Ειδησεογραφικό site

Οι πρώτοι σύγχρονοι Βρετανοί ήταν μαύροι γαλανομάτηδες

87

«Σκούρο προς μαύρο δέρμα» είχε ο πρώτος σύγχρονος Βρετανός, όπως αποδεικνύει μια νέα ανάλυση του ηλικίας 10.000 σκελετού, που βρέθηκαν πριν από έναν αιώνα στο Σόμερσετ.

Η ανάλυση του DNA καθώς και η αναδόμηση του προσώπου του δείχνει ότι ο νεαρός άνδρας πρέπει να είχε πολύ πιο σκούρο δέρμα απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα, καθώς και γαλανά μάιτα και μαύρα, σγουρά μαλλιά.

Προηγούμενες αναδομήσεις του προσώπου του Ανθρώπου του Τσέντερ, που δεν είχαν ωστόσο βασιστεί σε δεδομένα του DNA του, τον εμφάνιζαν με πιο ανοικτόχρωμη επιδερμίδα, αλλά η έρευνα που έκαναν ειδικοί του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του University College London έδειξε ότι το χρώμα της επιδερμίδας, που συνδέεται με τις καταβολές της βόρειας Ευρώπης είναι μια πιο πρόσφατη εξέλιξη.

Η έρευνα και η διαδικασία αναδόμησης του προσώπου παρουσιάζεται σε ντοκιμαντέρ του βρετανικού δικτύου Channel 4 με τίτλο: «Ο Πρώτος Βρετανός: Μυστικά του ηλικίας 10.000 Ανθρώπου»,  που θα προβληθεί στις 18 Φεβρουαρίου.

«Για μένα δεν είναι μόνον το χρώμα της επιδερμίδας που έχει ενδιαφέρον, αλλά ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών, που τον κάνουν να μη μοιάζει με όποιον συναντάς σήμερα στο δρόμο», είπε ο καθηγητής Ίαν Μπαρνς του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. « Δεν είναι μόνον το σκούρο δέρμα και τα γαλανά μάτια, γιατί τέτοιους συνδυασμούς μπορείς να βρεις, αλλά και το σχήμα του προσώπου».

To κρανίο του Ανθρώπου του Τσένταρ (φωτογραφία: Wikipedia)

Οι ερευνητές πήραν δείγματα DNA από το κρανίο του σκελετού και το σάρωσαν με σκάνερ. Στη συνέχεια δύο ειδικοί, οι Άλφονς και Άντρι Κένις, που δημιουργούν πιστά αντίγραφα εξαφανισμένων θηλαστικών και προϊστορικών ανθρώπων, έφτιαξαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του Ανθρώπου του Τσένταρ εργαζόμενοι σκληρά επί τρεις ολόκληρους μήνες.

«Είναι ωραίο να φτιάχνεις έναν πιο χαριτωμένο άνθρωπο, όχι έναν Νεάντερταλ με έντονα υπερόφρυα τόξα. Ενθουσιαστήκαμε που ήταν ένας άνθρωπος μετά την εποχή των Παγετώνων. Μας ενδιέφερε να δούμε το είδους άνθρωπος ήταν. Οι νέες πληροφορίες από το DNA έκαναν τη διαφορά και μας επέτρεψαν να εστιάσουμε περισσότερο στη φυλή του, πράγμα που αποκάλυψε άγνωστες μέχρι σήμερα πληροφορίες», είπε ο Άλφονς Κένις.

Ο Άνθρωπος του Τσένταρ πιστεύεται ότι πέθανε σε ηλικία 20-30 ετών και τρεφόταν σχετικά καλά. Έζησε στη Βρετανία πριν από περίπου 300 γενεές, σε μια περίοδο που είχαν εξαφανιστεί άλλοι πληθυσμοί που είχαν εγκατασταθεί παλαιότερα εκεί. Γενετικώς ανήκε σε μια ομάδα ατόμων γνωστή ως «Δυτικοί Κυνηγοί-Τροφοσυλλέκτες» της Μεσολιθικής περιόδου από την Ισπανία, την Ουγγαρία και το Λουξεμβούργο.

Οι πρόγονοί του μετανάστευσαν στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή μετά την Εποχή των Παγετώνων. Υπολογίζεται ότι από τους σημερινούς λευκούς Βρετανούς ένας στους δέκα κατάγεται από εκείνη την ομάδα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.