Ειδησεογραφικό site

Η καυτή λίστα στα χέρια του Τσίπρα

105

Τα «βοσκοτόπια» Καλογρίτσα, η δόση των 2,8 δισ. που καθυστερεί, οι κόντρες για χρέος και μεταναστευτικό και η αντιπαράθεση με την Εκκλησία για τα «θρησκευτικά», δημιουργούν εκρηκτικό τοπίο για την κυβέρνηση

Της Κατερίνας Καραδήμα

Μεγάλες ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει με στόχο την υπεράσπιση της εξουσίας εν όψει του Συνεδρίου και του αναμενόμενου ανασχηματισμού, ο οποίος προβλέπεται να είναι σαρωτικός.

Οι αρρυθμίες στην Ηρώδου Αττικού τείνουν να λάβουν διαστάσεις έντονων ταχυπαλμιών, με άγνωστες προς ώρας, εξελίξεις. Το βέβαιο είναι πως στο Μαξίμου αλλά και στην Κουμουνδούρου, όχι μόνο έχουν βγει τα μαχαίρια αλλά έχουν ακονιστεί καλά…

Με κύριο στόχο την επίσημη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος -αφού εκτός από την εξασφάλιση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ- ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τη διεθνή συγκυρία και να φέρει πιο κοντά τη λύση για το χρέος προκειμένου να… τιθασεύσει κομματικά στελέχη αλλά και υπουργούς που έχουν ξεκινήσει -έστω και σιωπηλά- να αμφισβητούν την πολιτική του Μαξίμου και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, έστω και διά της… Περιφέρειας.

ΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Η υπόθεση της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών έχει πυροδοτήσει τις κόντρες μεταξύ κυβερνητικών στελεχών όπως, για παράδειγμα, η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου κατά του Β. Καλογρίτσα, μετά τα δημοσιεύματα για τα βοσκοτόπια που παραχωρήθηκαν από άλλον επιχειρηματία και εντάχθηκαν στο πόθεν έσχες της εταιρείας που έλαβε την άδεια.

Την ίδια ώρα, «λάδι στη φωτιά» έριξε και η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή περί ποινικών και πολιτικών ευθυνών όσων ενέκριναν τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών και ιδίως του Καλογρίτα.

«Αν αποδειχθεί ότι τα πράγματα είναι έτσι, για τον κ. Καλογρίτσα, θα πληρώσει τα τρία εκατομμύρια της εγγυητικής, που έχουν δοθεί ήδη και την πρώτη δόση και θα φύγει από το παιχνίδι» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του υπουργού , ο οποίος δεν δίστασε να υπογραμμίσει πως «βεβαίως θα έχουν ποινικές και πολιτικές ευθύνες αυτοί που ανακήρυξαν τον κ. Καλογρίτσα υπερθεματιστή, αν αποδειχθεί προβληματικό το πόθεν έσχες του».

Η ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΤΣΙΩΡΛΑ

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Μεταφορών κ. Σκουρλέτης και Σπίρτζης έχουν επανειλημμένως επιτεθεί στον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πιτσιώρλα, κατηγορώντας τον ότι έχει δική του ατζέντα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Ο κ. Πιτσιώρλας απαντά με εκδηλώσεις βράβευσης του ΤΑΙΠΕΔ για τη συμβολή του στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, ενώ φαίνεται να έχει την κάλυψη του πρωθυπουργού.

Η ρεαλιστική προσέγγιση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη για το χρέος όπου εκτιμά ότι θα αρχίζει να μειώνεται από το 2018, έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με την εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου ότι η Ελλάδα θα δει άμεσα τα αποτελέσματα από τη διαπραγμάτευση για το χρέος. Ο κ. Τσακαλώτος δεν απάντησε στον Γ. Δραγασάκη για να μη «χαλάσουν τη φιλία τους», ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και ζήτησε να αποχωρήσει εάν δημιουργεί πρόβλημα.

ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ ΚΑΤΑ ΜΟΥΖΑΛΑ

Παράλληλα, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Οδυσσέας Βουδούρης, συνεχίζει να επιτίθεται με σφοδρότητα στον Γ. Μουζάλα. Με συνεντεύξεις του τον κατηγορεί για ανικανότητα πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης και για απουσία στρατηγικής για το μεταναστευτικό, κάνοντας λόγο και για σπατάλες -όπως, για παράδειγμα, τον «τριπλασιασμό του προϋπολογισμού δημιουργίας ενός προσφυγικού καταυλισμού».

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΤΑ ΦΙΛΗ

Αιχμές κατά του Νίκου Φίλη, χωρίς πάντως να τον κατονομάσει, άφησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με αφορμή τις προωθούμενες αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών.

Κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «το μάθημα των Θρησκευτικών περνάει μια κρίση και έχουμε την ανάγκη όλοι και από πλευράς Εκκλησίας και από πλευράς Πολιτείας να συνεργαστούμε πάνω σε μεγάλη βάση χωρίς χρονικά όρια πέντε ημερών ή δέκα ημερών αλλά με περισσότερο χρόνο και περισσότερη άνεση για να πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις».

«Βεβιασμένα τώρα ακούμε τα νέα προγράμματα τα οποία ξέρουμε πώς ελήφθησαν και πώς προωθήθηκαν και με σφραγίδα ποιων ανθρώπων προωθήθηκαν αυτά τα προγράμματα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε: «Εγώ με μια λέξη θα έλεγα σήμερα, επειδή διάβασα τα καινούρια προγράμματα και τα είδα: είναι απαράδεκτα! Είναι επικίνδυνα! Είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην Παιδεία γενικότερα, στην κοινωνία και ρήξη στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας. Γι’ αυτό κάνω έκκληση προς τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα να σταματήσει αυτήν την προσπάθεια, να αναβάλει κάθε μια πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση μεγάλη Εκκλησίας και Πολιτείας να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε έναν τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια και λείπει ο Λόγος!», τόνισε ο κ. Ιερώνυμος.

Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ… ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Στο εσωκομματικό πεδίο καραδοκεί η αντιπολίτευση της τάσης των 53+ η οποία εμφανίζεται ως ο θεματοφύλακας των αρχών του κόμματος κυρίως στα θέματα των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

«Τον Οκτώβριο στο Συνέδριό μας θα αναλύσουμε τα πάντα: και την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θα κάνουμε απολογισμό», είπε ο άτυπος επικεφαλής Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής προετοιμάζοντας την Κουμουνδούρου για τις προθέσεις της ομάδας. Ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε, μάλιστα, ότι δεν θα συζητηθούν μόνο τα πράγματα που πήγαν καλά.

Τέλος, ένα ακόμη πρόβλημα για τον πρωθυπουργό είναι και οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες εκτός της μεγάλης πτώσης καταδεικνύουν και το απόλυτο μούδιασμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που γυρνούν την πλάτη στο κυβερνών κόμμα… Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρεί η παραίνεση του κ. Τσίπρα προς τα κομματικά του στελέχη εν όψει του Συνεδρίου να μην κρύβονται από τους πολίτες και να μην αποθαρρύνονται από τις δημόσιες αποδοκιμασίες.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.