Ειδησεογραφικό site

Η «εποχή Yanis» αποτελεί ναρκοπέδιο για τον πρωθυπουργό

60

Του Ευτύχη Παλλήκαρη

Με «λευκές σελίδες» για το πρώτο εξάμηνο του 2015 επιχειρεί, μεταξύ άλλων, να οικοδομήσει ο πρωθυπουργός το «όραμα» για έξοδο από τα μνημόνια το 2021, διακόσια χρόνια μετά την ελληνική επανάσταση, όπως το περιέγραψε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha. Η υπερπροβολή πρωτοβουλιών όπως η πρόσφατη έξοδος στις αγορές αντισταθμίζεται από την υποβάθμιση έως προσπάθεια αποσιώπησης «ενοχλητικών» περιόδων, που αφορούν άμεσα τις πολιτικές επιλογές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

H πιο προβληματική αφορά στην πρόσφατη διαμάχη που ξέσπασε με αφορμή το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη. Η «εποχή Yanis» αποτελεί σκέτο ναρκοπέδιο για τον πρωθυπουργό –άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι, πριν αυτή ξεσπάσει, η ΝΔ είχε κλιμακώσει την επίθεσή της για τα όσα διαμείφθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αποκαλύψεις για το περιεχόμενο του βιβλίου «Ενήλικοι σε δωμάτιο», έκαναν λόγο για ρομάντζο, το Μαξίμου με non paper επικαλέστηκε τα «Βίπερ», η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σβίγκου δήλωσε ότι «ο Βαρουφάκης έχει κουράσει» και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη είπε «τι απ’ όλα αυτά δεν έχει ειπωθεί;». Η τακτική «περασμένα-ξεχασμένα» ωστόσο δεν αναιρεί την πρόβλεψη ότι ο κ. Βαρουφάκης θα συνεχίσει να «πυροβολεί», επικαλούμενος μάλιστα μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που ενδέχεται να κινήσουν και την προσοχή της Δικαιοσύνης… Άλλωστε δεν είναι μόνο ο κ. Βαρουφάκης που διεκδικεί μερίδιο από τα «κατορθώματα» της επίμαχης περιόδου-ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το παρασκήνιο για το παράλληλο νόμισμα. Αμέσως πήρε τη σκυτάλη ο κ. Λαφαζάνης, που εμφανίστηκε ως ο αυθεντικός εκφραστής του «plan B» για τη χώρα, με βάση τα πετρέλαια της Βενεζουέλας, τα ρούβλα της Ρωσίας και την έφοδο στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ακολούθησε και η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, που «αποκάλυψε» τους δικούς της διαλόγους με τον πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Οικονομικών. Σε μια ενδεχόμενη πολιτική όξυνση το φθινόπωρο, όλοι έχουν να διδαχτούν από τα μαθήματα αυτοπροβολής του Yanis, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πολιτική φθορά για τη σημερινή κυβέρνηση.

Βέβαια το Μαξίμου –και ο πρωθυπουργός– έχει ως επιχείρημα πως τα όσα έγιναν, κρίθηκαν στις κάλπες του Σεπτεμβρίου του 2015, όταν δηλαδή είχαν απομακρυνθεί οι σημερινοί «άγγελοι της αποκάλυψης». Το πρόβλημα είναι πως τις πολιτικές συνέπειες αυτής της περιόδου τις πληρώνουμε ακριβά σήμερα. Από την άλλη, είναι η ίδια η κυβέρνηση που επιχειρεί να αναμοχλεύει το βεβαρημένο «πολιτικό μητρώο» της αντιπολίτευσης ως βασικό πυλώνα της πολιτικής κριτικής της, άρα δεν μπορεί να διαγράψει από την πολιτική αντιπαράθεση την πρώτη φάση διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους το Μαξίμου επιχειρεί να βάλει τελεία και παύλα στην αντιπαράθεση με τον κ. Βαρουφάκη. Είναι τα όσα έλεγε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετά την απομάκρυνσή του από το Yπουργείο Οικονομικών.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ (14 Ιουλίου 2015), αμέσως μετά  τη συμφωνία στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός εξήρε τον έντιμο χαρακτήρα του κ. Βαρουφάκη: «O Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε μια μεγάλη δυναμική στη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας το πρώτο διάστημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Και σε μεγάλο βαθμό η στοχοποίηση και η πολεμική που έγινε εις βάρος του, έγινε ακριβώς γι’ αυτό το λόγο. Ακριβώς για το λόγο ότι είχαν απέναντί τους έναν οικονομολόγο που ήξερε οικονομικά καλύτερα από αυτά που ήξεραν αυτοί. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έγιναν και λάθη. Εγώ, όμως, δεν θα φορτώσω τα λάθη στον Βαρουφάκη. Τα παίρνω εγώ τα λάθη του. Εγώ ήμουν πρωθυπουργός της χώρας. Έγιναν λάθη, είναι προφανές. Και από την άλλη πλευρά – ο Γιάνης Βαρουφάκης, ένας άνθρωπος με ιδιαίτερες δυνατότητες, ικανότητες, μια εκπληκτική ευφυΐα – πρέπει να πω το ότι κάποιος είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος και ικανός άνθρωπος, δεν σημαίνει ότι κάνει και για να είναι πολιτικός. Η πολιτική έχει και άλλα στοιχεία, τα οποία πρέπει κανείς να διαθέτει, να μπορεί να συγκρατείται για παράδειγμα. Αλλά εγώ θέλω να πω, γιατί μου είπατε «τον αποπέμψατε», ήταν συναινετική εκείνη η απόφαση. Με τον Γιάνη Βαρουφάκη διατηρώ εξαιρετικά καλές σχέσεις, για έναν λόγο κυρίως, να σας τον πω: Διότι εκτιμώ το έντιμο του χαρακτήρα του. Και θέλω να πω σε όλους όσοι βγαίνουν και λένε ότι είχε δόλο ή οτιδήποτε, πως όλα αυτά είναι ανοησίες. Μπορεί να έκανε λάθη, όλοι κάνουμε λάθη, αλλά ο πυρήνας και τα κίνητρά του ήταν να υπηρετήσει μια εθνική προσπάθεια με τον καλύτερο τρόπο που αυτός πίστευε ότι υπηρετεί».  Δυο χρόνια μετά, ο πρωθυπουργός δήλωνε για τον τότε συνεργάτη του –και μάλιστα «εκπληκτικής ευφυΐας»– ότι «το πρώτο εξάμηνο του ’15 ήταν εξάμηνο μάχης του ελληνικού λαού και είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να το ευτελίζουμε με το διογκωμένο εγώ ορισμένων».

Ο κ.  Τσίπρας στη συνέντευξη στον Alpha δήλωσε: «Θα πω ένα και δεν θα ξαναμιλήσω». Όμως αυτό δεν εγγυάται πως δεν θα ξαναμιλήσουν ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές της «εποχής των ρήξεων». Ούτε βεβαίως η αντιπολίτευση θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Οι «ενήλικοι στο δωμάτιο» θα πρωταγωνιστήσουν σε νέα επεισόδια…

 

ΠΗΓΗ: athensvoice.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.