Ειδησεογραφικό site

Η Ρένα Μόρφη μας ξεναγεί σε ένα μουσικό πάντρεμα που ενώνει Ανατολή και Δύση

71

rena_0

Η Ρένα Μόρφη είναι μία τραγουδίστρια που έχει κάτι από «αερικό»! Ταλαντούχα, συγκροτημένη με όνειρα που ταυτοχρόνως δουλεύει και ως ομάδα καθώς είναι μέλος του συγκροτήματος Imam Baildi αλλά και ατομικά ως Σούλη Ανατολή που είναι το «alter ego» της στο ιδιαίτερο μουσικό είδος που ακολουθεί. Αναβιώνει τη μουσική του παρελθόντος μέσα από λαϊκά κομμάτια που τα μετατρέπει με πιο μοντέρνες εκτελέσεις και ταξιδιάρικους ρυθμούς που σε μεταφέρουν στην λατινική Αμερική. Το κράμα λοιπόν Ανατολής και Δύσης παρουσιάζει στις 21 Φεβρουαρίου στο μουσικό κέντρο «Σταυρός του Νότου» σε μία άκρως ταξιδιάρικη εμφάνιση με παλαιότερα λαϊκά αλλά και νέα τραγούδια που φέρει ο δίσκος της.

Στην  Πέννυ Κροντηρά

Αρχαιολογικό τμήμα, τραγούδι, μεταγλωττίσεις πως συνδυάζονται αυτά;

Η Ιστορία με το τραγούδι έχουν αν κοιτάξεις πιο προσεκτικά μια κοινή ανάγκη να καταλάβουν και να αποκωδικοποιήσουν την ανθρώπινη ψυχή.

Ποια η πιο έντονη εμπειρία στο χώρο;

Οι περιοδείες μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μας έχουν γεμίσει με πολύτιμες εμπειρίες που είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσεις. Καθε συναυλία είναι και μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε καινούργιους ανθρώπους και να ζήσουμε δυνατές στιγμές.

Ποια συνεργασία έθεσε τα θεμέλια στη μουσική σου πορεία;

Αδιαμφισβήτητα η συνεργασία μου με τον Φοίβο Δεληβοριά με καθόρισε καλλιτεχνικά αφού δίπλα του έμαθα ουσιαστικά πως να ακούω μουσική και να αναζητώ νέες πηγές έμπνευσης.

Ποια η Σούλη Ανατολή και ποια η Ρένα;

Η Ρένα είναι η τραγουδίστρια των Imam Baildi ενώ η Σούλη Ανατολή είναι μια φανταχτερή και αυθόρμητη περσόνα που ανοίγει τα φτερά της για νέες μουσικές περιπέτειες.

Υπηρετείς ένα ιδιαίτερο είδος μουσικής που αναβιώνει εικόνες του παρελθόντος. Πως προέκυψε αυτή σου η επιλογή; Έχεις γράψει στίχους;

Όλες οι επιλογές μου στο τραγούδι μέχρι στιγμής έχουν ως βασικό κριτήριο την προσωπική μου αισθητική και τίποτα άλλο. Με γοητεύει το κλασικό λαϊκό τραγούδι με τον τρόπο που καταφέρνει να μένει αναλλοίωτο και πάντα επίκαιρο. Σαν ήχος μου δημιουργεί ένα πολύ γλυκό συναίσθημα και αυτό το άκουσμα υπήρξε σαν βασική αναφορά για την παραγωγή του δίσκου. Έχω γράψει στίχους για ένα κομμάτι του άλμπουμ με τίτλο «Μη μ αναζητήσεις». Παρότι  γενικά δεν συνηθίζω να γράφω στίχους, η μελωδία αυτού του κομματιού ήταν τόσο δυνατή που μου έβγαλε την ανάγκη να αφηγηθώ μέσα από αυτήν κάτι προσωπικό.

Πως φαντάζεσαι τη Ρένα σε 20 χρόνια από σήμερα;

Δε μπορώ να φανταστώ μακροπρόθεσμο μέλλον γιατί θεωρώ την ζωή ευτύχημα κάθε μέρα που συμβαίνει. Οπότε μόνο το να είμαι ζωντανή προς το παρόν μου αρκεί σαν πλάνο.

Ποια τα επαγγελματικά σου σχέδια;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε περιοδεία με τους Imam Baildi σε επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδας καθώς ετοιμάζουμε το καινούριο μας άλμπουμ. Παράλληλα κάνω κάποιες ζωντανές εμφανίσεις με το προσωπικό μου άλμπουμ Σούλη Ανατολή ενώ ήδη δουλεύω νέο υλικό πάνω σ αυτό το πρότζεκτ.

 

Στα live σου που θα ταξιδέψεις με τις μελωδίες σου το κοινό σου;

Εκτός από τα τραγούδια του δίσκου που ήδη έχει υποδεχτεί πολύ ζεστά ο κόσμος, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κλασικά λαϊκά τραγούδια της δεκαετίας του 60 και του 70 από μεγάλους συνθέτες από Ζαμπέτα, Άκη Πάνου μέχρι Καλδάρα και Βοσκόπουλο, διασκευασμένα με παραδοσιακούς λάτιν ρυθμούς όπως cumbia, salsa, bachata. Ένα μουσικό πάντρεμα που ενώνει Ανατολή και Δύση με έναν ιδιαίτερα χορευτικό τρόπο χωρίς να λείπουν οι συγκινητικές στιγμές.

Τι σε έχει διδάξει και τι σου έχει προσφέρει η τέχνη αυτή;

Μέσα από το τραγούδι και τις συναυλίες έχω έρθει κοντά με πάρα πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους ,έχω γνωρίσει άλλους τόπους ,άλλες συνήθειες. Είναι μαγικό να βλέπεις αντίθετες κουλτούρες να ενώνονται ακαριαία και να αποκτούν ένα κοινό συναίσθημα κι αυτό αποδεικνύει κάθε φορά την δύναμη της μουσικής.

Οι καλλιτέχνες πρέπει να κατηγοριοποιούνται και να φέρουν ταμπέλες; 

Φυσικά και όχι και αυτό ακριβώς προσπαθώ να καταφέρω μέσα από αυτό τον δίσκο αλλά και τις ζωντανές εμφανίσεις της Σούλης. Η τέχνη βρίσκεται παντού αρκεί να την εντοπίσεις και να την αναδείξεις , σε όλα τα είδη τραγουδιού. Αυτό που πρέπει να σε ξεχωρίζει είναι το προσωπικό σου στίγμα και τίποτα άλλο. Αν οι καλλιτέχνες ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή θα δεις πως και να θες να βάλεις ταμπέλες ,δε θα μπορείς!

Τα σχόλια είναι κλειστά.