Ειδησεογραφικό site

Η Ελλάδα βγήκε ξανά στις αγορές – Το swap των 30 δις ευρώ

52

Ο κύβος ερρίφθη. Το ελληνικό Δημόσιο και με επίσημη ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧεπιχειρεί νέα έξοδο στις αγορές μέσω πρότασης της προς τους κατόχους 20 ομολόγων που εκδόθηκαν με το PSI να τα ανταλλάξουν (swap) με πέντε νέες εκδόσεις. Η ανταλλαγή αφορά τίτλους των οποίων το συνολικό ύψος προσεγγίζει τα 30 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία άνοιξε σήμερα και αναμένεται να λήξει στις 28 του μήνα, οι νέες εκδόσεις θα λήγουν 2023, 2028, 2033, 2037 και 2042. Ο τελικός διακανονισμός θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος σχεδιάζει αυτή την κίνηση από το 2013, την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας, ο όποιος ως διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται να υποστηρίζει πλήρως το σημερινό εγχείρημα.

Με απόφαση του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου η δομική αυτή κίνηση, παρότι δεν θα περιλαμβάνει άντληση νέων χρημάτων, πήρε προτεραιότητα γιατί προετοιμάζει το έδαφος για την επιστροφή στην ομαλότητα, όταν τα ελληνικά ομόλογα θα βγούν από την κατηγορία junk.

Η κίνηση έχει ως στόχο η Ελλάδα να μην εμφανίζεται μόνο στο ραντάρ των hedge funds αλλά και σε αυτό των λεγόμενων real money investors, δηλαδή των επενδυτών που δεν δανείζονται απλώς χρήματα για να τα επενδύσουν (όπως τα hedge funds) αλλά τοποθετούν τα χρήματα των πελατών τους σε ασφαλή χαρτιά με καλές αποδόσεις.
Αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν θα ζητήσει νέα κεφάλαια από τις αγορές αλλά θα επιχειρήσει να αλλάξει τη δομή του χρέους της για να μπορεί να υποδεχτεί «κανονικούς επενδυτές» πέρα από hedge funds.

Αυτό είναι το απαραίτητο «διαβατήριο» για τη μετάβαση των ελληνικών ομολόγων από την κατηγορία junk στην κατηγορία της επενδυτικής επιλογής (BBB investment grade) στην προσπάθεια για την πλήρη επιστροφή στις αγορές.

Γιατί όμως είναι απαραίτητο να γίνει αυτή η δομική αλλαγή; Η απάντηση απαιτεί μια μικρή αναδρομή.

Πίσω στο 2012, το PSI ήταν η άγκυρα για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους πέρασε από την αγορά στον επίσημο τομέα δένοντας τη μοίρα της χώρας με την Ευρώπη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.