Ειδησεογραφικό site

Οι ήρωες του Αιγαίου για το Νόμπελ Ειρήνης

74

Της Πέννυς Κροντηρά

giallouridisΕξακόσιες είκοσι χιλιάδες (620.000) πολίτες ένωσαν τη «φωνή» τους μαζί με 111 πανεπιστήμια και 230 ακαδημαϊκούς και υπέγραψαν την υποψηφιότητα της χώρας μας για το Νόμπελ Ειρήνης. Το μήνυμα του ανθρωπισμού προς τον συνάνθρωπο έρχεται να τονώσει το ηθικό και την ανιδιοτελή προσφορά βοήθειας των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου την ώρα που το προσφυγικό ζήτημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη με ενδεχόμενο την έξοδό μας από τη Συνθήκη Σένγκεν, λόγω του μεγάλου αριθμού εισροής προσφύγων που κατακλύζουν καθημερινά τα νησιά του Αιγαίου και επιδιώκουν να φτάσουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το «Κ» μίλησε με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη για την υποψηφιότητα αυτή και τον ρόλο που θα διαδραματίσει το Ίδρυμα στην προβολή της. Το Βραβείο Νόμπελ θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο και η τελετή απονομής θα γίνει τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Γιαλλουρίδης είναι καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού. Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια της Τυβίγγης, του Freiburgh και του Μπόχουμ της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Ειδικεύθηκε στους κλάδους της Κοινωνιολογίας, της Πολιτικής Επιστήμης, των Διεθνών Σχέσεων και του Διεθνούς Δικαίου. Ειδικότερα εστίασε το επιστημονικό του ενδιαφέρον στην Πολιτική Κοινωνιολογία, τη θεωρία της Σύγκρουσης και της Ειρήνης, τη θεωρία Εξωτερικής Πολιτικής, καθώς και την επίλυση συγκρούσεων.

Πείτε μας, πώς προέκυψε αυτή η πρωτοβουλία και η από μέρους σας ανάληψή της;

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υποστηρίζει από τη θέση και τη φύση της αποστολής του, που σημαίνει την στήριξη και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού ως οικουμενικού πολιτισμού ανά την υφήλιο, την πρωτοβουλία για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στους ανθρώπους των νησιών του Αιγαίου, που συνίσταται στην αναγνώριση της ηρωικής προσφοράς και της αλληλέγγυας και αλτρουιστικής δράσης των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας τραγωδίας του προσφυγικού δράματος, που ξεκινά από τη Μέση Ανατολή και φτάνει στα ελληνικά νησιά από τις τουρκικές ακτές.

Ποιες είναι οι δράσεις με τις οποίες σκέφτεστε να προωθήσετε την υποψηφιότητα;

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θα στηρίξει την ελληνική υποψηφιότητα μέσω του δικτύου των 14 εδρών του στο εξωτερικό με ειδικές δράσεις και εκδηλώσεις απευθυνόμενο στις κατά χώρα εθνικές – πνευματικές ηγεσίες και τους ανθρώπους της τέχνης, των γραμμάτων και της επιστήμης. Τα παραρτήματα του Ιδρύματος στο εξωτερικό ήδη διοργανώνουν σχετικές εκδηλώσεις πολιτισμού, ενώ στην Αθήνα το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσιάζει εντός του μηνός Μαρτίου μια ομαδική εικαστική Έκθεση με τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών με θέμα τον «πρόσφυγα» και κύκλο συζητήσεων με θέμα την προσφυγική κρίση, που θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα αυτών των εκδηλώσεων.

Ποιος ο ρόλος που διαδραματίζει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού;

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διαθέτει 14 παραρτήματα, γραφεία και εκπροσωπήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαιτέρως μάλιστα στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, όπου η βασική τους αποστολή είναι η προβολή του ελληνικού πολιτισμού ως γλώσσας, επιστήμης, τεχνών και γραμμάτων μέσα από διάφορες και ποικίλες δράσεις, είτε είναι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, εκθέσεις ζωγραφικής, ανάδειξη της ελληνικής λογοτεχνίας και ποίησης, των παραστατικών τεχνών και όλων εκείνων που συνάδουν προς τον ελληνικό πολιτισμό σε μια διαχρονία της Κλασσικής Ελλάδας, του Βυζαντίου και του σύγχρονου ελληνισμού από γενέσεως Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.

Θεωρείτε ότι είναι σωστό να επιζητούμε την επιβράβευση για μία καθαρά ανθρωπιστική κίνηση; Πολλοί επικρίνουν αυτή την υποψηφιότητα. Τι απαντάτε;

Το Νόμπελ θα αναγνωρίσει για μια ακόμη φορά την Ελλάδα ως χώρα του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, αλλά ταυτόχρονα και ως κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, η οποία εις πείσμα της κρίσης δεν καταθέτει τα όπλα του πολιτισμού, της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Η Ελλάδα, αν και η ίδια βιώνει μια τεράστια οικονομική κρίση σε μια Ευρώπη που δείχνει να χάνει την ταυτότητά της και να νοθεύει τις αξίες της, δίνει μαθήματα και διδάγματα από την παρακαταθήκη του ελληνικού, δηλαδή του ευρωπαϊκού πολιτισμού, προσδοκώντας να συμβάλει στην επιστροφή της Ευρώπης στις αφετηριακές πολιτιστικές της δομές και κατευθύνσεις.

Ποιοι είναι οι υποστηρικτές αυτής της υποψηφιότητας;

Οι παράγοντες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού ήταν σε θέση να διακρίνουν τις υποχρεώσεις και το καθήκον της χώρας ως ιστορικής διάστασης του πολιτισμού, τις ώρες της κρίσης να προβάλει την ελληνική συνεισφορά αλληλεγγύης ως συνεισφορά ειρήνης. Η υποψηφιότητα αυτή υποστηρίζεται από την Ακαδημία Αθηνών, που αποτελεί το κορυφαίο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, διά του προέδρου της Αθανάσιου Βαλτινού, από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων όλων των ΑΕΙ διά του προέδρου της πρυτάνεως, καθηγητού Γεώργιου Πετράκου, από εμένα ως καθηγητής της διεθνούς πολιτικής, κοσμήτορος του Παντείου Πανεπιστημίου και προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου.

Υπάρχει οδηγία που ορίζει ότι το Βραβείο Νόμπελ απονέμεται σε μία οργάνωση ανθρώπων ή σε κάποιο πρόσωπο ατομικά. Πώς θα λειτουργήσει, λοιπόν, η δική μας υποψηφιότητα; Ποιοι θα διεκδικήσουν το Νόμπελ Ειρήνης στην Ελλάδα; Πώς θα γίνει ο διαχωρισμός αυτός;

Το Βραβείο Νόμπελ απονέμεται σε οργανισμούς ή προσωπικότητες οι οποίοι προτείνονται από συγκεκριμένες προσωπικότητες που είναι ενταγμένες σε ένα θεσμικό, ακαδημαϊκό πλαίσιο, δηλαδή καθηγητές πανεπιστημίου, πρυτάνεις, κοσμήτορες και άλλες προσωπικότητες του πολιτισμού και της παιδείας που περιγράφονται επακριβώς από τους όρους της επιτροπής του Βραβείου Νόμπελ. Η στάση του πληθυσμού των αιγαιοπελαγίτικων νησιών, των κατοίκων και των εθελοντών αντανακλά τις παραδόσεις και τις αξίες ενός μακραίωνος αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού. Προσέφεραν και προσφέρουν ανιδιοτελώς, με μόνη αρχή να υπηρετούν τις αξίες του ανθρωπισμού. Περιθάλπουν με στοργή, αγάπη και σεβασμό τους πρόσφυγες που καταφθάνουν διά ξηράς και θαλάσσης στον ελλαδικό χώρο, μεταφέροντάς τους την πρώτη ακτίνα ελπίδος και φωτός για ένα μέλλον ελεύθερο και δημοκρατικό.

Η συμβολική απεικόνιση του συνόλου της ανθρώπινης, αλληλέγγυας δράσης όλων των κατοίκων σε όλα τα επίπεδα, επαγγελματικά, ηλικιακά ή φύλου, εκφράζεται σύμφωνα με την ελληνική πρόταση που κατετέθη ήδη στην επιτροπή Νόμπελ από τους απλούς ανθρώπους, τους άγνωστους ήρωες Έλληνες και ξένους ακτιβιστές στο πρόσωπο της ογδονταπεντάχρονης Ελληνίδας γιαγιάς Αιμιλίας Καμβύση, του σαραντάχρονου ψαρά της Λέσβου κ. Στρατή Βαλιαμού και της ακτιβίστριας ηθοποιού Σούζαν Σάραντον, η οποία εν τέλει εκπροσωπεί τους εκατοντάδες εθελοντές ξένους που βρίσκονται στο πλευρό των Ελλήνων, Αιγαιοπελαγιτών, τούτες τις ώρες και ημέρες της συνεχιζόμενης και εντεινόμενης παγκόσμιας κρίσης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.