Ειδησεογραφικό site

Η Ρωσία αύξησε την παραγωγή πετρελαίου παρά τις διεθνείς κυρώσεις

41

Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου υποφέρει από την διαρκή πτώση των τιμών μέσα στο 2015, η Ρωσία όχι μόνο κράτησε την παραγωγή της, αλλά και παράλληλα την αύξησε, ξεπερνώντας κάθε ρεκόρ είτε της Σοβιετικής είτε της μετα-Σοβιετικής εποχής στην χώρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Ρωσία αύξησε την παραγωγή της κατά 0,5% το πρώτο 9μηνο του 2015, παρά τις κυρώσεις εναντίον της χώρας και την υπερπροσφορά πετρελαίου στην διεθνή αγορά. Παρά το γεγονός ότι η άνοδος της Ρωσίας ήταν μικρότερο από αυτό των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας (1,3 και 5,8% αντίστοιχα), η Ρωσία συμβαδίζει με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΠΕΚ.

Οι μεγάλες εταιρίες πετρελαίου εστιάσαν σε ορισμένα από τα παλαιότερα κοιτάσματα της χώραας ενώ εξέλιξαν και άλλα σε νέες περιοχές, κάτι που αντιστάθμισε την πτώση της παραγωγής στην μεγαλύτερη πηγή της χώραας, την Δυτική Σιβηρία. Μάλιστα μία εταιρία, η Bashneft κατάφερε όχι μόνο να παράγει την μεγαλύτερη ποσότητα αργού από όλες στην Ρωσία, αλλά σημείωσε και εκρηκτική άνοδο στο ρωσικό χρηματιστήριο τους τελευταίους 12 μήνες.

Αυτό ήταν και το κύριο χαρακτηριστικό της παραγωγής της Ρωσίας μέσα στην χρονιά, η μετατόπιση δηλαδή σε μικρότερες εταιρίες και όχι σε γίγαντες όπως ήταν παλαιότερα. Οι μικρότερες αυτές εταιρίες, όπως η Irkutsk Oil στην Σιβηρία, ή η ελεγχόμενη από την Exxon Sakhalin-1 ήταν αυτές που κράτησαν ζωντανή την ρωσική παραγωγή πετρελαίου μέσα στο δύσκολο 2015 και που όπως φαίνεται θα στηρίξουν την οικονομία της χώρας, σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για το πετρέλαιο παγκοσμίως.

Τα σχόλια είναι κλειστά.