Ειδησεογραφικό site

Η Φώφη Γεννηματά θα κηρύσει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου

221

Το πρώτο του κεράκι ετοιμάζεται να σβήσει το Κίνημα Αλλαγής με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου ζωής και δράσης του. Στο πλαίσιο αυτό, στις 12 Νοεμβρίου στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Σπόρτινγκ θα λάβει χώρα επετειακή εκδήλωση με παναθηναϊκό χαρακτήρα.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Η εκδήλωση θεωρείται ιδιαίτερα κομβικό σημείο για τους επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής ενώ βασικός στόχος των διοργανωτών είναι μέσα από τη συγκέντρωση να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα συσπείρωσης και ενότητας.
Από το βήμα της εκδήλωσης η Φώφη Γεννηματά θα κηρύξει ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και θα καλέσει όλα κομματικά στελέχη να βρίσκονται σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα και εγρήγορση. Παράλληλα, αναμένεται να απευθυνθεί τόσο στους 212.000 πολίτες που πήγαν πριν από έναν χρόνο στις κάλπες για να ψηφίσουν την ηγεσία του νέου φορέα όσο και σε όλους τους προοδευτικούς ψηφοφόρους για να δώσουν στο Κίνημα Αλλαγής ισχυρή εντολή και να ακυρώσουν με την ψήφο τους σχεδιασμούς τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ
Όπως μάλιστα επισημαίνουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, αδιαπραγμάτευτη πολιτική προϋπόθεση είναι η ενίσχυση των δυνάμεων του κόμματος -δηλαδή διψήφιο τουλάχιστον ποσοστό- ώστε το βράδυ των εκλογών να αναλάβει την ευθύνη του για την εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας. Σε κάθε περίπτωση πάντως προειδοποιούν ότι ο νέος φορέας δεν θα γίνει συμπλήρωμα με τη λογική των αριθμών ή τη νομή των αξιωμάτων.
Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της έντονης κινητικότητας που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα το Κίνημα Αλλαγής, κεντρικά στελέχη του κόμματος έχουν πάρει το «δισάκι» τους στον ώμο και περιοδεύουν ανά την Ελλάδα.
Οι περιοδείες ξεκίνησαν από την Αττική και συνεχίζονται στην επαρχία, στις οποίες λαμβάνουν χώρα πλήθος συσκέψεων και επισκέψεων ενώ στον «στίβο» των εξορμήσεων μπήκε και η Φώφη Γεννηματά με στόχο να επισκεφθεί όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις και να μιλήσει απευθείας με τους πολίτες.
Στο πλαίσιο μάλιστα της επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 28η Οκτωβρίου, η Φώφη Γεννηματά είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Καβάλα ενώ το Σαββατοκύριακο θα βρεθεί σε Ρόδο, Κω και Κάλυμνο.
Αναφορικά με την οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές, στα μέσα Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου τα μέλη του οργάνου να εγκρίνουν τον κύριο κορμό της λίστας ανά νομό ενώ έως τα τέλη του μήνα αναμένεται να «κλειδώσουν» οι υποψηφιότητες του κόμματος για τους μεγάλους δήμους.
Την ίδια στιγμή, το Κίνημα Αλλαγής ετοιμάζει φυλλάδιο με το πολιτικό πλαίσιο των πολιτικών προτάσεων που έχει επεξεργαστεί και καταθέσει στον δημόσιο διάλογο, το οποίο θα μοιραστεί πόρτα πόρτα.
Όσον αφορά την έναρξη της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η Χαριλάου Τρικούπη βλέπει πίσω από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού την αγωνιώδη προσπάθειά του να αλλάξει άρδην τη σε βάρος του πολιτική ατζέντα, στον απόηχο των όσων απίστευτων ακούστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο -για μυστικά κονδύλια και Σόρος- αλλά και τον «κλεφτοπόλεμο» μεταξύ Κοτζιά και Καμμένου που ακολούθησε.
Για τους παροικούντες μάλιστα την «πράσινη Ιερουσαλήμ», γίνεται φανερό πως ο Αλέξης Τσίπρας με την επιλογή του να στείλει την επιστολή του προς τον Γιώργο Παπανδρέου, που δεν είναι καν ο ίδιος βουλευτής, και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο επιδιώκει για μία ακόμη φορά να προκαλέσει ρήγμα στον νέο φορέα που αποτελεί εδώ και καιρό διακαή πόθο του.
Την ίδια ώρα, το Κίνημα Αλλαγής αντιδρά στον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύεται η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα για εργαλειοποίηση του θέματος, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια και λαϊκισμό, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι θα προσέλθουν στη Βουλή με τις θέσεις που πολύ έγκαιρα κατέθεσαν στον δημόσιο διάλογο γιατί οφείλουν να προστατεύσουν τη σοβαρότητα των θεσμών.
Η ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Προανακριτικής για την Υγεία που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος φορέας αναμένεται να καταψηφίσει την πρόταση όταν αυτή έρθει στη Βουλή, αφού σύμφωνα με ενημέρωση που έχει από τους «πράσινους» βουλευτές που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή δεν υπάρχουν στοιχεία για στελέχη του κόμματος.
Η πρόθεση μάλιστα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ερμηνεύεται από κύκλους του Κινήματος Αλλαγής ως προσπάθεια αντιπερισπασμού του Αλέξη Τσίπρα για να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα τεράστια προβλήματα της οικονομίας, όπως οι πλειστηριασμοί και οι χιλιάδες κατασχέσεις.
Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό, η Φώφη Γεννηματά προανήγγειλε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσει άμεσα πρόταση νόμου για την παράταση της προστασίας που διασφαλίζει ο νόμος του ΠΑΣΟΚ του 2010.
Εν τω μεταξύ, η ώρα των αποφάσεων έφτασε για το Ποτάμι μετά την αποχώρησή του από το Κίνημα Αλλαγής.
Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο το κρίσιμο συνέδριό του στο «cine Κεραμεικός», με στόχο την ανασύνταξη και αναδιοργάνωσή του. Στο συνέδριο θα αποφασιστεί η μετεκλογική στάση και η πολιτική συμμαχιών του Ποταμιού και θα εκλεγούν νέα κεντρικά όργανα, καθώς και ο επικεφαλής.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για το κόμμα. Τόσο οι χαμηλές πτήσεις που καταγράφει το κόμμα στις μετρήσεις -δημοσκοπικά είναι σταθερά κάτω από το όριο του 3%- όσο, κυρίως, οι εκ διαμέτρου αντίθετες φιλοσοφίες εντός της Κ.Ο. αναφορικά με τις συμμαχίες δείχνουν ότι το κόμμα διέρχεται μια φάση σοβαρής κρίσης, της σοβαρότερης από την ίδρυσή του.
Οι 1.000 περίπου σύνεδροι θα κληθούν να επιλέξουν και την κατεύθυνση του Ποταμιού. Αν, δηλαδή, θα κατέλθει αυτόνομο στις εκλογές, όπως προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης, αν θα επιλέξει προεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ, όπως εισηγούνται οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς ή θα στρίψει προς αριστερά, όπως φαίνεται να κοιτάζει ο Σπύρος Δανέλλης.
Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός θα καταθέσουν προς τους συνέδρους μια «φιλελεύθερη πρόταση» δέκα σημείων για προεκλογική συμπόρευση με τη ΝΔ.
Από το βήμα του συνεδρίου ο Σταύρος Θεοδωράκης θα στείλει το μήνυμα ότι το Ποτάμι είναι παρόν, επιμένοντας στην αυτόνομη πορεία του, ενώ θα ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πάρουν «διαζύγιο» εν όψει ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών

Τα σχόλια είναι κλειστά.