Ειδησεογραφικό site

Η ωρολογιακή βόμβα των συντάξεων

29

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

 

Επειδή όπως δείχνουν τα πράγματα σε δυο τρείς μήνες θα πρέπει κάποιοι να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη γιατί θα χρειαστεί  να κοπούν –για μια ακόμη φορά- οι συντάξεις, η έρευνα της  Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank για τη δαπάνη για συντάξεις καταλήγει σε χρήσιμες διαπιστώσεις που διαφωτίζουν σχετικά με το πρόβλημα του ασφαλιστικού.

Στην έρευνα, που επιμελήθηκε ο Επικεφαλής Οικονομολόγος της Τράπεζας Πλάτων Μονοκρούσος, γίνεται  σύγκριση της κατάστασης στην Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Επιλέγοντας αποσπασματικά έχουμε τις  εξής διαπιστώσεις :

-Σε σύγκριση με τις άλλες δύο οικονομίες της ευρωζώνης με τις δυσμενέστερες δημογραφικές προοπτικές (Ιταλία και Γερμανία), ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης στην Ελλάδα την περίοδο 1991 – 2009 ανήλθε κατά μέσο όρο σε 8,3% σε σχέση με 3,8% στην Ιταλία και 3,6% στη Γερμανία.

-Ακριβώς για αυτό το λόγο, ο ΟΟΣΑ το 2007 είχε χαρακτηρίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας ως «δημοσιονομική ωρολογιακή βόμβα». Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2014 (τα τελευταία διαθέσιμα) σε κάθε δικαιούχο σύνταξης στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν μόνο 1,3 εργαζόμενοι, αναλογία που αποτελεί τη χαμηλότερη στην Ε.Ε. των 28.

– Σύμφωνα με τα νεότερα διαθέσιμα στοιχεία (βάση δεδομένων Ήλιος, Ιούλιος 2015), περίπου το 31,4% του συνολικού κονδυλίου για  συντάξεις γήρατος, επιζώντων, αναπηρίας κ.α. προοριζόταν για δικαιούχους κάτω των 65 ετών.

-Παρά τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα που έγιναν το 2010, το 2011-12 και το 2015-16 -που πέτυχαν πράγματι να αντιμετωπίσουν κάποιες από τις δομικές αδυναμίες του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος- η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ σημείωσε κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία έτη, φτάνοντας το 17,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014 (περίπου 17,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία), με διαφορά το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. των 28, μετά την Ιταλία και την Πορτογαλία.

– Η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλότερα από τους αντίστοιχους μέσους της Ε.E. όσον αφορά τη μέση ονομαστική μηνιαία σύνταξη, δηλαδή, για τους άνδρες: €954 έναντι €1.530 στην Ε.Ε. των 27 και για τις γυναίκες: €738 έναντι €915 στην Ε.Ε. των 27 (βλέπε σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διασφάλιση επαρκών συντάξεων στις μελλοντικές γενιές συνταξιούχων «PensionAdequacyReport” Τόμος 1, 2015).

– Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα προαναφερθέντα στοιχεία αντιστοιχούν στο έτος 2012. Έκτοτε οι συντάξεις στην Ελλάδα έχουν υποστεί περαιτέρω μειώσεις. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα οικονομικά στοιχεία (βάση δεδομένων Ήλιος) η μέση μηνιαία σύνταξη στην Ελλάδα τον Ιούλιο 2015 ήταν €893, με την πλειοψηφία των συνταξιούχων (περίπου 83%) να λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη χαμηλότερη από €1.500 (περίπου 59% λαμβάνουν μηναία σύνταξη μεταξύ €500-€1.000).

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.