Ειδησεογραφικό site

Η ιστορία ενος «γάμου» που είχε κουμπάρο τον… Παππά

170

Της Κατερίνας Καραδήμα

Μυστήριο, αναμονή, μεγάλα λόγια, αγκαλιές, φιλιά και κυρίως πλήθος φωτογραφικών ενσταντανέ που μαρτυρούσαν έναν μεγάλο πολιτικό έρωτα μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Από τις αγκαλιές και τα φιλιά και τις δημόσιες δηλώσεις στήριξης στον Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος -μέσω Twitter- και με αφορμή ένα… τρίτο πρόσωπο, αυτό του κ. Μουζάλα, έστειλε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό ζητώντας του να διαλέξει ή εκείνον ή τον υπουργό αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όταν τον Γενάρη του 2012 ο Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ανακοίνωνε τη δημιουργία κόμματος, προφανώς δεν τάραξε τα νερά της πολιτικής ζωής του τόπου, αφήνοντας εντυπώσεις για ένα ακόμη κόμμα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Έναν μήνα αργότερα, το πρώην στέλεχος της Ν.Δ., μέσω των προσωπικών του ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ανακοινώνει την ίδρυση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Τους επόμενους μήνες -με τα σενάρια για πιθανή συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στις εκλογές της 6ης Μαΐου-, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Πάνος Καμμένος δέχονται τα βέλη τόσο από το εσωτερικό των κομμάτων τους όσο και από την αντιπολίτευση.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα του Πάνου Καμμένου Ανεξάρτητοι Έλληνες αναδείχθηκε σε τέταρτο κόμμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα και ο Αλέξης Τσίπρας, τον Ιούλιο του 2013, μετά τη διάλυση του ΣΥΝ και τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, ανέλαβε πρόεδρος του κόμματος.

ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι δύο άνδρες (Τσίπρας – Καμμένος) από την επόμενη ημέρα των εκλογών άρχισαν να σχεδιάζουν τα μελλοντικά βήματα που οδήγησαν στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και σήμερα.

Και αν κανείς αναρωτιέται τι μπορεί να συνδέει έναν αριστερό ηγέτη με κάποιον που προέρχεται και παραμένει στον χώρο της λεγόμενης Δεξιάς, αυτό μπορεί ίσως να το απαντήσει ο ιστορικός του μέλλοντος…

Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το βέβαιο είναι πως οι αγκαλιές και τα φιλιά μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξάφνιασαν ούτε τους πολίτες της χώρας ούτε, βέβαια, τα πολιτικά κόμματα. Είχε προηγηθεί η εκλογική νίκη της 25ης Ιανουαρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου την επομένη και μάλιστα από την Κουμουνδούρου ο Πάνος Καμμένος δήλωσε την στήριξή του και σχηματίστηκε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Με σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής από το βήμα του εκλογικού κέντρου στην Κλαυθμώνος, ο σημερινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Να ξεμπερδέψουμε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά που τόσα χρόνια κυβερνούσε τον τόπο. Θα κριθούμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Από αύριο κιόλας ξεμπερδεύουμε με το παλιό. Ευχαριστώ τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Αύριο θα συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα που ξεκινήσαμε πριν από 7 μήνες».

Ο… ΠΡΟΞΕΝΗΤΗΣ

Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε -για δεύτερη φορά- τον Πάνο Καμμένο στο άρμα της εξουσίας επισφραγίζοντας το αποτέλεσμα των επαφών που είχαν ξεκινήσει μεταξύ των δύο ανδρών. Η πατρότητα αυτής της συνεργασίας ανήκει ουσιαστικά στον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκου Παππά, ο οποίος ήταν αυτός που έφερε τους δύο άνδρες σε επαφή με αποτέλεσμα την πλήρη στήριξη από τους ΑΝΕΛ στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, λέγεται πως οι όποιες -αρχικά- αντιρρήσεις του πολιτικού πατέρα του κ. Τσίπρα Αλέκου Φλαμπουράρη κάμφθηκαν ευθύς αμέσως. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ της Κουμουνδούρου αλλά και του Μαξίμου ισχυρίζονται ότι τόσο ο κ. Παππάς όσο και ο κ. Καμμένος στο διάστημα που μεσολάβησε δέθηκαν ακόμη περισσότερο, ακόμη και με οικογενειακή φιλία.

Μάλιστα, ο κ. Παππάς είναι αυτός που πολλάκις έχει συναντηθεί με τον σημερινό υπουργό Άμυνας προκειμένου να λειανθούν οι όποιες ανά καιρούς διαφωνίες προέβαλλε ο κ. Καμμένος.

Και μπορεί Τσίπρας – Καμμένος να έχουν ως κοινό τόπο την ενασχόλησή τους από τα μαθητικά – φοιτητικά χρόνια με την πολιτική, όμως οι διαφορές και όχι μόνο οι πολιτικές, είναι πολύ μεγάλες.

Από το ότι ο πρωθυπουργός είναι πατέρας δύο αγοριών και έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με την Περιστέρα Μπαζιάνα, ενώ ο πολύτεκνος πρόεδρος των ΑΝΕΛ (έχει πέντε παιδιά – 4 γιους και μία κόρη) έχει παντρευτεί δύο φορές, μέχρι και το ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ εν αντιθέσει με τον θερμόαιμο πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

Και μπορεί επισήμως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να δήλωνε πριν από λίγες ημέρες ότι «θα στηρίξω τον Τσίπρα μέχρι τέλους», η μεταξύ τους σχέση όμως έχει περάσει ανά καιρούς από… σαράντα κύματα.

Τα πρώτα σύννεφα στη σχέση των δύο ανδρών άρχισαν πριν καλά καλά οριστεί η νέα (δεύτερη) κυβέρνηση. Αν και επισήμως ποτέ δεν επαληθεύτηκε (ούτε και διαψεύστηκε), όλοι θυμούνται την επίσκεψη του κ. Νίκου Νικολόπουλου στην Κουμουνδούρου. Είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιθυμούσε διακαώς την υπουργοποίηση του κ. Νικολόπουλου, κάτι που δεν επετεύχθη εξαιτίας των ομοφοβικών δηλώσεων που έχει κάνει στο παρελθόν το πρώην στέλεχος των ΑΝΕΛ.

Τσίπρας και Καμμένος όμως είχαν διαφωνήσει και για τα καθήκοντα του Τέρενς Κουίκ, ο οποίος στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν υφυπουργός Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου. Λέγεται ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τοποθετήσει επικεφαλής τον Τέρενς Κουίκ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τον πρωθυπουργό να του απαντά αρνητικά.

ΟΙ ΚΟΝΤΡΕΣ

Από τα πρώτα δείγματα της δημόσιας ενδοκυβερνητικής διαφωνίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι και η αναφορά του κ. Καμμένου για την προοπτική εθελοντικής στράτευσης των Ελληνίδων στις Ένοπλες Δυνάμεις από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου να σπεύδει να «παγώσει» το θέμα, με ανάρτηση – σχόλιό της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter: «Η πρόταση για εθελοντική στράτευση των γυναικών, που εκφράστηκε από τον κ. Καμμένο, βρίσκει αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ».

Και μπορεί η καταψήφιση επί της αρχής από τους ΑΝΕΛ του νομοσχεδίου για την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια να ήταν αναμενόμενη για το Μαξίμου (ναι, είχαν ψηφίσει οι Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος, Ζουράρης), το βέβαιο όμως είναι ότι η τοποθέτηση του Δημήτρη Βίτσα ως επικεφαλής του συντονισμού για το Μεταναστευτικό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του Πάνου Καμμένου, ο οποίος θεωρούσε δεδομένο ότι αν ο επικεφαλής του Συντονιστικού προερχόταν από το υπουργείο Άμυνας θα έπρεπε να είναι ο ίδιος και όχι ο αναπληρωτής υπουργός. Αν και επισήμως δεν υπήρξαν… παρατράγουδα στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πολλά ειπώθηκαν….

ΕΥΕΞΑΠΤΟΣ

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν κυβερνητικές πηγές κάλεσαν τα ΜΜΕ να είναι πιο προσεκτικά στην προβολή του θέματος του προσφυγικού – μεταναστευτικού για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στον τουρισμό, βρήκαν αντίθετο τον Πάνο Καμμένο.

Άλλωστε, ποιος δεν θυμάται τον Ιούλιο (11) τη χαρακτηριστική κίνηση «εμείς τελειώσαμε» του υπουργού Άμυνας προς τον πρωθυπουργό δηλώνοντας την έντονη διαφωνία του για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν διαβεβαίωσε ότι δεν θα μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες. Αμέσως στο έδρανο όπου καθόταν ο Π. Καμμένος έσπευσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς για να προλάβει μην πάρει έκταση το επεισόδιο. Λίγο αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο ένα σημείωμα, εκείνος ζήτησε τον λόγο και προέβη σε διευκρινίσεις και η φωτιά έσβησε… προσωρινά.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ

Όμως και ο Παύλος Χαϊκάλης αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο προέδρων μετά τη γνωστή ιστορία του (τότε) υφυπουργού Εργασίας και τις καταγγελίες για τη σχέση του με κυπριακή off shore εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καμμένος είχε υποσχεθεί δημόσια πως μόλις ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την κυπριακή εταιρεία ο κ. Χαϊκάλης (ο οποίος δεν συμμετείχε στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ) θα είχε μια θέση στην κυβέρνηση…

Μόλις πριν από έναν μήνα, σχεδόν, 18 Φεβρουαρίου, η παραίτηση του Παναγιώτη Σγουρίδη από την κυβέρνηση είχε ταράξει τα νερά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όταν ο υφυπουργός Μεταφορών και βουλευτής των ΑΝΕΛ σε συνέντευξή του δήλωσε ότι κ. Τσίπρας παραπλάνησε τους αγρότες όπως ο Σαμαράς και ο Παπανδρέου και πως αν δεν τάξεις δεν σε ψηφίζει…

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι την απόφαση για την αποπομπή του κ. Σγουρίδη ο πρωθυπουργός την πήρε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπως και η απόφαση για το θέμα Μουζάλα θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα…

Μένει να δούμε αν το… βαθύ ΣΥΡΙΖΑ -το οποίο πάντα αντιδρούσε στη συνεργασία Τσίπρα – Καμμένου- και η ομπρέλα προστασίας που άνοιξε πάνω από τον κ. Μουζούλα θα είναι ο νικητής αυτής της διαμάχης προκαλώντας ρήξη στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης και ενδεχομένως πολιτικές εξελίξεις…

Τα σχόλια είναι κλειστά.