Ειδησεογραφικό site

Οι προφήτες της κυβέρνησης και η ζωή των πολιτών

75

Του Γιάννη Σιδέρη

Χαράς ευαγγέλια. Άγγελος καλών ειδήσεων και αρκούντως καθησυχαστικός για την τύχη της τρίτης αξιολόγησης, εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, με συνέντευξή του στην Realnews. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, καθώς την ίδια βούληση εκφράζουν και οι θεσμοί.

Θα είχαμε κάθε διάθεση να πιστέψουμε τον μειλίχιο και μη συγκρουσιακό – λες και… δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ – υπουργό, αλλά οι προβλέψεις του, επειδή ο ίδιος φρόντισε, δεν έχουν την ελάχιστη εγκυρότητα! Στην προηγούμενη αξιολόγηση έδωσε ένα ρεσιτάλ προβλέψεων, τις οποίες είχε την υπομονή να ερανίσει η συνάδελφος Χριστίνα Ταχιάου, για το protagon, και να μας παραδώσει προς τέρψιν, το… παλίμψηστό τους (καθώς η μία επικάλυπτε την άλλη), αποδεικνύοντας και την… εγκυρότητα του υπουργικού λόγου. Τελικά ο υπουργός λέει… για να λέει –και δεν είναι ο μόνος!

Σταθάκη προφητείαι λοιπόν: 

Σταθάκης στις 5 Φεβρουαρίου 2015: «Συμφωνία με τους δανειστές μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου».

Σταθάκης στις 26 Μαρτίου 2015: «Συμφωνία με τους εταίρους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Σταθάκης την Πρωταπριλιά του 2015: «Συμφωνία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα».

Σταθάκης στις 31 Μαίου 2015: «Η συμφωνία θα κλείσει εντός ολίγων ημερών».

Σταθάκης στις 24 Ιουνίου 2015: «Σήμερα κλειδώνει η συμφωνία, ισορροπημένα τα μέτρα». (Στις 28 Ιουνίου επιβλήθηκαν τα capital control)

Σταθάκης στις 5 Νοεμβρίου 2015: «Στα τέλη Νοεμβρίου 2015 η συμφωνία με τους δανειστές».

Σταθάκης στις 11 Νοεμβρίου 2015: «Θα έχουμε συμφωνία με τους θεσμούς έως το Σάββατο με θετικό αντίκτυπο».

Σταθάκης στις 11 Δεκεμβρίου 2015: «Έκλεισε η συμφωνία».

Σταθάκης στις 26 Ιανουαρίου 2016: «Η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση, θα ολοκληρωθεί μέσα στο χρονικό ορίζοντα του επόμενου μήνα».

Σταθάκης στις 20 Φεβρουαρίου 2016: «Μπορούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση σε δυο εβδομάδες».

Σταθάκης στις 5 Απριλίου 2016: «Η αξιολόγηση θα κλείσει στις 22 Απριλίου».

Σταθάκης στις 18 Μαΐου 2016: «Ερχεται συμφωνία για το χρέος».

Σταθάκης στις 13 Σεπτεμβρίου 2016: «Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Σταθάκης στις 15 Νοεμβρίου 2016: «Με καλή θέληση θα έχουμε συμφωνία μέχρι το EWG της 28ης Νοεμβρίου.

Σταθάκης στις 15 Φεβρουαρίου 2017: «Στόχος μια πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».

Σταθάκης στις 9 Μαρτίου 2017: «Τελική συμφωνία έως τις 20 Μαρτίου».

Πέρασε η 20ή Μαρτίου 2017 ήρθε η Πρωταπριλιά, και ανήμερα την σκυτάλη παρέλαβε ο Πρωθυπουργός. Αιδήμων  ωστόσο και αυτοσυγκρατημένος, είπε χαμογελαστός έξω από τα Γραφεία της Κουμουνδούρου: «Θα έχουμε συμφωνία μέσα στον Απρίλιο αλλά είναι Πρωταπριλιά, οπότε ό,τι και να σας πω δεν θα με πιστέψετε».

Μάλλον δίκιο είχε! Η μη πίστη στο λόγο του δεν οφειλόταν στην ημέρα αλλά στο γεγονός ότι η αξιολόγηση δεν έκλεισε  «μέσα στον Απρίλιο», αλλά στις 16 Ιουνίου!

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, διαβεβαίωνε χθες στην Ελευθερία της Λάρισας, ότι οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία επηρεάζουν σαφώς την καθημερινότητα των πολιτών. Ως θετικές εξελίξεις εκλαμβάνει την αναιμική ανάπτυξη που ήταν επόμενο να έρθει μετά την ακροβασία και την καταβύθιση το 2015.

Μπορεί η έκθεση του ΔΝΤ, του Οκτωβρίου να κάνει πρόβλεψη για 1,8% (αλλά κατά τον κ. Τσακαλώτο θα περάσει το 2,1 και κατά τον πρωθυπουργό θα είναι μεγαλύτερη του 2 («πιστεύει»!), μπορεί ΟΟΣΑ τον Σεπτέμβριο να βλέπει μικρότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη, μπορεί το ίδιο να λέει και ο IOBE, μπορεί για κίνδυνο μικρότερης ανάπτυξης να έχει κάνει λόγο ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος, διοικητής της ΤτΕ κ. Στουρνάρας, μπορεί ο Regling να δηλώνει χθες ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα, μπορεί ο Draghi να δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τους όρους της γ’ αξιολόγησης για να έχει πρόσβαση στις αγορές, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βλέπει ήδη θετική επίδραση στη ζωή των πολιτών από τις εξελίξεις στην οικονομία!

Διά της κυβερνητικής υποβολής, αυθυποβάλλονται οικιοθελώς πολίτες και πιστεύουν! Το αποδεικνύει η πρωτοφανής μεταπολιτευτικώς ηρεμία στους δρόμους των διαδηλώσεων. Και δεν οφείλεται, όπως λαθεμένα θεωρείται, στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση. Ως το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε ως δύναμη στον συνδικαλιστικό χάρτη, παρά μόνο ως  υποσημείωση. Τις 900 plus διαδηλώσεις κάθε χρόνο στο κέντρο της Αθήνας δεν τις οργάνωνε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι που αυτές οι δυνάμεις, αυτός ο λαός, που κάποτε πλημμύριζε τους δρόμους, τώρα αποδέχεται παθητικώς ό, τι του λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σεβαστή η επιλογή του. Αυτός πληρώνει.

 

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.