Ειδησεογραφικό site

Η νέα τάξη πραγμάτων του Τραμπ: Η ιστορική Σύνοδος Κορυφής με τον Κιμ

3.736

Της Μαλένας Παππά

Ιστορική μέρα θεωρείται πλέον η 12η Ιουνίου 2018, έπειτα από την επιτυχημένη Σύνοδο Κορυφή μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη. Κύριος στόχος της Συνόδου για τις ΗΠΑ ήταν η επίσημη δέσμευση της Βόρειας Κορέας για πλήρη αποπυρηνικοποίηση και για την Βόρεια Κορέα οι εγγυήσεις ασφαλείας από την πλευρά των ΗΠΑ.

Παρά το άκρως επεισοδιακό παρελθόν της σχέσης Τραμπ – Κιμ που περιελάμβανε “πυρηνικές” απειλές, πρωτοφανείς δηλώσεις και ύβρεις εκατέρωθεν, με ΗΠΑ και Β. Κορέα να επιδίδονται σε μια διαρκή επίδειξη ισχύος ακόμα και… παιδομορφικής, οι δύο ηγέτες κατέληξαν στο ότι ο δρόμος της διπλωματίας είναι η σωστή, έξυπνη, πολιτισμένη και πιο συμφέρουσα για όλους οδός για την επίλυση των διαφορών και την επίτευξη των στόχων δύο κρατών. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων, ο Κιμ εξέφρασε την επιθυμία του να συναντήσει τον Τραμπ, στον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Για Ιν και ο Αμερικανός πρόεδρος, παρά τις κραυγές των Δημοκρατικών, δέχτηκε. Πολλοί ήταν εκείνοι που αμφισβητούσαν ότι θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, ενώ άλλοι ισχυρίζονταν ότι θα ήταν μία παταγώδης αποτυχία, βασιζόμενοι στο ιστορικό των αποτυχημένων έως τώρα διαπραγματεύσεων δεκαετιών των ΗΠΑ με τον πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ιλ, αλλά και του ίδιου του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον προηγούμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα με τον οποίο δεν κατάφερε να διαπραγματευτεί ποτέ.

Η νέα τάξη πραγμάτων του Τραμπ

Ο Τραμπ ταρακουνάει γερά τη μεταψυχροπολεμική παγκόσμια τάξη πραγμάτων αλλάζοντας τις καθιερωμένες στρατηγικές σχέσεις των ΗΠΑ με τη διεθνή κοινότητα σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Οι επί δεκαετίες σύμμαχοι των ΗΠΑ μπαίνουν στο στόχαστρο του Τραμπ, ενώ επιχειρεί συμφιλίωση με παραδοσιακούς έως τώρα εχθρούς των Αμερικανών, όπως η Ρωσία. Κηρύσσει παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο με την επιβολή δασμών, χτυπώντας Καναδά, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μεξικό και Κίνα μεταξύ άλλων. Απορρίπτει και αποχωρεί από διεθνείς συμφωνίες όπως αυτές για τα πυρηνικά του Ιράν και την κλιματική αλλαγή. Ισχυρίζεται ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ επωφελούνται των προνομίων, όπως η προστασία των ΗΠΑ, χωρίς να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί και απειλεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Βορειοατλαντική συμμαχία.

Χαρακτηριστική της μεταστροφής Τραμπ ήταν και η πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των G-7 στο Κεμπέκ του Καναδά. Ο Τραμπ όχι μόνο εισηγήθηκε την επιστροφή της Ρωσίας στην ομάδα, η οποία αποκλείστηκε το 2014 λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, αλλά πυροδότησε ακόμα περισσότερο το κλίμα με τους υπόλοιπους, G6, (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Καναδάς) με το θέμα των εμπορικών σχέσεων. Τόνισε ότι υπάρχει ανισότητα σε αυτόν τον τομέα μεταξύ ΗΠΑ και των άλλων χωρών. Για παράδειγμα ως προς την αυτοκινητοβιομηχανία, τα Γερμανικά αυτοκίνητα έχουν φόρο 2,5% στις ΗΠΑ, ενώ τα Αμερικανικά έχουν 10% στην ΕΕ.

Σε αντίθεση με την Σύνοδο Κορυφής της G7, η Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας κύλησε ομαλά, το κλίμα ήταν θερμό, είχε θετικό απολογισμό και έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ειρήνης και ελπίδας.

Οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν στο πεντάστερο ξενοδοχείο “Καπέλλα” στο νησί Σεντόσα, της Σιγκαπούρης, την Τρίτη 12 Ιουνίου. Μέσα σε ένα ευδιάθετο κλίμα, ανάμεσα σε ένα ευφάνταστο μενού που πάντρευε γεύσεις Δύσης και Ανατολής με γαρίδες, χταπόδια και μοσχάρι και στα δάκρυα συγκίνησης του εγκάρδιου φίλου του Κιμ, πρώην μπασκετμπολίστα του ΝΒΑ, Ντένις Ρόντμαν, Τραμπ και Κιμ ήρθαν ακόμα πιο κοντά. Ο Αμερικανός πρόεδρος βρήκε ευκαιρία να ξεναγήσει τον Κιμ στο “κτήνος”, την θωρακισμένη λιμουζίνα του, να αστειευτεί με τους δημοσιογράφους ζητώντας να τους φωτογραφίσουν έτσι ώστε να φαίνονται, αδύνατοι, όμορφοι και τέλειοι και προσκάλεσε τον Κιμ στην Αμερική, ενώ ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεν παρέλειψε να ανταποδώσει την πρόσκληση καλώντας τον Τραμπ στην Πιονγιάνγκ.

Σε αυτό το θερμό κλίμα, που δεν θύμιζε σε τίποτα το παρελθόν, Τραμπ και Κιμ επευφημούσαν ο ένας τον άλλον, κάνοντας αρκετές αναφορές στην καλή σχέση τους και στην πρόθεσή τους για συνεργασία. Συγκεκριμένα ο Κιμ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Τραμπ κάνοντας λόγο για “ιστορική συνάντηση” και προϊδεάζοντας για μεγάλη αλλαγή. Ο Τραμπ απάντησε δηλώνοντας ότι είναι τιμή του να βρίσκεται στο πλευρό του Κιμ Γιονγκ Ουν και πρόσθεσε «Ξεκινήσαμε με ένταση αλλά πλέον έχουμε αναπτύξει ένα ιδιαίτερο δεσμό και η σχέση μας εξελίχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», συμπληρώνοντας ότι επιλύθηκε ένα πολύ σοβαρό και επικίνδυνο πρόβλημα για τον κόσμο.

Ως προς την συμφωνία η Ουάσινγκτον έθεσε ως θεμελιώδη όρο την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγγιάνγκ, θέση στην οποία αναφέρθηκε ξανά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, “η πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είναι το μόνο αποτέλεσμα που θα αποδεχθούν οι ΗΠΑ”. Η Πιονγιάνγκ από την πλευρά της έχει χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο ως ασπίδα προστασίας από έξωθεν απειλές και …ασφάλεια ζωής. Πάραυτα ο Κιμ δηλώνει διατεθειμένος να προχωρήσει σε αποπυρηνικοποίηση σε περίπτωση που ο Τραμπ του παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας. Σχετικά με αυτές τις εγγυήσεις ο Πομπέο, δήλωσε ότι θα είναι μοναδικές και διαφορετικές από εκείνες του παρελθόντος, που είχαν οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας σε ναυάγιο. Επιπλέον, θα ακολουθήσουν άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα και η απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Νότια Κορέα, ενώ οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για την οικοδόμηση ενός σταθερού και ειρηνικού καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα, την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο.

Το κείμενο που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες:

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας είχαν μία πρώτη, ιστορική συνάντηση κορυφής στην Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου 2018.
Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν προχώρησαν σε μία συνολική, εις βάθος και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που άπτονται της εγκαθίδρυσης νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και της οικοδόμησης ενός διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην ΛΔτης Κορέας και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν επανέλαβε την σταθερή και ακλόνητη δέσμευση για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
Πεπεισμένοι ότι η εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΛΔ της Κορέας θα συμβάλουν στην ειρήνη και την ευημερία στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο, και αναγνωρίζοντας ότι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μπορεί να προωθήσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, οι πρόεδροι Τραμπ και Κιμ Γιονγκ-Ουν δηλώνουν τα εξής:
1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται στην εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.
2. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.
3. Επαναδιατυπώνοντας την Δήλωση της Πανμουντζόν, της 27ηςΑπριλίου 2018, η ΛΔ της Κορέας δεσμεύεται να εργασθεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
4. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται για την αποκατάσταση των λειψάνων των αιχμαλώτων πολέμου και των αγνοουμένων, συμπεριλαμβανομένου του επαναπατρισμού εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί.
Έχοντας αναγνωρίσει ότι η συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας – της πρώτης στην ιστορία- υπήρξε ένα καθοριστικό γεγονός μεγάλης σημασίας και ξεπερνώντας δεκαετίες εντάσεων και εχθρότητας ανάμεσα στις δύο χώρες και για την έναρξη ενός νέου μέλλοντος, ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις αυτού του κοινού ανακοινωθέντος πλήρως και ταχέως. Οι Ηνωμένες πολιτείες και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται να έχουν επακόλουθες διαπραγματεύσεις υπό τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και έναν αντίστοιχα υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΛΔ της Κορέας στην πλησιέστερη δυνατή ημερομηνία για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της συνάντησης κορυφής ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για την ανάπτυξη νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΛΔ της Κορέας και για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο.
12 Ιουνίου 2018
Νήσος Σεντόσα
Σιγκαπούρη

Το έγγραφο της συμφωνίας

Η ιστορική αυτή Σύνοδος Κορυφής αποτελεί τη σημαντικότερη στιγμή τόσο για την προεδρία του Τραμπ, όσο και για το καθεστώς του Κιμ. Ο Τραμπ με μόλις 500 ημέρες στην προεδρία των ΗΠΑ ,με μηδενική προηγούμενη διπλωματική εμπειρία και μέσα σε διάστημα τριών μηνών, κέρδισε το στοίχημα ως προς την ιστορική συνάντηση με τον Κιμ, παίζοντας τη σημαντικότερη στιγμή της προεδρίας του στην πολυτάραχη διεθνή σκηνή. Για τον Κιμ η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, είναι ένας μέγας θρίαμβος και μία πετυχημένη κίνηση που θα ήταν αδιανόητη για τον πατέρα και τον παππού του.

Ο απολογισμός της συνάντησης Τραμπ – Κιμ ήταν θετικός και για τις δύο πλευρές αλλά και γενικότερα για τη διεθνή κοινότητα. Κίνα, Ρωσία, Ισραήλ και ΟΗΕ χαιρέτησαν τη συνάντηση των δύο ηγετών. Για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο πλανήτη είναι ένα θετικό σημείο εκκίνησης διαπραγματεύσεων παρά του ότι αυτές θα είναι μακροχρόνιες και πιθανώς δύσκολες. Για τη Βόρεια Κορέα είναι μία ιστορική ευκαιρία αλλαγής σελίδας και εξόδου από την απομόνωση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.