Ειδησεογραφικό site

Η Φώφη κερδίζει το στοίχημα της ενότητας και λύνει τον «γόρδιο δεσμό» για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη

66

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Επισημοποιήθηκε και με τη βούλα ο «πολιτικός γάμος» ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά και τον Γιώργο Παπανδρέου, αφού οι δύο πλευρές αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανασύσταση του κατακερματισμένου χώρου της Κεντροαριστεράς.

Ειδικότερα, στη συνάντησή τους στη Βουλή, Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Παπανδρέου έδωσαν τα χέρια «σφραγίζοντας» την ένταξη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία ανοίγει τις διαδικασίες για το συνέδριό της – εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017 – στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα και κινήσεις που επιθυμούν, με ανοιχτές διαδικασίες και τη διατήρηση της αυτονομίας τους, ενώ το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να επισημοποιηθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών θα συμμετάσχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, διατηρώντας τη δική του διακριτή φυσιογνωμία και την πολιτική και οργανωτική του αυτοτέλεια, όπως άλλωστε και οι άλλες συμπράττουσες πολιτικές δυνάμεις, ενώ τα περαιτέρω διαδικαστικά και οργανωτικά βήματα της συνεργασίας θα εξειδικευθούν σύντομα, αφού προηγουμένως συζητηθούν στα πολιτικά όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν το ραντεβού τους οι δύο πρόεδροι είχαν τηλεφωνικές επαφές, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου συνομίλησε και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, με τον οποίο συζήτησε σημαντικές λεπτομέρειες για τη συνεργασία.

Υπενθυμίζεται πως Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Παπανδρέου είχαν βρεθεί τον περασμένο Ιούνιο στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου και είχαν κανονίσει να βρεθούν δύο ημέρες αργότερα, συνάντηση που κράτησε δυόμισι ώρες και ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις, αλλά όπως φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις, υπήρξε καθοριστική.

«ΕΤΟΙΜΟΙ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, πάντως, είχε προϊδεάσει και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του είχε αναφερθεί στον πολυκερματισμό των προοδευτικών δυνάμεων, που δεν είναι όπως είχε πει «αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο».

Αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, είχε προβλέψει τη σχετική εξέλιξη, εκτιμώντας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, πως το ΚΙΔΗΣΟ του Παπανδρέου θα ενταχθεί στη Συμπαράταξη και ότι και ο Βενιζέλος δεν θα αποχωρήσει.

«Θα είναι ένα κόμμα συνιστωσών στο οποίο ο καθένας δεν θα ταυτίζεται με τον άλλον» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην κοινή τους δήλωση η κ. Γεννηματά και ο κ. Παπανδρέου επισημαίνουν ότι η χώρα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει προοπτική εξόδου από την κρίση και γι’ αυτό χρειάζεται ένα καλά συγκροτημένο σχέδιο προοδευτικών αλλαγών στην παραγωγή, στο κράτος, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα.

«Για να υπηρετηθεί η ανάγκη αυτή, απαιτείται να αποκτήσουν κρίσιμο πολιτικό βάρος οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, δηλαδή απαιτείται να υπερβούν τη σημερινή αρνητική κατάσταση του πολυκερματισμού τους.

Μια συμπαγής, μέσα στην πολυμορφία της, και ισχυρή Κεντροαριστερά μπορεί να ωθήσει προς τις αναγκαίες προοδευτικές και δημοκρατικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα, αφενός, όπως και να ωθήσει σε συνέργειες ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας να μπει τέλος στην κρίση, αφετέρου», τονίζουν.

Όπως υπογραμμίζουν, εκφράζουν την κοινή βούληση να συμπράξουν και να συνεργαστούν για την ανασύνταξη και την ενότητα της ευρείας δημοκρατικής παράταξης, για την ανασύνταξη και την ενότητα των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της οικολογίας και του πολιτικού φιλελευθερισμού.

ΔΗΜΑΡ: ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η ΔΗΜΑΡ τη συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, την οποία χαιρετίζει, καθώς όπως αναφέρει «υπάρχει η αναγκαιότητα ενός ισχυρού αυτόνομου πόλου της Κεντροαριστεράς, σαφώς οριοθετημένου, τόσο από τις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ».

Μετά και την επισημοποίηση της επιστροφής του Γιώργου Παπανδρέου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του πρώην προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου.

Από την οδό Μέρλιν που βρίσκεται το γραφείο του τηρείται «σιγή ιχθύος», ενώ στελέχη που συνομιλούν μαζί του παραπέμπουν στα όσα είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή του, που είχε προχωρήσει σε προσωπική και αρκετά σκληρή επίθεση στον άλλοτε πρόεδρο του κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ίδιος δεν βρίσκεται στην πολιτική υπολογίζοντας τα πράγματα ψυχρά, ή πολιτικά συγκυριακά».

Ανέφερε επίσης ότι το ζήτημα με τον κ. Παπανδρέου και τις απόψεις των συνεργατών του δεν είναι αμιγώς πολιτικό, αλλά ηθικό και ιστορικό.

Η «ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ» ΓΙΩΡΓΟΥ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στον προβληματισμό για τη δυνατότητα αρμονικής συνύπαρξης κάτω από την ίδια στέγη του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου, πηγές, πάντως, από τη Χαριλάου Τρικούπη απαντούν πως καμία πλευρά δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να δημιουργήσει προβλήματα και πως ο χρόνος θα γιατρέψει τις όποιες πληγές παραμένουν ακόμα ανοιχτές.

Στον απόηχο της σύμπραξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ο χώρος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς αναμένεται και το Σαββατοκύριακο να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, καθώς ΠΑΣΟΚ και μια νέα πρωτοβουλία που αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, θα ξεδιπλώσουν, έστω και σε διαφορετικά ακροατήρια, τη στρατηγική τους.

Για πολλούς χαρακτηρίζεται ως διήμερο κρίσιμων αποφάσεων και ανακοινώσεων, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στον άτυπο και εξ αποστάσεως διάλογο που θα έχουν την ίδια ημέρα, η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και οι τρεις πρώην υπουργοί – Διαμαντοπούλου, Φλωρίδης, Ραγκούσης – που θα βρίσκονται στο πάνελ της εκδήλωσης που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη.

ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ «ΚΑΡΑΒΕΛ»

Για το Σάββατο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει καλέσει σε δείπνο, στο ξενοδοχείο «Kάραβελ», πρώην και νυν βουλευτές της παράταξης, με κεντρικό θέμα την ανασυγκρότηση της παράταξης, όπου αναμένεται να τους απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης και συσπείρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια λίστα που υπερβαίνει τα 300 άτομα, ενώ το παρών θα δώσει τόσο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα συνοδεύεται από αντιπροσωπεία στελεχών του κόμματός του, ενώ προσκλήσεις έχουν σταλεί και στα πρώην στελέχη του κόμματος– Διαμαντοπούλου – Φλωρίδης – Ραγκούσης – με το ερώτημα να παραμένει αν τελικά θα παρευρεθούν.

Οι προσκλήσεις έγιναν τηλεφωνικά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Βασίλης Έξαρχος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Νίκος Σαλαγιάννης, Κώστας Γείτονας, Γιάννης Γιαννακόπουλος, Μανώλης Όθωνας και Τόνια Αντωνίου. Στη Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με πληροφορίες, σκέφτονται να προτείνουν τη δημιουργία ενός άτυπου οργάνου, προκειμένου να υπάρχει καθημερινή επικοινωνία και συγκεκριμένο σημείο αναφοράς με τους πρώην βουλευτές του Κινήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το δείπνο έχουν αποκλειστεί όσοι έχουν συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, καθώς με τον τρόπο αυτό η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να δείχνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια επιστροφής πρώην κορυφαίων στελεχών του κόμματος που βρέθηκαν στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, βάζοντας έτσι φρένο και στα σενάρια περί διαύλων επικοινωνίας με το κυβερνών κόμμα.

Έτσι, δεν έχουν λάβει προσκλήσεις βουλευτές ή πρόσωπα που είτε έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε συνεργάζονται ή φλερτάρουν μαζί του, όπως για παράδειγμα οι Θεοδώρα Τζάγκρη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Στέφανος Τζουμάκας κ.ά.

Στη συνάντηση θα κρατηθούν παρουσίες και απουσίες, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και να γνωρίζουν ποιοι συνεχίζουν να παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ και ποιοι δεν θέλουν ούτε καφέ να πιούνε μαζί τους.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εντάσσεται επίσης και ο βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος, όπως έγινε γνωστό με την επιστολή της Φώφης Γεννηματά προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το δρόμο της «σύμπλευσης» με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ακολουθήσουν ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής (μέχρι χθες «στήριγμα» του Λεβέντη στην Ένωση Κεντρώων) Γιώργος Καρράς, αλλά και ο βουλευτής Ροδόπης το Ποταμιού, Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλή, χθες, ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του.

ΟΙ «ΑΛΛΟΙ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Για την Κυριακή είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου τα μέλη της να αποφασίσουν επί του οδικού χάρτη προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ την ίδια ημέρα, σε αίθουσα της ΔΕΘ, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιώργος Φλωρίδης συνδιοργανώνουν την πρώτη από τις πέντε εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει – ακολουθούν το Ηράκλειο, η Λάρισα, η Πάτρα και η Αθήνα – υπό τον τίτλο «Ώρα αποφάσεων», με στόχο τη δημιουργία ενός νέου κινήματος για την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων.

Ομιλητές στην εκδήλωση, εκτός των πρώην υπουργών, θα είναι το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δατσέρης, ο Δημήτρης Κατσαντώνης, η Αλ. Λιάγκα, ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος, η Φ. Τσικρικτσή και ο Γιάννης Μεϊμάρογλου.

Μέσω των εκδηλώσεων θα καλέσουν κόμματα, πρόσωπα και κινήσεις του χώρου να μετέχουν σε μια ειλικρινή συζήτηση για την ενότητα του χώρου, ενώ σε δεύτερη φάση θα δημοσιοποιήσουν κείμενο με εκατοντάδες υπογραφές, το οποίο θα απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα κόμματα και τις κινήσεις του χώρου για τη δημιουργία του νέου φορέα στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

«Η χώρα έχει ανάγκη το νέο, ενωμένο και μεγάλο προοδευτικό κίνημα κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στη δημιουργία του. Ξεκινάμε από Βορρά (Θεσσαλονίκη) και Νότο (Κρήτη) τις εκδηλώσεις επαφής με τους πολίτες θα συνεισφέρουν με τις προτάσεις τους», αναφέρουν μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που συνοδεύει την πρόσκλησή τους.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται διατεθειμένο να ανταποκριθεί στις εκδηλώσεις των τριών υπουργών, ενώ στον αντίποδα ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δώσει το ελεύθερο στα δικά του στελέχη να συμμετέχουν – ο Γιάννης Μεϊμάρογλου θα βρίσκεται στο κεντρικό πάνελ των ομιλητών στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από τη ΔΗΜΑΡ το παρών θα δώσει ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Το μήνυμα, πάντως, που στέλνει η Χαριλάου Τρικούπη προς τους συντελεστές του νέου εγχειρήματος είναι να μπουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, να πάρουν μέρος στο συνέδριο και όποιος/α το θελήσει να είναι υποψήφιος/α για την ηγεσία του συμμαχικού σχήματος, με τα κεντρικά στελέχη της νέας κίνησης να επιμένουν στην ανάγκη δημιουργίας νέου κόμματος, καθώς θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει τον προγραμματισμό της. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το πρωί της Τρίτης θα υπάρξει η πρώτη δημόσια συνάντηση της Φώφης Γεννηματά, του Γιώργου Παπανδρέου, του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Γιάννη Τούντα.

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.