Ειδησεογραφικό site

Η κοινοβουλευτική μάχη για το Σκοπιανό μετά την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ – Δείτε live:

166

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και οι 75 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Στην έναρξη της συζήτησης υπήρξε ένταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για απόπειρα διαδικασιών εξπρές στη διεξαγωγή της διαδικασίας. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βούτσης, σήμερα η διαδικασία θα κρατήσει μέχρι τη 1 τα ξημερώματα, ενώ αύριο θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί.

Βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για φόβο της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί έξω από τη Βουλή για το Σκοπιανό.

«Το τελευταίο που φοβάται αυτή η κυβέρνηση και αυτή η έδρα είναι οι μαζικές κινητοποιήσεις» απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Διαδικασίες εξπρές επιδιώκει η κυβέρνηση

Πάντως, η κυβέρνηση μάλλον προσπαθεί να διεξάγει τη συζήτηση με κατεπείγουσα διαδικασία, επιχειρώντας να ολοκληρωθεί τάχιστα η συζήτηση και η ψήφιση της πρότασης δυσπιστίας.

Σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, η Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συζητήσει και ψηφίσει επί της πρότασης μομφής έως τις 14:00 του ερχόμενου Σαββάτου.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Σώματος, οι προτάσεις μομφής συζητούνται έως τρεις ημέρες και ολοκληρώνονται με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της τελευταίας ημέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης ανέφερε πως η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γινόταν το βράδυ του Σαββάτου, προκειμένου την επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί στις Πρέσπες.

Ωστόσο, ο φόβος μαζικών συλλαλητηρίων φαίνεται πως ανάγκασε τα επιτελεία Μεγάρου Μαξίμου και Βουλής να «μαζέψουν» την διαδικασία.

«Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού»

Στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής μάχης θα τεθεί το Σκοπιανό και η συμφωνία που κατέληξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ.

Η ΝΔ, με την πρόταση δυσπιστίας έθεσε ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συμφωνία.

«Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα», τόνισε η ΚΟ της ΝΔ στο κείμενο, προσθέτοντας ότι η συμφωνία με τα Σκόπια «είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.

Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», αναφέρει το κείμενο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.