Ειδησεογραφικό site

Η «Ελληνικός Χρυσός» προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του Γιώργου Σταθάκη

45

Μπορεί οι σχέσεις της κυβέρνησης με την πολυεθνική εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» να διέρχονται κατά διαστήματα κάποια κρίση με έντονες εξάρσεις και η εταιρεία να ανακοινώνει την μία στιγμή την διακοπή της δραστηριότητάς της στην  Ελλάδα και από την άλλη, μετά την  συνάντησή της με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη (2.10.2017) να ανακαλεί και να προσφεύγει στην διαδικασία της διαιτησίας, αλλά, παρ’ όλα αυτά, η επίμαχη εταιρεία προσέφυγε και πάλι στη Δικαιοσύνη.

Παρά το διαφαινόμενο συναινετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, η κυβέρνηση συνεχίζει τα σιωπηλά χτυπήματα κάτω από τη μέση, αφού, με την άρνηση του κ. Σταθακη να χορηγήσει την  παράταση της άδειας των εγκαταστάσεων του βοηθητικού μηχανολογικού εξοπλισμού στις Σκουριές, ουσιαστικά φρενάρει την πρόοδο των εργασιών του μεταλλείου και πυροδοτεί το κλίμα των σχέσεων.

Πάντως, έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ζήτημα της προσφυγής στη διαιτησία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, το Μαξίμου έκανε παρέμβαση στην επιλογή των προσώπων που θα συμμετέχουν στη διαιτησία και καθαίρεσε τον επιδιαιτητή και τέως πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου, τον οποίο αρχικά είχε εγκρίνει ο κ. Σταθάκης. Τώρα αναμένεται  η  επιλογή του νέου επιδιαιτητή.

Πέρα από το ζήτημα της διαιτησίας, η «Ελληνικός Χρυσός» προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του κ. Σταθάκη. Η εταιρεία ζητάει από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί ως παράνομη η άρνηση του υπουργού Περιβάλλοντος να αποφανθεί επί του αιτήματος που είχε υποβάλει τον περασμένο Μάρτιο για χορήγηση παράτασης ενός έτους της άδειας εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού των βοηθητικών εγκαταστάσεων και υποδομών εξυπηρέτησής της στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στις Σκουριές Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Η παλαιά άδεια έληξε στις 24.3.2017.

Η άδεια εγκατάστασης, μεταξύ των άλλων, αφορά στο παρασκευαστήριο σκυροδέματος, την εγκατάσταση ανεμιστήρων για τον αερισμό της στοάς του υπόγειου μεταλλείου και τις εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης. Δηλαδή, εγκαταστάσεις αναγκαίες για την λειτουργία του όλου έργου.

Οι επίμαχες εγκαταστάσεις και υποδομές για τις οποίες ζητείται η παράταση της άδειάς τους, όπως επισημαίνει η εταιρεία, συναρτώνται άμεσα με την πρόοδο των εργασιών στις Σκουριές και επιφέρουν καθυστέρηση στην πρόοδό τους.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» έχει κερδίσει έως τώρα όλες τις κύριες δικαστικές μάχες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εκτός κάποιων δευτερεύουσας σημασίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.