Ειδησεογραφικό site

Η κυβέρνηση φοβάται την οργή των συνταξιούχων

27

Την οργή των συνταξιούχων φοβάται η κυβέρνηση, καθώς μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά καλείται να διαλέξει εάν θα πληρώσει το πολιτικό ή το δημοσιονομικό κόστος.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ ουσιαστικά απέρριψε τις αιτήσεις σωματείων και επικουρικών οργανώσεων που υποστήριζαν ότι δεν ήταν νόμιμη η απόφαση της κυβέρνησης το 2020 να πληρώσει τα αναδρομικά των κυρίων συντάξεων για διάστημα 11 μηνών και να αφαιρέσει τα αναδρομικά των επικουρικών και δώρων.

Με την απόφαση του ΣτΕ, οι αξιώσεις για αναδρομικά των επικουρικών και δώρων παραγράφονται για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τις 31 Ιουλίου 2020, ενώ όσοι είχαν εκκρεμείς δίκες πριν τις 31 Ιουλίου 2020 μπορούν να συνεχίσουν το δικαστικό αγώνα.Οι συνταξιούχοι που είχαν ασκήσει αγωγές ανέρχονται σε περίπου 350.000 και όσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές σε περίπου 1.300.000.

Εάν λοιπόν η κυβέρνηση επιστρέψει τα αναδρομικά των επικουρικών και δώρων σε όσους είχαν ασκήσει αγωγές, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή 1.300.000 συνταξιούχων. Εάν επιστρέψει τα αναδρομικά των επικουρικών και δώρων σε όλους, θα πρέπει να διαθέσει περί τα 2,5 δισ ευρώ.

Το δημοσιονομικό κόστος όμως φαίνεται πως βαραίνει λιγότερο από το πολιτικό κόστος στη ζυγαριά, καθώς άλλωστε το φθινόπωρο όλα δείχνουν πρόωρες εκλογές και η κυβέρνηση προφανώς δεν μπορεί να πάει σε κάλπες έχοντας δυσαρεστήσει ένα βασικό εκλογικό της κοινό.

Πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι το σενάριο της επιστροφής αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους είναι πιθανό. Μένει να φανεί εάν θα κάνει ανακοινώσεις σχετικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αυριανή προ ημερησίας στη Βουλή, που ο ίδιος έχει ζητήσει, για την κοινωνική πολιτική.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς χθες από το News 24/7, τι θα γίνει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, απάντησε λακωνικά ότι “όπως έχει πει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης”.

Αυτό φυσικά δεν αποκλείει την επιστροφή αναδρομικών σε όλους, αν και ούτε βεβαίως το επιβεβαιώνει.

Η κυβέρνηση εξάλλου το καλοκαίρι του 2020 είχε περάσει νόμο με τον οποίο έλαβαν αναδρομικά για τις περικοπές μόνο στις κύριες συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 όλοι οι συνταξιούχοι, αν και το ΣτΕ είχε δικαιώσει μόνο όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Και μάλιστα η κυβέρνηση δια του τότε εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα είχε προηγουμένως καλέσει τους συνταξιούχους να μην προσφύγουν στη Δικαιοσύνη διαβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής.

Να υπάρξει μία οριζόντια λύση ζητούν άλλωστε και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που νιώθουν την πίεση των ψηφοφόρων τους, αλλά και υπουργοί. Υπέρ μίας ενιαίας ρύθμισης τάχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Σημειωτέον ότι στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται και η αύξηση των κύριων συντάξεων κατά 5% με 6% από την 1η Ιανουαρίου 2023, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, η οποία όμως προφανώς θα ανακοινωθεί πριν το (πιθανώς) εκλογικό φθινόπωρο

Τα σχόλια είναι κλειστά.