Ειδησεογραφικό site

Η μεγάλη αγωνία του Τσίπρα…

115

Του Γιάννη Παντελάκη

Ο Τσίπρας αγωνιά. Η επίσκεψη στις ΗΠΑ, οι δημόσιες κολακείες για τον Trump και οι παραγγελίες για τα F-16, τείνουν του αποδυναμώσουν το αριστερό προφίλ για το οποίο έχει κάνει τόσες επικοινωνιακές προσπάθειες για να χτίσει. Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησαν το υπερατλαντικό ταξίδι του, το ακροατήριο του κόμματος είναι αμήχανο για όσα έγιναν στην Ουάσινγκτον και οι πιθανότητες να αποκαλυφθεί η ταυτότητα ενός καιροσκόπου που χρησιμοποιεί το αριστερό πρόσημο σαν όχημα παραμονής στην εξουσία, είναι μεγάλες. Η αγωνία αυτή, τον οδήγησε στο ν’ ανοίξει εκτάκτως σήμερα τη Βουλή και να μιλήσει προσπαθώντας ν’ αλλάξει το κλίμα.

Οι περιπτώσεις εκείνες όπου παραμονή εθνικής επετείου και μάλιστα ημέρα Παρασκευή, συνεδριάζει η Βουλή είναι ελάχιστες. Συμβαίνει μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Η σημερινή Παρασκευή ανήκει σ αυτές. Ο Τσίπρας, έδωσε εντολή ν αλλάξει η ημερήσια διάταξη-που δεν περιελάμβανε αρχικά συζήτηση ερωτήσεων-και να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε συνεδρίαση. Ζήτησε  ν απαντήσει σε ερώτηση του Θεοδωράκη για το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ. Ουσιαστικά, δεν θέλησε ν απαντήσει στον Θεοδωράκη, δεν τον ενδιαφέρει τόσο αυτό. Αλλά να χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη ερώτηση για να απευθυνθεί στο ακροατήριό του και να διασκεδάσει τις ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από το ταξίδι.

Η τραγική εμφάνιση πλάι στον Αμερικανό πρόεδρο (με τον οποίο δήλωσε ότι έχει κοινές αξίες αλλά και πως ό,τι κάνει και μοιάζει με διαβολικό, το κάνει για καλό), σε συνδυασμό με την παραγγελία των 2,4 δισ. ευρώ που θα καταβάλει η πτωχευμένη χώρα για να ενισχύσει την απασχόληση των Αμερικανών, ακύρωσαν ένα προφίλ που έντεχνα προσπαθεί να διατηρήσει ο Τσίπρας. Αυτό που αριστερού ηγέτη. Παρότι δεν έχει παρά μακρινή μόνο σχέση μ’ έναν τέτοιο ηγέτη, έχει απόλυτη ανάγκη από ένα τέτοιο πολιτικό προφίλ. Το οποίο ωστόσο, με μια τέτοια εμφάνιση σαν και αυτή στην Ουάσινγκτον, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβήτησαν το περιεχόμενο του ταξιδιού, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Νίκου Φίλη που είπε ότι ο κόσμος της Αριστεράς αιφνιδιάστηκε και από την ανακοίνωση που έκανε ο Trump για τα F-16 και μάλιστα με κυνικό τρόπο, αλλά και τις θετικές αναφορές του Τσίπρα για τον Trump. Ανάλογες οι αντιδράσεις και από Ξυδάκη και Δρίτσα που εκφράστηκαν δημόσια, αλλά και πολλούς άλλους που προτίμησαν τις υπόγειες διαμαρτυρίες. Πολλαπλάσιες οι αντιδράσεις και η ενόχληση και από χιλιάδες εναπομείναντες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ όπως εκφράστηκαν ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Τσίπρας, κάτι έπρεπε να κάνει γι αυτό.

Και σε πρώτο επίπεδο τουλάχιστον, αποφάσισε να επιχειρήσει μια δημόσια απάντηση από το βήμα της Βουλής ώστε ν’ απαντήσει γι αυτό το ταξίδι. Μόνο ο ίδιος και το στενό επιτελείο του, γνωρίζουν τι θα σκαρφιστούν για να δικαιολογήσουν όσα έγιναν στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο, θα έβαζα στοίχημα ότι η απάντησή του στη Βουλή θα έχει πολλές «αριστερές» κορώνες. Παρότι το διακύβευμα-τα αποτελέσματα της επίσκεψης-δεν χωράει πολλές αναγνώσεις και αντικειμενικά γκρέμισε ένα μεγάλο κομμάτι από το «αριστερό» προφίλ , οι προσπάθειες θα γίνουν. Και επειδή ο Τσίπρας έχει δείξει ότι είναι ικανός για όλα, να τα περιμένουμε όλα. Ακόμα και ένα λογύδριο αντιαμερικανισμού…

 

 

ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.