Ειδησεογραφικό site

Η ωμή πραγματικότητα διαψεύδει τον Τσίπρα – Τα χρέη προς τα Ταμεία είναι 23,3 δισ. ευρώ

94

Στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι ο ΕΦΚΑ είναι «πλέον πλεονασματικός, με 100 εκατομμύρια ευρώ» και ότι «παραλάβαμε 1,5 δισ. έλλειμμα και έχουμε 100 εκατομμύρια πλεόνασμα, χτίζουμε, λοιπόν, ένα πλεονασματικό Ταμείο».

Η ωμή πραγματικότητα ήρθε, λίγες μέρες μετά, να διαψεύσει τον κ. Τσίπρα. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία σκαρφάλωσαν στα τέλη Ιουνίου στα 23,3 δισ. ευρώ, ενώ περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ προστέθηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες στις οφειλές. Πολλοί είναι οι επαγγελματίες που δεν μπορούν να πληρώσουν και έχουν φτάσει σε απόγνωση από το δυσβάστακτο βάρος των ασφαλιστικών εισφορών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την δεύτερη τριμηνιαία έκθεση προόδου του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία έφθασαν στα 23,3 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου. Εντός του δεύτερου εξαμήνου 2017, το τρέχον υπόλοιπο των οφειλών που διαχειρίζεται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών αυξήθηκε κατά 827.180.068 ευρώ σε σχέση με το τέλος Μαρτίου 2017. Από αυτά, τα 533.737.225 ευρώ είναι αύξηση στις κύριες οφειλές και τα 293.442.843 ευρώ αύξηση στα πρόσθετα τέλη.

Αλλά ο Τσίπρας βλέπει… πλεόνασμα
Σας παραθέτουμε και τη σχετική στιχομυθία από την συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ALPHA και τον Αντώνη Σρόιτερ:

«Α. Σρόιτερ: Και το ταμείο [ΕΦΚΑ] είναι μείον παρόλα αυτά.
Α. Τσίπρας: Α, όχι, δεν έχετε δίκιο σε αυτό.
Α. Σρόιτερ: Γιατί;
Α. Τσίπρας: Παραλάβαμε ταμείο ελλειμματικό με 1,5 δισ. ευρώ και το πρώτο εξάμηνο του 2017 δίνει ότι ο ΕΦΚΑ, που είχε πέσει όλη η καταστροφολογία ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα, είναι πλέον πλεονασματικό, για πρώτη φορά, με 100 εκατομμύρια ευρώ.
Α. Σρόιτερ: Δεν έχουν αυξηθεί τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.
Α. Τσίπρας: Μα, το θέμα δεν είναι ότι έχουν αυξηθεί τα έσοδα.
Α. Σρόιτερ: Γι’  αυτό επιβάλαμε τις αυξήσεις.
Α. Τσίπρας: Όχι, δεν επιβάλαμε γι΄ αυτό τις αυξήσεις, για να κάνουμε βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα. Το βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα έχει να κάνει με τις αναλογιστικές μελέτες. Δηλαδή, έχει να κάνει με το πώς θα κατανέμονται οι εισφορές στο βάθος του χρόνου και κυρίως έχει να κάνει με την μετατροπή του ελλειμματικού σε πλεονασματικό, το οποίο ήδη το έχουμε. Σας επαναλαμβάνω: Παραλάβαμε 1,5 δισ. έλλειμμα και έχουμε 100 εκατομμύρια πλεόνασμα. Χτίζουμε, λοιπόν, ένα πλεονασματικό Ταμείο. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει αμφιβολία, επαναλαμβάνω, υπάρχουν κατηγορίες στις οποίες ο συνδυασμός του «κοκτέιλ», που είπα πριν, φόρων και εισφορών, είναι πράγματι πάρα πολύ επιβαρυντικός»

Τα σχόλια είναι κλειστά.