Ειδησεογραφικό site

Η πολιτική αστάθεια της Ελλάδας τρομοκρατεί τους επενδυτές – Όσα είπαν στον Τσακαλώτο

64

Η υπόθεση Novartis και το Σκοπιανό τα δύο σημαντικότερα προβλήματα – Τι απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις συναντήσεις σε Παρίσι και Λονδίνο – Λίγες οι εκκρεμότητες ενόψει Eurogroup αλλά οι Ευρωπαίοι επιμένουν για τους ηλεκτρονικούς  πλειστηριασμούς

Το μήνυμα ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ότι δεν θα υπάρξουν γραφειοκρατικά εμπόδια για τις ιδιωτικοποιήσεις και ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προσφέρει περιβάλλον σταθερότητας για τους ξένους επενδυτές έστειλε ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τις επαφές που είχε με διαχειριστές κεφαλαίων, θεσμικούς επενδυτές, τραπεζίτες και hedge funds σε Παρίσι και Λονδίνο.

Οι επαφές άρχισαν με ραντεβού που οργάνωσε η Rothschild στο Παρίσι την Τετάρτη και συνεχίζονται χθες και σήμερα στο Λονδίνο με ευρεία γκάμα συναντήσεων. Την Καθαρά Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Eurogroup με στόχο να «κλειδώσει» η εκταμίευση του πρώτου τμήματος της δόσης, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, από την 3η αξιολόγηση.

 

Τι τους είπε

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newmoney.gr ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις και ότι θα παραμείνει στην πρώτη ταχύτητα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαΐκής Ένωσης στα ζητήματα αυτά.

Ο υπουργός φέρεται επίσης να διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπερβεί γραφειοκρατικά εμπόδια για την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεγάλων project εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας χωρίς χρονοτριβή.

Στο θέμα αυτό παρενέβη την Πέμπτη με δηλώσεις της στο Reuters και η διευθύνουσα σύμβουλος του Υπερταμείου Ράνια Αικατερινάρη. Η κυρία Αικατερινάρη τόνισε ότι ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν συμφωνηθεί και ότι αυτές θα συνεχιστούν και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο.

Ο κύριος Τσακαλώτος από την πλευρά του επέμεινε κατά τις πληροφορίες (στις συνομιλίες που είχε) στις προοπτικές της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και την επικείμενη διευθέτηση του χρέους.

Τι του είπαν

Οι συναντήσεις έγιναν σε καλό κλίμα παρά την αναταραχή που παρατηρείται στις αγορές τις τελευταίες ημέρες και επηρεάζει αρνητικά και τα ελληνικά ομόλογα. Χθες πάντως η εικόνα ήταν ελαφρώς βελτιωμένη με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να υποχωρεί από το 4,5%, στο 4,3% και το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου στις 366 μονάδες βάσης.

Εν τω μεταξύ, στους κύκλους των διεθνών επενδυτών κυκλοφορούν εσχάτως τα νέα για το κλίμα πολιτικής όξυνσης με αφορμή την υπόθεση Novartis, ενώ χθες το θέμα που «ταξίδεψε» μέσω των μέσων ενημέρωσης προς τα έξω ήταν η ατμόσφαιρα έντασης που υπάρχει με την Τουρκία.

Από την πλευρά των επενδυτών τα μηνύματα που φέρεται να έλαβε ο κ. Τσακαλώτος ήταν η ανάγκη να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα μετά τις ανησυχίες που εγείρονται για το πολιτικό κλίμα και τον λεγόμενο «πολιτικό κίνδυνο» από την υπόθεση Novartis και το θέμα των Σκοπίων.

Αναβάθμιση το βράδυ

Σήμερα Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν την αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από το οίκο Fitch. Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης οι παρατηρήσεις που θα συνοδεύουν την αναβάθμιση και το αν θα περιλαμβάνονται τα τελευταία ζητήματα έχουν δημιουργήσει κάποιες εστίες ανησυχίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.