Ειδησεογραφικό site

Οι Γερμανοί χάρηκαν που φεύγει ο Ολάντ: «Αδύναμος, θλιβερός, φλύαρος»

71

Με ανακούφιση η Γερμανία υποδέχτηκε την απόφαση του Φρανσουά Ολάντ να μη διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, αν κρίνει κανείς από τα ταπεινωτικά σχόλια του γερμανικού τύπου.

Πληροφορίες που δημοσιεύει το Σάββατο η γαλλική Le Monde αναφέρουν ότι κανείς στη Γερμανία δεν ήθελε να είναι πάλι υποψήφιος ο Ολάντ, αλλά ούτε και ο Σαρκοζί, τον οποίο στη Γερμανία αποκαλούν «ο κύριος με τα 10.000 volts».
Ακόμη και οι κεντροαριστερές εφημερίδες χάρηκαν που αποχωρεί ο Ολάντ. Σε ένα απίστευτα επιθετικό σχόλιο της Süddeutsche Zeitung αναφέρεται: «Ενας πρόεδρος δεν πρέπει να είναι αδύναμος, δεν πρέπει να τρέμει στην ιδέα να πάρει αποφάσεις, δεν πρέπει να κρύβεται ανάμεσα σε αντίθετες απόψεις, δεν πρέπει να είναι φλύαρος. Ενας πρόεδρος που κρέμεται από το τιμόνι ενός σκούτερ δίνει μια θλιβερή εικόνα: τέτοιος πρόεδρος ήταν ο Φρανσουά Ολάντ».

Η γερμανική εφημερίδα κάνει αναφορά στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν με τον Ολάντ να οδηγεί σκούτερ για να συναντήσει κρυφά την ερωμένη του Ζυλί Γκαγιέ, ενώ τον περίμενε στο προεδρικό μέγαρο η επίσημη ερωμένη του Βαλερί Τριερβελέρ.

Λίγο πριν λήξει η θητεία του, οι Γερμανοί, γράφει η Le Monde, κατηγορούν τον Ολάντ ότι έκανε περίπου τα ίδια πράγματα με τον Νικολά Σαρκοζί: ελάχιστα πειστικός ως πρόεδρος, ανίκανος να μεταρρυθμίσει τη χώρα σε βάθος και κύριος υπεύθυνος για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία.
Ο Φιγιόν είναι προσωπικότητα «μετριοπαθής» και «σοβαρή»
Πράγματι, ο Σαρκοζί ποτέ δεν μπόρεσε να γίνει συμπαθής στη Γερμανία. Μάλιστα, η πρόσφατη προσπάθειά του να είναι πάλι υποψήφιος πρόεδρος είχε ανησυχήσει τη Γερμανία γιατί έβλεπαν στο πρόσωπό του έναν «Γάλλο Τραμπ». Ετσι τον είχε αποκαλέσει η καθημερινή εφημερίδα της αριστεράς Die Tageszeitung. «Για λίγο ο Σαρκοζί θα ξεπερνούσε την Μαρίν Λεπέν από άκρα δεξιά», έγραφε η εβδομαδιαία  Die Zeit. Αλλά και ο Ολάντ είχε απογοητεύσει τους Γερμανούς εξαιτίας της αδυναμίας του απέναντι στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. «Είναι στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη ήττα της προεδρίας Ολάντ. Το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να βάλει φρένο στην άνοδο της ακροδεξιάς», έγραψε η ίδια εφημερίδα.

Λατρεύει τον Φιγιόν η Γερμανία
Αυτή η διπλή απόρριψη του Σαρκοζί και του Ολάντ στη Γερμανία εξηγεί, αναμφίβολα, γιατί, αντίθετα, ο Φρανσουά Φιγιόν αποτελεί αυτό το διάστημα αντικείμενο θετικών σχολίων, σχεδόν λατρείας. Κι αυτό γιατί ο Φιγιόν εκπροσωπεί αυτό που πολλοί Γερμανοί,και όχι μόνο στη Δεξιά, περιμένουν από τον μελλοντικό πρόεδρο της Γαλλίας: μια προσωπικότητα με μέτρο, σοβαρή, με πραγματικά μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Ένα μείγμα δηλαδή μεταξύ του στιλ της Ανγκελα Μέρκελ και της θεληματικότητας του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Οι Γερμανοί φοβούνται για τα ποσοστά της Μαρίν Λεπέν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Ειδικά μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, η Γερμανία περιμένει από τη Γαλλία έναν πρόεδρο στο ύψος των περιστάσεων και όχι κάποιον σαν τον Ολάντ και τον Σαρκοζί.
«Τα χρόνια Ολάντ ήταν χαμένα χρόνια. Ο διάδοχός του θα αναλάβει μια χώρα που διέρχεται μια σοβαρή κρίση ταυτότητας, μια χώρα ασταθή, μια χώρα που θεωρείται σε υποχώρηση, εκτός από στρατιωτικής άποψης. Αυτό δείχνει πόσο επείγον είναι να μεταρρυθμιστεί το κράτος και η οικονομία για να σταθεί ξανά η Γαλλία στα πόδια της. Η Γαλλία το χρειάζεται αυτό ώστε να κατακτήσει ξανά τη θέση της στην Ευρώπη αλλά και για τις σχέσεις της με τη Γερμανία», έγραψε η καθημερινή κεντροαριστερή εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Την ίδια κριτική κάνει και η κεντροαριστερή Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με την οποία η Γαλλία «είναι τόσο σημαντική για την Ευρώπη και για την γείτονά της Γερμανία ώστε δεν επιτρέπεται ακόμη για χρόνια να έχει έναν αδύναμο πρόεδρο».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.