Ειδησεογραφικό site

Η Φώφη ξανάβαλε το συναίσθημα στην πολιτική – Η επόμενη ώρα για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

138

Η Φώφη Γεννηματά όμως, ένωσε και όλες τις «φυλές» του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Στη Μητρόπολη παρευρέθησαν όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, οι βουλευτές και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης, με τη σύζυγό του Δάφνη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Κώστας Γείτονας, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Θανάσης Τσούρας, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος κ.α.

Όπως σχολίαζε κομματικό στέλεχος «για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια ξαναμπήκε το συναίσθημα στην πολιτική, κρίνοντας από τη στάση του πρωθυπουργού, των αρχηγών των κομμάτων, πολιτικών φίλων και αντιπάλων και απλού κόσμου.

Τι θα γίνει με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ
Τα επόμενα 24ωρα, τα επιτελεία των 6 υποψηφίων θα αρχίζουν σταδιακά να ανασυντάσσονται ενόψει των εσωκομματικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Ενα ερώτημα που συζητείται είναι εάν υπάρχει θέμα αναβολής τους.

Οι τεχνικές παράμετροι
Ως προς το τεχνικό σκέλος υπάρχουν κάποιες ανησυχίες, καθώς η εταιρεία που έχει αναλάβει την τεχνική διεκπεραίωση της διαδικασίας είχε δώσει προθεσμία για ορισμό εφορευτικών επιτροπών μέχρι την Κυριακή ώστε να είναι συνεπής στους χρόνους. Υπενθυμίζεται ότι στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι να στηθεί μία κάλπη τουλάχιστον σε κάθε καποδιστριακό δήμο, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν περίπου 900-1.000 κάλπες, περίπου 1800-2000 άτομα που πρέπει να εκπαιδευτούν στη χρήση tablets και καταμέτρησης ψήφων. Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά, όπως ήταν φυσικό, πάγωσε τις διαδικασίες. Ωστόσο, εκτιμάται ότι τελικά θα βρεθεί μια λύση με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από το 2017 και θα ξεπεραστεί η όποια δυσκολία.

Το ενδεχόμενο αναβολής με πολιτικά κριτήρια, λόγω της απώλειας Γεννηματά, είναι το επόμενο ζήτημα. Το βέβαιο είναι ότι το 40ήμερο μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά θα τελεστεί την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, μία εβδομάδα πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών της 5ης Δεκεμβρίου.

Επιτελείο Παπανδρέου: Καμία αναβολή
Η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου θεωρητικά δεν έχει συζητήσει τίποτε αυτές τις ημέρες για τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού, μετά από ρητή εντολή του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού. «Οποιος ανοίγει τέτοια μέρα τέτοια συζήτηση, ας πορευτεί με τις σκοπιμότητές του» έλεγε χαρακτηριστικά συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, παραπέμποντας τις σχετικές συζητήσεις από σήμερα το απόγευμα και μετά.

Ωστόσο, στο επιτελείο του δεν υπάρχει δίλημμα πλέον, παρά το γεγονός ότι αρχικά υπήρξαν και δεύτερες σκέψεις: Καμία αναβολή των εκλογών. Οπως σημειώνουν άλλωστε και η ίδια η Φώφη Γεννηματά, το είχε διαμηνύσει μιλώντας σε συνεργάτες της: «Πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, να τελειώνουμε με τις διαδικασίες και να κερδίσουμε. Με διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες» είχε πει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, είναι προφανές ότι οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού συνυπολογίζουν και το momentum με την δυναμική ευαισθητοποίησης που εκτιμούν ότι δημιουργήθηκε με την ανακοίνωση καθόδου του Γ. Παπανδρέου, πριν από μία εβδομάδα.

Επιτελείο Λοβέρδου: Οχι σε αναβολή
Καθαρό «όχι» σε οποιαδήποτε σενάριο αναβολής λέει και η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου. «Καμία αναβολή. Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί, τώρα είναι ακόμη πιο πιεστικό να εκλεγεί νέα ηγεσία» λένε συνεργάτες του βουλευτή και υποψήφιου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Εκλογή ή όχι νέου προέδρου της ΚΟ;
Το δεύτερο ζήτημα που ανακύπτει είναι η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος και αν πρέπει να εκλεγεί νέος πρόεδρος της ΚΟ. Ο κανονισμός της Βουλής δεν αναφέρει κάτι σχετικό για τα κόμματα, παρά μόνο για τον πρωθυπουργό, ο οποίος πρέπει να αναπληρωθεί με εκλογή από την ΚΟ του κόμματός του, όπως είχε συμβεί το 1996 με την δήλωση αδυναμίας του Ανδρέα Παπανδρέου από το Ωνάσειο να ασκήσει τα καθήκοντά του και την «μάχη» Σημίτη-Τσοχατζόπουλου-Αρσένη-Χαραλαμπόπουλου σε ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα, με νικητή τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος ανέλαβε και πρωθυπουργός.

Στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ σήμερα, η εκλογή ή όχι νέου επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι καθαρά θέμα απόφασης του κόμματος. Αυτή τη στιγμή, ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας λογίζει ως αντικαταστάτη της Φώφης Γεννηματά τον πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, που είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης και ακολούθως τον δεύτερο, που είναι ο Μιχάλης Κατρίνης.

Επιτελείο Λοβέρδου: Οχι σε εκλογή νέου προέδρου ΚΟ, τη Φώφη αντικαθιστούν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι
Ως εκ τούτου, το επιτελείο Λοβέρδου εκτιμά πως δεν υπάρχει κανένα θεσμικό κενό, μέχρι την εκλογή νέου προέδρου. «Καμία εκλογή προέδρου δεν είναι απαραίτητη για τις επόμενες 40 ημέρες. Να γίνει ό,τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής» τονίζουν και εξηγούν ότι οι ορισθέντες από την ίδια τη Φώφη Γεννηματά κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης αντικαθιστούν την πρόεδρο στη Βουλή, ακόμη και σε συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών, όπως συμβαίνει και στο κόμμα με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Μανώλη Χριστοδουλάκη. «Να τηρηθεί το καταστατικό και η πρόνοια Γεννηματά που όρισε τους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους» σημειώνουν συνεργάτες του Α. Λοβέρδου και προσθέτουν: «Οποιος θεωρεί ότι δεν του αρέσει ο κανονισμός της Βουλής ή ότι δεν του κάνουν οι κ.κ. Σκανδαλίδης και Κατρίνης να βγει και να το πει ανοικτά, να το τεκμηριώσει και να αναλάβει την ευθύνη».

Επιτελείο Παπανδρέου: Ο γραμματέας της Κ.Ο. είναι αρμόδιος
Στο επιτελείο Παπανδρέου συμφωνούν ότι δεν παρίσταται ανάγκη εκλογής νέου προέδρου της ΚΟ για το διάστημα μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, έχουν διαφορετική ανάγνωση ως προς το ποιος εκπροσωπεί την εκλιπούσα Φώφη Γεννηματά στη Βουλή. «Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είνα αυτός που έχει ρόλο για τα τεκταινόμενα. Είναι το μοναδικό εκλεγμένο όργανο» λένε συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι διορίζονται και αλλάζουν (όπως συνέβη τον περασμένο Ιανουάριο, με την αντικατάσταση Λοβέρδου από τον Κατρίνη με απόφαση Γεννηματά) και επί της ουσίας λειτουργούν ως «εκπρόσωποι Τύπου» του κόμματος στις συνεδριάσεις. Κατά το επιτελείο Παπανδρέου ο γραμματέας της ΚΟ στη Βουλή είναι ισοδύναμος με τον γραμματέα της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ στο κόμμα. Σημειώνουν επίσης ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου είχε εκλεγεί πρόεδρος της ΚΟ σε «νεκρό πολιτικά χρόνο» από όλους τους βουλευτές, ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί ως «φιλοπαπανδρεϊκός». Εφόσον τεθεί θέμα από βουλευτές, ο Βασίλης Κεγκέρογλου μπορεί να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκαθαρίζουν: «Είναι ημέρες πένθους, δεν συζητούμε τίποτα, λίγες ώρες μετά την κηδεία της Φώφης Γεννηματά».

Από την πλευρά του Χάρη Καστανίδη δεν σχολιάζουν τα περί αναβολής, ενώ ως προς το θέμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαίνεται να προκρίνεται τόσο θεσμκά όσο και ηθικά έναντι της επιλογής Γεννηματά, η πρόβλεψη του καταστατικού για εκπροσώπηση από τον α’ κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο.

Στο επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου αποφεύγουν να μπουν σε σχετικές συζητήσεις. Εργάζονται με το χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονηθεί για εκλογές στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ ως προς το κοινοβουλευτικό, δεδομένου ότι ο ίδιος δεν είναι βουλευτής, δεν παίρνουν θέση.

Συνεργάτες του Παύλου Χρηστίδη σημειώνουν τέλος ότι ο ίδιος, τις τελευταίες ημέρες συγκλονισμένος από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, δεν έχει κάνει οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά, ωστόσο σημείωναν ότι «τάσσεται σταθερά υπέρ των καθαρών λύσεων που εγγυώνται και διασφαλίζουν την ενότητα της παράταξης την οποία έχει τόση ανάγκη».

«Δεν νοείται να διχαστούμε ξανά με τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα. Πρέπει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα να στείλει σαφές μήνυμα ενότητας. Οποια απόφαση ληφθεί να τελειώσει σε ένα τέταρτο. Εχουμε μπροστά μας ενάμιση μήνα, δεν πρέπει να εμφανιστούμε διχασμένοι οι βουλευτές. Είναι ιστορική η στιγμή. Ισως αυτή να είναι και η παρακαταθήκη της ίδιας της Γεννηματά» έλεγε βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στο iefimerida.gr

Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές είναι 3 από τους 6 υποψηφίους: Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χάρης Καστανίδης. Τη Δευτέρα ή Τρίτη θα ορκιστεί βουλευτής η Τόνια Αντωνίου η οποία αναπληρώνει τη Φώφη Γεννηματά

Τα σχόλια είναι κλειστά.