Ειδησεογραφικό site

Η Φώφη κλείνει ένα ένα τα μέτωπα

1.101

Μετά την ένταση και τις εσωτερικές αναταράξεις που προκλήθηκαν από τη δημόσια παρέμβαση, εν είδει τελεσιγράφου, της Φώφης Γεννηματά, φαίνεται πως ήρθε η ηρεμία στο Κίνημα Αλλαγής, με τους πρωταγωνιστές να επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους και να επιλέγουν τη φυγή προς τα εμπρός.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής συναντήθηκε με τον Σταύρο Θεοδωράκη σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεών τους μετά την ανοιχτή κόντρα τους. Είχε προηγηθεί η δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος, όχι μόνο διέψευσε τα σενάρια μετακίνησής του στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά, παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ζήτημα αποχώρησής του από το Κίνημα Αλλαγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, τέθηκε επί τάπητος η αναζήτηση κοινής γραμμής για τα κορυφαία πολιτικά ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας ενώ συμφώνησαν στην κοινή στάση που θα τηρήσουν για τον εκλογικό νόμο που προτείνει η κυβέρνηση αλλά και στην επικείμενη κοινοβουλευτική μάχη της Τετάρτης που αφορά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει η Φώφη Γεννηματά.
Αγκάθι παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο επικεφαλής του Ποταμιού στην ομιλία του στη Βουλή σχετικά με το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για «εκλογές εδώ και τώρα», αφού σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση δεν φαίνεται να υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες, με κομματικούς κύκλους να σημειώνουν ότι μια νέα διαφοροποίηση του Σταύρου Θεοδωράκη θα ανοίξει έναν νέο κύκλο έντασης και εσωστρέφειας.
Στο μεταξύ, ο πρώτος στόχος που ήταν να σταματήσει ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς να θυμίζει «πολιτική Βαβέλ», φαίνεται, προς ώρας τουλάχιστον, να επετεύχθη. Παράλληλα, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη σπεύδει να περιχαρακώσει το κόμμα της και να χτίσει πολιτικά αναχώματα απέναντι στη συνεχή προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να το λεηλατήσει.
Έτσι, απορρίπτει τα σενάρια συμπόρευσης και συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας ξεκάθαρη «πόρτα» στον πρωθυπουργό, αποδομώντας μάλιστα και την επιχειρηματολογία όσων τα υποστηρίζουν, τόσο εντός όσο και εκτός του νέου φορέα.
«ΠΟΡΤΑ» ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Η ηχηρή αντίδρασή της Φώφης Γεννηματά αναδεικνύει και την οργή που έχει προκαλέσει στη Χαριλάου Τρικούπη το οργανωμένο σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με τη βοήθεια πολιτικών, αρχηγίσκων, φεουδαρχών και διανοούμενων από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς -οι κοινώς αποκαλούμενοι «δορυφόροι» ή πρόθυμοι- επιχειρεί εδώ και καιρό να πλαγιοκοπήσει και να διασπάσει το Κίνημα Αλλαγής ώστε να ενισχύσει τα ποσοστά του, προκειμένου να παίξει καταλυτικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι τις προηγούμενες ημέρες το μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την κόντρα Γεννηματά – Θεοδωράκη με στόχο να δημιουργήσει εσωτερικά ρήγματα.
Φαίνεται όμως πως το κυβερνητικό επιτελείο λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο αφού το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει διαχρονικά ότι διαθέτει αντανακλαστικά. Στο πλαίσιο αυτό, παρ’ όλο που στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το κυβερνητικό επιτελείο δεν θα εγκαταλείψει εύκολα τη «στρατηγική της τανάλιας» αλλά και τις κυκλωτικές κινήσεις του απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής, προσπαθούν να κλείσουν οποιαδήποτε χαραμάδα επικοινωνίας του νέου φορέα με τον ΣΥΡΙΖΑ που θα του επέτρεπε να συνεχίζει να «παίζει παιχνίδια» με στελέχη του -εκμεταλλευόμενος την ανασφάλεια πολλών εξ αυτών- με μοναδικό στόχο να τον αλώσει.
Η παρέμβαση μάλιστα της Φώφης Γεννηματά με την οποία απέστειλε σκληρά μηνύματα διαγραφής σε όσους «τσαλαβουτάνε» στα θολά νερά άλλων κομμάτων, σε αυτό ακριβώς στόχευε. Αφενός να βάλει φρένο στο κλίμα πολυγλωσσίας και στα σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ, που «θολώνουν» το στίγμα της «αυτόνομης πορείας» και αντικειμενικά εξυπηρετούν τα σχέδια τους, αφετέρου να αναχαιτίσει φυγόκεντρες τάσεις.
ΣΥΜΜΑΧΟΣ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Στο αίτημα πάντως για «εκλογές εδώ και τώρα» που διατύπωσε η Φώφη Γεννηματά βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο. Ο λόγος για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από πολλές κομματικές επιλογές εκφράζοντας μεταξύ άλλων καθαρή διαφωνία με τη στρατηγική των ίσων αποστάσεων. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ένα πρώτο πολύ καλό βήμα το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για «εδώ και τώρα» εκλογές, επισημαίνοντας όμως ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ασάφειες, καθυστερήσεις ή σενάρια πολλαπλών εκλογών».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε μήνυμα ενότητας, ωστόσο ήταν αυστηρός στην κριτική του ως προς τον τρόπο λειτουργίας του Κινήματος Αλλαγής και της εικόνας που παρουσιάζει σήμερα, θυμίζοντας ότι από την προεκλογική περίοδο είχε θέσει το ζήτημα της ομογενοποίησης της παράταξης υπό τη σκέπη ενός ενιαίου φορέα.
Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο χώρος ολοκληρώνει έναν επίπονο και δύσκολο «τοκετό» που θα φέρει στον κόσμο ένα νέο κόμμα και είναι φυσικό να αντιμετωπίζει τις ωδίνες της δύσκολης μετάβασης. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι υπάρχουν 212.000 πολίτες που ψήφισαν για επικεφαλής στο Κίνημα Αλλαγής τη Φώφη Γεννηματά, που αρχηγεύει και δεν συναρχηγεύει με τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές του εγχειρήματος. Μιλώντας, μάλιστα, στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών 90,1» η Εύη Χριστοφιλοπούλου είπε με νόημα ότι παρα-υπάρχει δημοκρατία στο Κίνημα Αλλαγής.
Το επόμενο διάστημα πάντως τα κορυφαία στελέχη θα προσπαθήσουν να εμφανίσουν εικόνα ομόνοιας και ενότητας, καθώς αυτό που τους ενώνει είναι οι εκλογές με στόχο το Κίνημα Αλλαγής να καταφέρει να περάσει τον εκλογικό πήχη του διψήφιου ποσοστού ώστε να παίξει καθοριστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις.
Με στόχο τη φυγή προς τα εμπρός και μακριά από την εσωστρέφεια, στον σχεδιασμό της Χαριλάου Τρικούπη -εκτός των καθημερινών πολιτικών παρεμβάσεων- είναι σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση μετά και το αίτημα που διατύπωσε η Φώφη Γεννηματά για «εκλογές εδώ και τώρα», η αναθέρμανση των σχέσεων με τους κοινωνικούς χώρους αλλά και με τους 210.000 πολίτες που ψήφισαν τον Νοέμβριο στην εκλογή ηγεσίας.
ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ
Από την επόμενη Κυριακή μάλιστα κομματικά κλιμάκια του νέου φορέα θα επισκεφθούν νομούς της χώρας, όπου μεταξύ άλλων θα δώσουν το «παρών» σε κομματικές συνελεύσεις υπό τη μορφή πολιτικών εκδηλώσεων, προκειμένου να μιλήσουν απευθείας με τους πολίτες, να τους ακούσουν αλλά και να τους μεταφέρουν το πολιτικό όραμα του νέου φορέα. Στο «παιχνίδι» των περιοδειών θα μπουν πολλά από τα κορυφαία και μη στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και των άλλων κομμάτων και κινήσεων που μετέχουν στον νέο φορέα.
Την ίδια στιγμή, παρ’ ότι η κυβέρνηση επιμένει ότι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, το Κίνημα Αλλαγής έχει τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα και στη Χαριλάου Τρικούπη καθιστούν επιβεβλημένη τη νέα διάταξη των δυνάμεων.
Έτσι, τα ηγετικά στελέχη του νέου φορέα, με προεξάρχοντα τον γραμματέα του Μανώλη Χριστοδουλάκη, «τρέχουν» για να στήσουν το νέο κόμμα τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο ώστε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει αποκτήσει πλήρη οργανωτική δομή. Άλλωστε, το επόμενο βήμα της οργανωτικής συγκρότησης του Κινήματος Αλλαγής είναι γεγονός. Εκτός από τους 28 Τομείς Πολιτικής και τα 8 Θεματικά Δίκτυα που θα αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό της πολιτικής δράσης του νέου ενιαίου φορέα, σειρά πήρε η συγκρότηση των δυνάμεών κατά νομό σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους περισσότερους νομούς της χώρας συγκροτήθηκε σε σώμα η συντριπτική πλειονότητα των Νομαρχιακών Επιτροπών που έχουν οριστεί στη βάση της αναλογικής εκπροσώπησης από τις συνιστώσες που συμμετέχουν στον νέο φορέα.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης, τα μέλη του οργάνου νομιμοποιούν με την παρουσία τους το πρώτο πρακτικό ίδρυσης των νέων οργανώσεων ενώ μοιράζουν ρόλους και αρμοδιότητες εκλέγοντας τον γραμματέα, τον αναπληρωτή του καθώς και τους υπεύθυνους ανά θεματικό τομέα.
Σύμφωνα με τον επιτελικό σχεδιασμό, στις 24 Ιουνίου τα μέλη των τοπικών οργανώσεων θα εκλέξουν σε όλη τη χώρα, με άμεση καθολική ψηφοφορία, τις 5μελείς ή 7μελείς Συντονιστικές Γραμματείες, οι οποίες στη συνέχεια θα αναδείξουν τον συντονιστή και αναπληρωτή συντονιστή.
ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΑΦΩΝ
Στο μεταξύ, την εβδομάδα που μας πέρασε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είχε μπαράζ επαφών με κορυφαία στελέχη και συνεργάτες της προκειμένου να καθοριστεί μια ενιαία γραμμή για όλα τα μείζονος σημασίας θέματα που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα (Σκοπιανό, Κατάτμηση Β’ Αθήνας κ.ά.) ενώ τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να συγκληθεί το Πολιτικό Συμβούλιο των «6» (Γεννηματά, Ανδρουλάκης, Παπανδρέου, Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος, Καμίνης) αλλά και η Εκτελεστική Γραμματεία του νέου φορέα. Στο πλαίσιο μάλιστα των επαφών, η Γεννηματά επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο με αφορμή τη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής για τη Novartis.
Το επόμενο κρας τεστ για τη Φώφη Γεννηματά θα είναι εφόσον λήξουν οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και η συμφωνία έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημόσιες τοποθετήσεις, στο εσωτερικό του νέου φορέα καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις ενώ στόχος του Μαξίμου είναι και σε αυτή την περίπτωση να προκαλέσει ρήγμα στο Κίνημα Αλλαγής και αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.
Υπενθυμίζεται ότι σύσσωμο το Ποτάμι, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που έχει υποστηρίξει ότι μια διεθνής συμφωνία υπερισχύει του εθνικού συντάγματος, έχουν ήδη εκφραστεί υπέρ της λύσης.
Στο αντίποδα, η Χαριλάου Τρικούπη διά μέσου του γραμματέα του κόμματος διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί «σαλαμοποίηση» του θέματος, λύση η οποία θα θίγει την Ιστορία και το πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές του ΠΑΣΟΚ, αν δεν υπάρξει πλήρης, οριστική και εγγυημένη λύση σε όλα τα ζητήματα που εγείρουν αλυτρωτισμό, δεν θα συναινέσει ενώ στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι πολλά «πράσινα» στελέχη και βουλευτές από τη Βόρεια Ελλάδα φέρονται να απορρίπτουν ακόμη και τη σύνθετη ονομασία αν περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Οριστικές αποφάσεις πάντως δεν έχουν ληφθεί και η συνολική τους τοποθέτηση θα γίνει επί της κυβερνητικής πρότασης όταν και αν αυτή έρθει στη Βουλή.
Στο μεταξύ, το νέο «δόλωμα» που ρίχνει η κυβέρνηση προς το Κίνημα Αλλαγής με στόχο να το «εγκλωβίσει» σε διάλογο είναι της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.