Ειδησεογραφικό site

Η «ύποπτη» ελαστικότητα των Θεσμών

124

 

 

 

 

 

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Θεωρητικά, πολύ θα ήθελαν να είχαν ολοκληρωθεί περισσότερα προαπαιτούμενα οι Θεσμοί, αλλά τους βλέπεις σχετικά χαλαρούς… Αντί να σηκώσουν το σύστημα στον αέρα προτιμούν τις… νουθεσίες.

Είναι πλέον σαφές ότι οι ξένοι θέλουν να τελειώνουν με το θέμα Ελλάδα. Και μέχρι τώρα προκύπτει ότι είναι διατεθειμένοι  να δείξουν όσο το δυνατό πιο μεγάλη… ανοχή στα σοβαρά παραστρατήματα της κυβέρνησης. Στην πλήρη αδιαφορία που επιδεικνύουν ορισμένοι εκ των υπουργών της για την πορεία της τελευταίας αυτής αξιολόγησης. Γιατί εμφανίζονται τόσο ελαστικοί; Καλό ερώτημα, αλλά όποιοι το υποβάλλουν θα πρέπει να αναλογιστούν ότι σε όλη αυτή την πορεία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, από το φθινόπωρο του 2015 και μετά, οι περίφημοι «Θεσμοί», έχουν σημαντική ευθύνη αν όχι για τη χάραξη, τουλάχιστον για την πλήρη και σιωπηρή αποδοχή της πολιτικής και του οικονομικού μίγματος που επελέγη. Αυτού του καταστροφικού και φορομπηχτικού μίγματος που μπορεί να ευνοεί λογιστικά τους αριθμούς, αλλά διαλύει στην βάση και την ουσία της την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα.

Κακά τα ψέματα. Η αλήθεια είναι ότι οι ξένοι θέλουν να μην έχουν στα πόδια τους το θέμα «Ελλάδα» ενόψει Ευρωεκλογών. Και εκεί ίσως να κρύβεται και αυτή η ιδιότυπη «συμφωνία» μεταξύ των δύο πλευρών. Πέραν του ότι κάπου… μας βαρέθηκαν. Τους κουράσαμε. Η ελαστικότητά τους μπορεί φυσικά να συνδέεται με το ότι θέλουν να μεταφέρουν την προσοχή τους στα μεγάλα ανοικτά μέτωπα της Ευρώπης, μίας Ευρώπης που αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές θα πρέπει να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των βασικών δομών που συνετέλεσαν στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Όμως, το πιθανότερο είναι ότι οι ξένοι κάνουν τα στραβά μάτια, προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα επιτυχίας ως προς την παρέμβασή τους στην Ελλάδα. Ένα δικό τους – και όχι της χώρας – success story που να δικαιολογεί όλες τις «αλχημείες» και όλα τα οικονομικά «πειράματα» στα οποία επί σειρά ετών τώρα έχουν υποβάλλει τη χώρα. Δείτε τι συμβαίνει. Δεν κουνήθηκε φύλλο και εκείνοι σφυρίζουν αδιάφορα! Από τον Φεβρουάριο, όταν ήρθαν την προηγούμενη φορά οι θεσμοί στην Αθήνα για να δουν πως πάει αυτή η 4η Αξιολόγηση των 88 προαπαιτούμενων, δεν έγινε σχεδόν τίποτα. Ακόμη και σήμερα είναι μονοψήφιος ο αριθμός των προαπαιτούμενων που έχουν γίνει και όσα έγιναν αφορούν σε περιφερειακά θέματα.

Αυτό που συμβαίνει είναι απίστευτο. Οι υπουργοί δεν κινούνται. Καθόλου! Δείχνουν ξεκάθαρα το πώς προτίθενται να κινηθούν στη… μεταμνημονιακή εποχή. Το πώς… ετοιμάζονται να… γράψουν όλες τις δεσμεύσεις τα παλιότερα των υποδημάτων τους. Το μόνο που κάνουν είναι να συνεχίζουν την παραφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Για τις περικοπές των συντάξεων που οι ίδιοι ψήφισαν για το 2019 και τώρα τις αρνούνται, ενάντια στην «κεντρική» στάση Τσακαλώτου – Βούτση περί πιστής εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

Μόνο που με τη στάση τους, δηλαδή με την αδιαφορία τους για το έργο που πρέπει να υλοποιήσουν και με τις «κραυγές» τους, δημιουργούν νέους κινδύνους. Και ο μεγαλύτερος εξ αυτών είναι να βρεθεί ξανά η χώρα σε συνθήκες που θα προσομοιάζουν στην προ των Μνημονίων εποχή και χωρίς να έχει μπροστά της τη δυνατότητα να ζητήσει βοήθεια και οικονομική στήριξη…

 

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.