Ειδησεογραφικό site

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη πατάει γκάζι για το Συνέδριο, ενώ η Φώφη μεγαλώνει την κοινοβουλευτική της δύναμη

43

Ο κύβος ερρίφθη για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς τον προσεχή Ιούνιο θα προχωρήσει στη διεξαγωγή του συνεδρίου της, ενώ το επόμενο διάστημα μπαίνει επί τάπητος ο οδικός χάρτης των διαδικασιών και τα προγραμματικά.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Η απόφαση πάρθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση των τεσσάρων αρχηγών που τη συγκροτούν, ενώ οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν από τη στιγμή που τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν πως οι ψηφοφόροι επιζητούν ένα νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Σε ένα από τα σημεία που συμφώνησαν είναι ότι μέχρι το συνέδριο και την εκλογή του νέου αρχηγού η κα Γεννηματά παραμένει επικεφαλής της ΔΗΣΥ, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια να μπει ένα τέλος στις συζητήσεις που είχαν ανοίξει με το Ποτάμι και την «Ώρα Αποφάσεων», μετά και τις αιχμηρές ανακοινώσεις που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές μεταξύ τους, που για κάποιους σηματοδοτεί σκηνές από ταινία προσεχώς σχετικά με την εξέλιξη της κόντρας.

Με το συνέδριο η Δημοκρατική Συμπαράταξη ελπίζει πως θα οδηγήσει στην οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση ενός σύγχρονου προοδευτικού σοσιαλδημοκρατικού φορέα.

Η προθέρμανση για το συνέδριο αρχίζει μέσα στο Μάρτιο, όπου θα λάβουν χώρα σειρά εκδηλώσεων και δράσεων. Μάλιστα για τις 11 Μαρτίου προγραμματίζεται μεγάλη συνάντηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία θα προσκληθούν δήμαρχοι, περιφερειάρχες και στελέχη που ανήκουν στο χώρο.

ΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ

Τον σχεδιασμό και συντονισμό της εκδήλωσης, η οποία θα γίνει από κοινού με το ΙΣΤΑΜΕ, έχουν αναλάβει οι: Τόνια Αντωνίου, μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, Ιωαννίδης Γιάννης, Γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Ασκούνης, Γραμματέας Οργανωτικού, Πάρης Κουκουλόπουλος και Δημήτρης Κουρόγιωργας, στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά.

Για την προετοιμασία του συνεδρίου έχει ήδη συγκροτηθεί μια επιτροπή -taks force την αποκαλούν στελέχη της ΔΗΣΥ- όπου από το ΠΑΣΟΚ μετέχει ο Γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Ξεκαλάκης, ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανώλης Όθωνας και ο πρώην υπουργός, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Γιώργος Μπουλμπασάκος και Δημήτρης Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ, ο Γιώργος Ελενόπουλος, ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο Δημήτρης Ρέππας από το ΚΙΔΗΣΟ, ο Μιχάλης Χάλαρης και Νίκος Διακουλάκης από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κομβικά ζητήματα που θα τους απασχολήσουν σε πρώτη φάση είναι το σώμα και ο χαρακτήρας του συνεδρίου, δηλαδή, αν θα είναι μόνο προγραμματικό ή και εκλογικό.

Αναφορικά με την πρώτη περίπτωση εξετάζεται το σενάριο ενός πολιτικού συνεδρίου, από το οποίο θα προκύψει ένα μεταβατικό συντονιστικό όργανο, μέχρι τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, ενώ μένει να απαντηθεί αν θα εκλεγεί ή θα συγκροτηθεί θεσμικά, δηλαδή, με τη συμμετοχή των προέδρων, των γραμματέων, αλλά και στελεχών που θα προταθούν από τα κόμματα, βάση ποσοστώσεων.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΑΡ

Ο Γιώργος Παπανδρέου τάσσεται υπέρ ενός πολιτικού – προγραμματικού συνεδρίου, προκειμένου να αποφευχθεί η εσωστρέφεια.

Ως προς το σώμα, η ΔΗΜΑΡ θέλει συνέδριο ποσοστώσεων, όπου το κάθε κόμμα θα μετέχει με έναν ορισμένο αριθμό συνέδρων. Θέση που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο και το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, υπάρχουν στελέχη του που διαφωνούν, τα οποία ξεκαθαρίζουν ότι θα όλοι θα πρέπει να εκλεγούν από τη βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ αυτής της άποψης τάχθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, τόσο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος όσο και ο ευρωβουλευτής της Ελιάς Νίκος Ανδρουλάκης, οι οποίοι, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, επηρεάζουν μεγάλο αριθμό μελών του οργάνου.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θέλουν να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο, καθώς θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις από εδώ και στο εξής. Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκονται σε αναζήτηση υποψηφίων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ενώ θα πρέπει να επιλυθούν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες θα είναι υποψήφια τα στελέχη που προέρχονται από το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Την ευθύνη για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων έχει αναλάβει ο Κώστας Σκανδαλίδης , ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με παλιά και νέα στελέχη, ενώ το βάρος ρίχνεται στην αναζήτηση προσώπων από τη νέα γενιά, αλλά και σε στελέχη της αυτοδιοίκησης και των μαζικών χώρων.

Την ίδια στιγμή η Φώφη Γεννηματά θα επιδιώξει να αυξήσει περαιτέρω την κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματός της, έτσι ώστε να καταστεί και επίσημα τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη. Στο στόχαστρο της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Κώστας Μπαργιωτάς, Χάρης Θεοχάρης, Κατερίνα Μάρκου, Γιώργος Καρράς, αλλά και ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί από στελέχη που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα κράτησε σαφείς αποστάσεις από την απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να συμπορευτεί το Ποτάμι με την κίνηση των τριών, επισημαίνοντας ότι δεν είναι σύμφωνος με κινήσεις που επιβεβαιώνουν τον κατακερματισμό της Κεντροαριστεράς, θεωρώντας ότι ακόμα υπάρχουν δυνατότητες κοινής πορείας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΦΩΦΗΣ – ΛΥΚΟΥΔΗ

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, πριν από λίγες ημέρες ο Σπύρος Λυκούδης είχε συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο βουλευτής του Ποταμιού για την ενοποίηση του ενδιάμεσου χώρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Επί της ουσίας, ο κ. Λυκούδης έθεσε στην κυρία Γεννηματά το ζήτημα της συνέχισης των προσπαθειών για συνεργασία μεταξύ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Η επικεφαλής του συμμαχικού σχήματος ήταν απολύτως ξεκάθαρη πως τα περιθώρια διαλόγου έχουν εξαντληθεί, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδιάλυση του κόμματος που το ζητούν Ποτάμι και «Ώρα Αποφάσεων», και πως αν θέλουν να συμμετάσχουν στην πορεία ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση, επισημαίνοντας πως θα πορευτεί με όσους επιθυμούν την ένταξή τους στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, όπως έγινε με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου.

Τις εξελίξεις και διεργασίες στην Κεντροαριστερά παρακολουθούν στενά, με ενδιαφέρον, αλλά και ανησυχία τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου. Και αυτό, καθώς με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του προέρχεται από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, φοβούνται ότι η φθορά της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενδέχεται να πάρει χαρακτηριστικά ακατάσχετης αιμορραγίας ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος προς αυτή.

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ…

Αυτό είναι και ένας από τους λόγους που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύσει στην ομιλία του στην ΚΕ του κόμματός του, σφοδρή επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι είναι ουρά της Δεξιάς, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της Φώφης Γεννηματά που ανταπέδωσε, λέγοντας «Ο πολιτικός του κυνισμός δεν θα τον σώσει. Η κίβδηλη και fake Αριστερά του δεν έχει σχέση με τον Σοσιαλισμό».

Σε διαφορετικούς δρόμους κινούνται πλέον Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και «Ώρα Αποφάσεων» – Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Φλωρίδης – με τον Σταύρο Θεοδωράκη να επιλέγει τη συμπόρευση με τους τρεις πρώην υπουργούς, μετά το πράσινο φως που πήρε από τα όργανα του κόμματός του.

Είχε προηγηθεί δήλωση της Άννας Διαμαντοπούλου που είχε αναφέρει ακόμη πως με το Ποτάμι υπάρχει συμφωνία στο πολιτικό διακύβευμα για τη χώρα.

«Κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση για τη δημιουργία του νέου ενωμένου προοδευτικού φορέα, που θα μπορούσε να αποτελέσει τον άλλο πόλο του συστήματος με τόλμη, φαντασία και υπέρβαση του παρελθόντος. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες κινήσεις και πολλούς πολίτες», είχε σημειώσει.

Η εν λόγω εξέλιξη από πολλές πλευρές είχε σχεδόν προεξοφληθεί, καθώς το προηγούμενο διάστημα βουλευτές, στελέχη και εθελοντές του κόμματος ενίσχυαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις της πρωτοβουλίας, ενώ ο στενός συνεργάτης του επικεφαλής του Ποταμιού, Γιάννης Μεϊμάρογλου, αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας.

ΠΟΤΑΜΙ PLUS ΘΕΛΕΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ

Μπορεί ακόμα να μην έχει οριστικοποιηθεί το οργανωτικό μοντέλο σύμπραξης ανάμεσα στα δύο αυτά σχήματα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ή θα υπάρξει μετεξέλιξη του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη σε Ποτάμι plus, είτε η «Ώρα Αποφάσεων» -επιλογή που φαίνεται να προκρίνεται περισσότερο- θα μετεξελιχθεί σε φορέα προκειμένου η συνεργασία να αποτυπωθεί στο σχήμα που θα κατέβει στις εκλογές, δηλαδή ως μια κοινή μεταρρυθμιστική παράταξη.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, σε πρώτη τουλάχιστον φάση δεν πρόκειται να τεθεί θέμα ηγεσίας , αφού οι συντελεστές της «Ώρας Αποφάσεων» αναγνωρίζουν την πρωτοκαθεδρία του Σταύρου Θεοδωράκη, λόγω της κοινοβουλευτικής παρουσίας του κόμματός του.

Σύντομα αναμένεται να επισημοποιήσουν τη συνεργασία τους ανακοινώνοντας ένα ολιγομελές σχήμα, στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα μετέχουν ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Γιάννης Μεϊμάργολου, ο Δημήτρης Τσιόδρας, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο Κώστας Σπηλιόπουλος, ο Γιάννης Δατσέρης, προσωπικότητες του Κέντρου, ενώ θα υπάρχει έντονο και το στοιχείο της νέας γενιάς.

«ΏΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η «Ώρα Αποφάσεων» την Κυριακή θα βρίσκεται στη Λάρισα, όπου αναμένεται να περάσει από τα λόγια σε συγκεκριμένες πράξεις, παρουσιάζοντας μέρος του πολιτικού της προγράμματος, με τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις, όπως τονίζουν στελέχη της, για τα άμεσα προβλήματα της κοινωνίας.

Στην αρχική θέση της για αυτόνομη πορεία εμμένει η «Δημοκρατική Ευθύνη», η οποία απάντησε καθαρά στην πρόσκληση τόσο της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» -αρχικά- όσο και της «Ώρας Αποφάσεων» στη συνέχεια ότι δεν θεωρεί ότι η επόμενη ημέρα για τη χώρα μπορεί να στηριχθεί στη συνένωση κομμάτων, μηχανισμών ή στελεχών με κύρια επιδίωξη την πολιτική τους επιβίωση ή την τελευταία τους ευκαιρία να αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις.

Συνεχίζει την πορεία της προς το ιδρυτικό συνέδριό της, που θα διεξαχθεί 1 και 2 Απριλίου 2017, με κεντρικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα.

Σήμερα στη Δημοκρατική Ευθύνη, σύμφωνα με στελέχη της κίνησης, μετέχουν περισσότερα από 3.200 μέλη, άνθρωποι καινούργιοι στην πολιτική, οι περισσότεροι δε νέοι σε ηλικία.

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.