού θα παραμείνουν “υπνωτισμένοι” με διορισμούς, δωράκια ή βοηθήματα. Έχει την βεβαιότητα πως η κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι πιστή είτε με λεφτά, είτε με τροπολογίες για δασικές εκτάσεις που αφήνουν περιθώρια ελιγμών. Σήμερα, όμως, παραμονή Εθνικής εορτής  καλό είναι να θυμόμαστε πως την ίδια συλλογική βεβαιότητα είχαν και οι Τούρκοι κατακτητές. Κανείς δεν περίμενε την εξέγερση απο τους Έλληνες.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.