Ειδησεογραφικό site

Η νομική σύμβουλος του Μαξίμου διεκδικεί φοροαπαλλαγή 25% του εισοδήματός της

133

Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου κατέθεσε αίτηση κατά του προϊσταμένου της ΔΟΥ Αμαρουσίου, ζητώντας την ανάκληση του καταλογισμού φόρου εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2011-2012

Η νομική σύμβουλος του Μαξίμου και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ζητάει από το Μισθοδικείο την φοροαπαλλαγή κατά 25% του ακαθαρίστου εισοδήματος της για μια οικονομική χρήση (2011-2012).

Ειδικότερα, στο Μισθοδικείο συζητήθηκε η αίτηση της Βασιλικής Θάνου κατά του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Αμαρουσίου με την οποία ζητεί -στην πράξη- την ανάκληση του καταλογισμού φόρου εισοδήματος των αποδοχών της που της επιβλήθηκε κατά ποσοστό 25% επί του ακαθαρίστου συνολικού φόρου για ένα έτος. Το ποσό που επωφελείται από την εν λόγω φοροαπαλλαγή δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

Θεωρείται βέβαιο ότι η απόφαση που θα εκδοθεί θα είναι θετική υπέρ της, λόγω της έως τώρα πάγιας νομολογίας του Μισθοδικείου, πάνω στο ζήτημα της φοροαπαλλαγής του 25%.

Στην αίτησή της η Βασιλική Θάνου επικαλείται την υπ΄ αριθμ. 89/2013 απόφαση του Μισθοδικείου που έχει κρίνει ότι την φοροαπαλλαγή των βουλευτών την δικαιούνται και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η φοροαπαλλαγή αυτή τόσο για τους βουλευτές όσο και για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, με μεταγενέστερη νομοθετική ρύθμιση, έχει καταργηθεί. 

Το Μισθοδικείο στην υπ΄ αριθμ. 89/2013 απόφασή του έχει κρίνει ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς δικαιούνται, όπως και οι βουλευτές, να έχουν αφορολόγητο το 25% των ακαθαρίστων αποδοχών τους. 

Το Μισθοδικείο επισημαίνει ότι το Σύνταγμα καθιερώνει ευθέως την αρχή της διακρίσεως των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), τις οποίες θεωρεί ισοδύναμες και ισότιμες και επαναλαμβάνει ότι οι αποδοχές των τριών αυτών εξουσιών πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος και να έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση, ανεξάρτητα εάν αυτή είναι ιδιαίτερη.

Τέλος, αναφέρει ότι η πρόβλεψη του Ζ΄/1975 Ψηφίσματος της Ε΄ αναθεωρητικής Βουλής με την οποία απαλλάσσεται από φόρο το 25% των ακαθαρίστων βουλευτικών αποδοχών (αποζημιώσεως όπως αποκαλείται), ισχύει και για τους δικαστικούς λειτουργούς.

Το Μισθοδικείο μετά την συζήτηση επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του η οποία είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα της Βασιλικής Θάνου, λόγω της έως τώρα νομολογίας του.

Πάντως, δικηγόροι οι οποίοι παραστάθηκαν (για άλλες υποθέσεις) κατά την απογευματινή συνεδρίαση το Μισθοδικείου που συζητήθηκε η αίτηση της κυρία Θάνου, δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι η λόγω νομικός σύμβουλος του Μαξίμου λόγω της θέσης που κατέχει σήμερα και προκειμένου να μη εκθέσει τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έπρεπε να παραιτηθεί των φορολογικών απαλλακτικών αξιώσεων της, που έτσι και αλλιώς, δεν είναι μεγάλης οικονομικής αξίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.