Ειδησεογραφικό site

Η νέα Αυλή του Τσίπρα, με τα ορφανά του Μπανιά

519

«Φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα και ιστορία οι παρέες» τραγουδάει ο Διονύσης Σαββόπουλος και είναι αλήθεια ότι όπου υπάρχουν παρέες ή κυκλώματα υπάρχει ιστορία που γράφεται και που επαναλαμβάνεται.

της Στέλλας Νοβάκη

Πίσω από αυτές τις «παρέες» και τα «κυκλώματα» υπάρχει πάντα ένας ηγέτης. Μπροστά ή πίσω από τα γεγονότα και την ιστορία, ο ηγέτης είτε εμπνέει και οδηγεί στην κορυφή είτε απλά απογοητεύει. Σήμερα που λείπουν οι ηγέτες… περισσεύουν τα κυκλώματα, τα οποία όμως λειτουργώντας ως «παρεάκι» πια κι όχι «παρέα», έτσι όπως την ύμνησε ο Σαββόπουλος. Ένα «παρεάκι» που ξεπήδησε από μια ομάδα είναι κι αυτό που έχει εγκατασταθεί στο μέγαρο Μαξίμου και πλαισιώνει τον Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για την «παρέα του Γκρατς» ή αλλιώς την «ομάδα του Μπανιά», μια χούφτα ανθρώπων, στελεχών του ΚΚΕ Εσωτερικού, που σύσφιγξαν τις σχέσεις τους όταν σπούδαζαν στο Γκρατς και απολάμβαναν τη φοιτητική τους ζωή, αργότερα αντάμωσαν και με άλλα στελέχη του ΚΚΕ και έγιναν σήμερα η ραχοκοκαλιά της κυβέρνησης.
Ο Γιάννης Μπανιάς, που έφυγε από τη ζωή το 2012, είχε ένα δικό του πολιτικό όραμα και το υποστήριξε μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ο ίδιος υπήρξε στέλεχος της προδικτατορικής Αριστεράς, είχε δραστηριοποιηθεί έντονα στον χώρο της πολιτικής, και ιδιαίτερα σε κινήματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Κύπρου, της διαφύλαξης της δημοκρατίας όταν αυτή απειλούνταν, καθώς και σε άλλους εθνικούς και πολιτικούς αγώνες. Μετά τη διάσπαση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το 1968, εντάχτηκε πολιτικά στο ΚΚΕ Εσωτερικού. Το 2007 εκλέχτηκε βουλευτής Επικρατείας όντας ηγέτης της Ανανεωτικής Κομμουνιστικής Οικολογικής Αριστεράς με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). Ως φοιτητής στο Γκρατς της Αυστρίας ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δράση και δεν ήταν μόνος, είχε βρει και είχε οργανώσει το δικό του παρεάκι. Στο ΚΚΕ Εσωτερικού οι Φλαμπουράρης, Βούτσης, Σκουρλέτης, Φίλης, Κοντονής και πολλοί άλλοι έχουν πάρει το χρίσμα του αριστερού από τον Γιάννη Μπανιά που, όπως είχε δηλώσει και ο Τσίπρας, τουλάχιστον πρόλαβε να δει το δημιούργημά του, τον ΣΥΡΙΖΑ, να σημειώνει επιτυχίες. Ήταν τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κατακτήσει το ανέλπιστο 17% στις εκλογές του 2012. Με γραμματέα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ένα από τα «ορφανά» του Μπανιά, τον Πάνο Σκουρλέτη, και με την κυβέρνηση γεμάτη από ανθρώπους της «ομάδας Μπανιά» είναι μοιραίο το στίγμα εκείνης της ομάδας του ΚΚΕ Εσωτερικού να είναι έντονο, παρ’ ότι σήμερα απλά υπάρχει ως «φάντασμα» σε μια κυβέρνηση που έχει υποστεί τη μνημονιακή μετάλλαξη. Σίγουρα, σήμερα ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορούσε να επαναλάβει το ίδιο για το πώς θα αισθανόταν ο Γιάννης Μπανιάς για τον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ. Κόμμα και κυβέρνηση, ιδεολογικά εγκλωβισμένοι σε μια γυάλα που στραφταλίζει από τη χρυσόσκονη της Αριστεράς αλλά ασφυκτιά από τα στενά περιθώρια της ιδεοληψίας και της μέθης της εξουσίας.

ΕΝΘΕΤΟ
Η «ομάδα Μπανιά»
Ο «δάσκαλος», μέντορας και προσωπικός συμβουλάτορας του Αλέξη Τσίπρα, ο Αλ. Φλαμπουράρης (που επίσης σπούδασε στο Γκρατς), είναι ο νούμερο 1 εκπρόσωπος αυτής της ομάδας. Ακολουθεί ο πρόεδρος τη Βουλής Νίκος Βούτσης. Ο Νίκος Βούτσης είναι από τους συνομιλητές-σκιά του πρωθυπουργού, που εξαργυρώνει τώρα τον μεγάλο του αγώνα για την επικράτηση του κ. Τσίπρα. Από τα παλιά στελέχη που πρωταγωνίστησαν στην ομάδα Μπανιά και ο Νίκος Φίλης, πρώην γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και συνοδοιπόρος του Γιάννη Μπανιά. Αν και νεότερης γενιάς ο Π. Σκουρλέτης, μέλος της ΑΚΟΑ, αλλά και ο Ν. Παππάς που πήρε το χρίσμα από τον πατέρα του Στέλιο Παππά. Στους ανθρώπους της ομάδας συγκαταλέγεται και η συντοπίτισσα του Γιάννη Μπανιά, Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και οι Στ. Κοντονής, από τα «αγαπημένα παιδιά» του ηγέτη της ΑΚΟΑ, ο Αρ. Μπαλτάς, η Θεανώ Φωτίου, ο Θ. Δρίτσας και φυσικά η Τασία Χριστοδουλοπούλου. Το στίγμα της ομάδας έχουν και οι Μ. Μπαλαούρας, ο Χρ. Παπαδόπουλος, ο Κ. Γαβρόγλου, ο Ν. Μανιός. Αυτό είναι το «παρεάκι» που κυβερνά τη χώρα. Μια χώρα στην οποία λείπουν οι ηγέτες αλλά περισσεύουν οι παρέες και τα κυκλώματα…
Είναι γνωστόν τοις πάσι ότι το «παρεάκι» του Μαξίμου, συνεπικουρούμενο και από την Κουμουνδούρου, όχι μόνο διέπρεψαν στην εξουσία, την οποία έλαβαν μάλιστα… αιφνιδιαστικά ακόμη και για τους ίδιους, αλλά τώρα θέλουν και να την καταλάβουν με οποιοδήποτε κόστος και τρόπο. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάνε κόντρα σε όσα προστάζει η αριστερή τους ιδεολογία, όπως να κλείσουν τα αυτιά στην πλειονότητα των πολιτών που υποφέρει από την ανεργία και την ακρίβεια, που ενδιαφέρεται να γίνουν επενδύσεις σε αυτόν τον τόπο και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Οι επίγονοι του Γιάννη Μπανιά που έχουν υποστεί τη μνημονιακή μετάλλαξη, πρωταγωνίστησαν στις εσωκομματικές εξελίξεις έχοντας καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ και έχρισαν έναν εύκολα διαχειρίσιμο ηγέτη, τον Αλέξη Τσίπρα.
Είναι οι άνθρωποι που στήριξαν, ακολούθησαν και ορμήνευσαν τον Αλέξη Τσίπρα από τη στιγμή της ρήξης με τον Αλέκο Αλαβάνο μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, μετά την αποχώρηση των καθαρόαιμων Κομμουνιστών από την κυβέρνηση, ακολουθώντας τον Λαφαζάνη, η ομάδα Μπανιά κυριάρχησε στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Έκτοτε η «ομάδα Μπανιά» πρωταγωνίστησε στις εσωκομματικές εξελίξεις επενδύοντας τα πάντα στην ηγετική φυσιογνωμία του κ. Τσίπρα και παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω διαμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του προς την εξουσία. Σήμερα αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της κυβέρνησης και το στήριγμα του πρωθυπουργού.
«Σήμερα» όμως είναι και που ο Αλαβάνος αντιλαμβάνεται την αυταπάτη του, δηλώνοντας ότι δεν έπρεπε να είχε εμπιστευτεί τον Τσίπρα και την ανάγκη να υπάρξουν νέοι άνθρωποι στην πολιτική. Η αυταπάτη του Αλαβάνου είναι αυτή που «έθρεψε» πολιτική και «ευεργέτησε» και την «ομάδα Μπανιά», η οποία σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια «ηγετική ομάδα» που ζει στη δική της αυταπάτη.
Ο Γιάννης Μπανιάς ήταν ένας Κομμουνιστής της ανανέωσης που άφησε τη δική του πολιτική παρακαταθήκη στην Αριστερά και στη γενιά του. Σήμερα, αν ζούσε, θα αποτελούσε έναν από τους μέντορες του Αλέξη Τσίπρα και θα είχε μια θέση στην κυβέρνηση. Υπηρέτησε αυτό που οι αριστεροί αποκαλούν αξία της Αριστεράς, την ανιδιοτελή προσφορά. Οι σύντροφοί του τον χαρακτήριζαν σταθερό, συνεπή και αταλάντευτο από τις πολιτικές του επιλογές. Η πορεία του και το όραμά του ήταν ο δημοκρατικός σοσιαλισμός και η ανανέωση του κομμουνιστικού οράματος. Πολιτικές από τις οποίες οι… ιδεολογικοί του επίγονοι έχουν αποκλίνει όταν η εξουσία τούς οδήγησε στον δρόμο μιας Αριστεράς που υπέστη σφοδρή και μη αναστρέψιμη μνημονιακή μετάλλαξη. Και είναι τόσο έντονη αυτή η μετάλλαξη που ούτε οι ίδιοι δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους, ξεχνώντας εδώ και καιρό τις επιταγές της πολιτικής τους αφετηρίας, του ΚΚΕ Εσωτερικού, και επικυρώνοντας την απόλυτη αστικοποίησή τους.

Η αφύπνιση των κομισάριων
Η «ομάδα Μπανιά» ωστόσο δεν είναι μόνο κυρίαρχη στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου ρίχνοντας τα φώτα στον δρόμο που θέλουν να βαδίσει η πολιτική εξουσία του Αλέξη Τσίπρα αλλά και στο κομματικό πεδίο μέσω Σκουρλέτη.
Η τοποθέτηση όμως του Πάνου Σκουρλέτη στο κόμμα, από όπου ετοιμάζονται για την μεγάλη εκλογική μάχη, περιμένουν να αποτελέσει την κομματική αγιαστούρα που θα επαναπροσδιορίσει την αριστερή τους ταυτότητα, η οποία χάθηκε πίσω από τις μνημονιακές τους υπογραφές.
Ακόμη και το γεγονός ότι ο… προκαθήμενος της εξουσίας δεν έκανε τον σαρωτικό ανασχηματισμό με τον οποίο απειλούσε τους συντρόφους του υπουργούς, όχι γιατί δεν είχε διαπιστώσει φαινόμενα κόπωσης, αν όχι ανικανότητας, αλλά γιατί προτίμησε να δώσει διέξοδο στα πολιτικά του αδιέξοδα και να επενδύσει στην επαύριο της πολιτικής του καριέρας, δείχνει το πόσο απομακρύνθηκε από την αφετηρία του.
Η αφύπνιση ωστόσο των κομματικών κομισάριων θα φέρει την υπογραφή ενός… πλούσιου αριστερού που προέρχεται από το ΚΚΕ Εσωτερικού, που ανήκει στην ομάδα του Γιάννη Μπανιά και που για πολύ καιρό παρουσίαζε -δεν ξέρουμε τελικά αν είχε όντως- μια αποκλίνουσα ιδεολογική διαφοροποίηση από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ της εξουσίας.
Παρέμεινε ωστόσο ένας από τους συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα και μπορεί να μη συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, έχει όμως την ευθύνη να γεμίσει και πάλι την αριστερή φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ. Το Μαξίμου γνώριζε άλλωστε ότι ο Πάνος Σκουρλέτης πάντα φρόντιζε να διατηρούνται οι κατάλληλες ισορροπίες μεταξύ κυβέρνησης – κόμματος, ακόμη κι όταν ήταν στην κυβέρνηση. Οι κατάλληλοι ελιγμοί άλλωστε είναι κι αυτό που χαρακτηρίζουν τα στελέχη, κυρίως τα προβεβλημένα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πέρα από το γεγονός ότι με τον Αλέξη Τσίπρα είχαν κοινό πολιτικό μέντορα, τον Γιάννη Μπανιά, είχαν και παράλληλη πολιτική άνοδο. Στο παρελθόν υπήρξε συνεργάτης του Αλέκου Αλαβάνου και με το πέρασμα του χρόνου τον είδαμε να μετατρέπεται σε έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές του. Ως γόνος εφοπλιστικής οικογένειας είχε πάντα το… αστικό προφίλ αλλά και το στίγμα του πλούσιου αριστερού που ποτέ δεν αντιμετώπισε προβλήματα βιοποριστικά αλλά και ποτέ δεν ταυτίστηκε με την οικογένειά του ακολουθώντας «αυτόνομη» πορεία. Δραστηριοποιήθηκε μάλιστα στην κομματική γραμμή όσο φορούσε σκουλαρίκι στο αυτί, όσο διατηρούσε το δικό του καφέ. Ήταν ένας υποδειγματικός Κομμουνιστής στον οποίο επένδυσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και για την ιστορία η επιφυλλίδα – αν έχει κάποια σημασία το γεγονός. Η σύζυγος του νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ορσαλία Σκουρλέτη, έχει στενές φιλικές σχέσεις με τη σύντροφο του πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιάνα. Πολύ πιθανό η φιλία αυτή να εντάσσεται στην έμπνευση του Νιόνιου για την «ιστορία με τις παρέες»

Τα σχόλια είναι κλειστά.