Ειδησεογραφικό site

Η Μέρκελ προσκαλεί τον Ερντογάν να επισκεφθεί το Βερολίνο μετά τις εκλογές

125

 

Πρόταση προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επισκεφθεί το Βερολίνο μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου απήυθυνε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Όπως μεταδίδει ο ενημερωτικός ιστότοπος sigmalive.com, τα τουρκικά μέσα ερμηνεύουν την κίνηση αυτή ως προσπάθεια της Μέρκελ να λειάνει τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για την άδεια που δόθηκε να πραγματοποιηθεί προεκλογική συγκέντρωση του Κούρδων στη Γερμανία, αλλά όχι στον Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, στην επιμνημόσυνη τελετή για την 25η επέτειο της τραγωδίας του Σόλινγκεν παρέστη μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε μήνυμα για κοινό αγώνα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και ισλαμοφοβίας.

Πριν από 25 χρόνια 5 μέλη της τουρκικής οικογένειας Γκεντς έχασαν τη ζωή τους μετά από εμπρησμό του σπιτιού τους από ρατσιστές στην πόλη Σόλινγκεν της Γερμανίας.

Στην ομιλία που εκφώνησε ο Τσαβούσογλου εφιστώντας την προσοχή στην τραγωδία που έζησε η οικογένεια Γκεντς και τα προβλήματα που βιώνουν οι Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι υπέστησαν ρατσιστικές επιθέσεις στη Γερμανία είπε:

«Η μοναδική προσμονή αυτών των ανθρώπων που θεωρούν τη Γερμανία ως τη δεύτερη πατρίδα τους είναι να γίνουν ένα ίσο μέλος, ένα ίσο κομμάτι της κοινωνίας».

Υπογράμμισε πως η Τουρκία και η Γερμανία πρέπει να συνεργαστούν στο θέμα της ενσωμάτωσης και πρόσθεσε:

«Το καθήκον που μας αναλογεί είναι να αποκομίσουμε το απαραίτητο μάθημα από αυτή την τραγωδία και να μπορέσουμε να αντιταχθούμε στον ρατσισμό συσπειρωμένοι. Να πάρουμε αποτελεσματικά μέτρα κατά της ξενοφοβίας ώστε να μην επαναληφθούν αυτές οι επιθέσεις».

Ο Τσαβούσογλου ευχαρίστησε και τη Γερμανίδα καγκελάριο χαρακτηρίζοντας ως ένα πολύ σωστό βήμα τον αγώνα που δίνει η Μέρκελ κατά του ρατσισμού. «Είμαστε έτοιμοι να της δώσουμε κάθε μορφής στήριξη ως Τουρκία» είπε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.