Ειδησεογραφικό site

Η εξεταστική, ο Στουρνάρας και οι «στόχοι» της κυβέρνησης

43

1 Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μείζον θέμα, με αρκετές υπόγειες (;) προεκτάσεις, δημιούργησε η δημοσιοποίηση του πορίσματος της εξεταστικής Επιτροπής που συνέταξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα δεν αφορά –και ούτε θα μπορούσε- το καθ’ αυτό αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής, δεδομένου ότι από πουθενά δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες πολιτικού προσώπου, αλλά τα όσα παρασκηνιακά διεμήφθησαν λίγες ώρες πριν την δημοσιοποίηση του «αυθεντικού» πορίσματος.

Στόχος (και) αυτή την φορά ήταν ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Η αρχική διαρροή στις τελευταίες σελίδες κατέληγε σε ένα συμπέρασμα που έστελνε τον κ. Στουρνάρα στην αγκαλιά της προανακριτικής επιτροπής και ακολούθως εάν προέκυπταν περαιτέρω στοιχεία σε ειδικό δικαστήριο. Ήταν όμως τόσο πρόχειρη η «δουλειά» από την πλευρά, είτε της πλειοψηφίας, είτε του Μεγάρου Μαξίμου, που μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει.

Εγκαλούσαν, λοιπόν, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδα για ποινικό αδίκημα κακουργηματικής απιστίας προς το Ελληνικό Δημόσιο, με βάση μια τροπολογία την οποία ψήφισε η Βουλή!  Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας κατηγορούνταν  για «την υπόθεση που κατέληξε σε «άφεση χρεών» ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ απέναντι στη Motor Oil και στα ΕΛ.ΠΕ., για φορολογικές παραβάσεις στις οποίες σύμφωνα με την τότε επιχειρηματολογία είχαν υποπέσει οι δύο εταιρείες από το 2010 έως και το 2014 μέσω τριγωνικών συναλλαγών που αφορούσαν αγορές και πωλήσεις πετρελαϊκών προϊόντων μέσω ενδιάμεσων εξωχώριων (offshore) εταιρειών».

Είναι προφανές και στον πλέον ευκολόπιστο ότι οι κατηγορίες δεν θα μπορούσαν να σταθούν πουθενά, αφού η Ολομέλεια έδωσε το πράσινο φως και όχι ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας. Έτσι, λίγα λεπτά μετά την δημοσιοποίηση του προσχεδίου του πορίσματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης έσπευσε να το μαζέψει, λέγοντας ότι ήταν μια πρόταση κάποιου μέλους κι όχι το τελικό κείμενο.

Μάλιστα, στη Βουλή έντονα ακουγόταν ότι πίσω από την διαρροή βρισκόταν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος όμως αργότερα ισχυριζόταν ότι διαφωνούσε με την… ποινή Στουρνάρα, «διότι θα έμπαινε σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας»!

Στόχοι όσοι δεν είναι αρεστοί;

Οι ανακολουθίες αυτές και τα πίσω μπρος δεν μπορούν παρά να μην προκαλέσουν πλήθος ερωτημάτων, σχετικά με τις κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου: Γιατί διέρρευσε το συγκεκριμένο κείμενο;  Επιχειρούν να στοχοποιήσουν τον κεντρικό τραπεζίτη, ακόμα και με ανυπόστατες κατηγορίες; Υπάρχουν άραγε αντίστοιχα σχέδια και για άλλους, οι οποίοι μπορεί να μην αρεστοί στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης;

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση στο εγγύς μέλλον θα κληθεί με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να δώσει απαντήσεις για τις επιλογές της, αφού η βαλίτσα δεν μπορεί να πάει μακριά. Ακόμα και σε ένα –κατά την ίδια- προνομιακό πεδίο πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη. Ούτε προανακριτική, ούτε ευθύνες σε εκδότες, παρά μονάχα λόγια (στον αέρα), προκειμένου να πείσει τον ελληνικό λαό ότι… πολεμάει την διαπλοκή. Τη διαπλοκή που δεν βρήκαν ή –όπως θα κατήγγειλαν πρώην σύντροφοι του Α. Τσίπρα- την βρήκαν και την… αθώωσαν;

*Αναδημοσίευση από το Liberal.gr.

Τα σχόλια είναι κλειστά.