Ειδησεογραφικό site

Οι φούσκες της επικαιρότητας

49

 Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ασχολείται με ανύπαρκτα ή μη σοβαρά θέματα

Κυριαρχούν στη δημόσια συζήτηση, διαταράσσουν την πολιτική ζωή και μόλις περάσει κάποιο χρονικό διάστημα και φύγουν από το προσκήνιο, ξεχνιούνται έχοντας σπιλώσει πρόσωπα, θεσμούς κλπ. Όταν πια αποδειχθεί ότι επρόκειτο για φούσκες που μονοπώλησαν αδίκως ή και πολύ περισσότερο από όσο πραγματικά άξιζαν την επικαιρότητα, δεν ενδιαφέρουν πια κανέναν και υποβαθμίζονται χωρίς να έχουμε διδαχθεί τίποτε για το μέλλον.

Πολύ περισσότερο όταν αποκαλύπτεται ότι τα θέματα που απασχόλησαν την κοινή γνώμη επί μήνες ήταν ασήμαντα ή τεχνητά διαστρεβλωμένα, μένει να αιωρείται η υποψία ότι δεν στάθηκε δυνατόν να αποκαλυφθούν. Με αυτόν τον τρόπο αναπαράγεται η αντίληψη ότι όλοι στη χώρα είναι διεφθαρμένοι και πουλημένοι. Μια αντίληψη που προσφέρει στον κάθε έναν εύκολες δικαιολογίες να φορτώσει τις προσωπικές του αποτυχίες, με επιχειρήματα του τύπου ότι «σε αυτή τη χώρα κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν είναι διαπλεκόμενος».

Πρόσφατα είχαμε δύο τέτοιες περιπτώσεις. Ο ελληνοισραηλινός επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, ένα πρόσωπο που δαιμονοποιήθηκε για τη λίστα Λαγκάρντ και απασχόλησε εφημερίδες και δελτία ειδήσεων για τις «σκοτεινές διαδρομές» του «μαύρου χρήματος», πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι είναι ο νέος πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ-Ελλάδας. Δεν αποδείχθηκε τίποτε από όσα τον κατηγορούσαν για τόσο καιρό και τώρα ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου δίνει συνεντεύξεις για το ενδιαφέρον των Ισραηλινών επιχειρηματιών να επενδύσουν στη χώρα μας και τις καλές σχέσεις που έχει αναπτύξει ο Αλ. Τσίπρας με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό.

Η δεύτερη ανάλογη περίπτωση είναι αυτή των εμπλεκομένων στην υπόθεση των ανταλλαγών της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου. Τώρα που κανείς σχεδόν δεν θυμάται τους πύρινους λόγους που εκφωνήθηκαν στη βουλή και τα όσα αποκάλυψαν τα media, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ζήτησε την αθώωση των εμπλεκομένων γιατί δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα με τα οποία βαρύνονται οι κατηγορούμενοι, δεν προέκυψε δόλος κλπ

Το ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα συλλογικά να ξεχωρίζουμε τα σημαντικά από τα ασήμαντα είναι ένας από τους λόγους που η χώρα δεν μπορεί επτά χρόνια τώρα να βρει διέξοδο από την κρίση.

*Αναδημοσίευση από το Protothema.gr.

Τα σχόλια είναι κλειστά.