Ειδησεογραφικό site

Οι «χρησμοί» των non paper της κυβέρνησης

46

Του Ευτύχη Παλλήκαρη 

Ο «κόφτης» καταλύτης για πρόωρες εκλογές

image

Με non paper επιχειρεί η κυβέρνηση να απαντήσει στη σεναριολογία για εκλογές, που έχει φουντώσει τα τελευταία 24ωρα, χωρίς ωστόσο να δίνονται καθαρές απαντήσεις. Μετά τη χτεσινή σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, σε σχετικό σημείωμα αναφέρεται πως «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά». Αν δεχτούμε αυτή την επισήμανση, η κουβέντα γίνεται για τον περιβόητο «αυτόματο κόφτη», αλλά παραμένει ανοιχτό τι ακριβώς θα «κόβει» αυτός ο μηχανισμός, ποιες κατηγορίες εισοδημάτων ή ποιους φόρους αφορά.

Το τελευταίο σημείο του non paper αφορά «την καθημερινή προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ να διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία». Στη συνέχεια αναφέρεται πως «η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους». Και το non paper καταλήγει: «Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιεξόδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει».

Είχε προηγηθεί, το Μεγάλο Σάββατο, δελτίο τύπου της κυβέρνησης στο οποίο γινόταν λόγος για «διαρκώς εντεινόμενη παραπληροφόρηση και κινδυνολογία, από μεγάλη μερίδα εντύπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ… Δεν μας είναι ξένη ούτε πρωτόγνωρη αυτή η τακτική. Από τον Γενάρη του 2015 μέχρι σήμερα η διαπλοκή έχει παίξει, αρκετές φορές τα “ρέστα” της. Σήμερα, παρότι δεν τους έχει μείνει ούτε ίχνος αξιοπιστίας, επιμένουν πεισματικά… Με ανυπόστατα δημοσιεύματα προσπαθούν, για άλλη μια φορά, να δημιουργήσουν κλίμα καταστροφής και διαφωνιών ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης».

Στις μακροσκελείς αυτές κυβερνητικές παρεμβάσεις δεν γίνεται πουθενά κατηγορηματική διάψευση για τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Κι αυτό την ώρα που εντός της κυβέρνησης διαγράφονται καθαρά δύο βασικές τάσεις, εκείνων που υποστηρίζουν την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης –με κρίσιμη παράμετρο τον “κόφτη”– και των άλλων που θεωρούν ότι σε περίπτωση αδιεξόδου, οι εκλογές είναι η προσφορότερη πολιτική επιλογή. Μένει να δούμε αν στις προσεχείς δηλώσεις και ανακοινώσεις της κυβέρνησης το τοπίο θα ξεκαθαρίσει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.