Ειδησεογραφικό site

Η Κομισιόν απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019

98

Η Κομισιόν αποφάσισε να απορρίψει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 και ζητά από τη Ρώμη να τον διορθώσει και να τον υποβάλει ξανά, μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Ο Τζουζέπε Κόντε επιμένει ότι η κυβέρνησή του δεν έχει «plan B» για τον προϋπολογισμό. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε στο Bloomberg ότι η Ρώμη έχει κάποιο περιθώριο για να κάνει κάποιες μικροδιορθώσεις, αλλά όχι για τις δαπάνες. Οταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν του ζητήσουν να αλλάξει στην ουσία ο προϋπολογισμός, απάντησε: «Θα είναι δύσκολο για εμένα, επειδή δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό. Το έλλειμμα της τάξεως 2,4% του ΑΕΠ είναι το ταβάνι για εμάς».

Είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν ζητά κάτι τέτοιο από χώρα- μέλος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κυβερνητική συμμαχία του λαϊκιστικού Κινήματος 5 Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκα είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει προεκλογικές δεσμεύσεις για θέσπιση κατώτατου μισθού για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα του πληθυσμού και μείωση του εταιρικού φόρου, που όμως θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το βουνό χρέους των 2,3 τρισ. ευρώ της χώρας -λόγος για τον οποίο αντιδρούν οι Βρυξέλλες και ευρωπαίοι εταίροι.

Ο EMΣ προειδοποιεί για τους κινδύνους των σχεδίων της Ρώμης. «Ανησυχούμε λόγω της Ιταλίας», είπε ο επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού καθώς ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι μέχρι στιγμής περιορισμένος κι ότι το πρόβλημα χρέους της Ιταλίας είναι διαφορετικό από εκείνο της Ελλάδας.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.