Ειδησεογραφικό site

Η ταλαιπωρία συνεχίζεται: Από τα γκισέ της ΣΤΑΣΥ οι ηλεκτρονικές κάρτες μέχρι να αποφανθεί η Αρχή Δεδομένων

103

Οι προσωποποιημένες ηλεκτρονικές κάρτες θα συνεχίσουν να εκδίδονται από τα γκισέ ή με την κατάθεση φακέλου, μέχρι να αποφανθεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εάν θα επιτρέψει την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ώστε οι κάρτες να μπορούν να αποσταλούν στους δικαιούχους ταχυδρομικά. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται από τον ΟΑΣΑ ότι έχουν εκδοθεί πάνω από 170.000 κάρτες, ενώ μέσω ταχυδρομείου έχουν αποσταλεί άλλες 12.000.

Την Παρασκευή, με πρωτοβουλία του υπουργείου Υποδομών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία της Αρχής, παρουσία της διοίκησης του ΟΑΣΑ, αλλά και του αναδόχου του έργου, προκειμένου να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις στην έκδοση των καρτών που θα αντιμετωπίσουν τις πολύωρες ουρές στα γκισέ της ΣΤΑΣΥ. Είχε προηγηθεί μπαράζ ανακοινώσεων του υπουργείου και της Αρχής μετά τις ατελείωτες ουρές που σχηματίστηκαν όλες τις προηγούμενες μέρες στα εκδοτήρια.

Η πολιτική ηγεσία που υπουργείου που εκπροσωπήθηκε στο ραντεβού από τον Γενικό Γραμματέα κ. Θάνο Βούρδα και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών κ. Γιάννης Σκουμπούρης, ζήτησαν από την Αρχή να επανεξετάσει το αίτημα που της είχε υποβάλλει από το 2016 ο ΟΑΣΑ για ηλεκτρονική διεκπεραίωση της έκδοσης καρτών. Το αίτημα δεν είχε γίνει αποδεκτό λόγω της ανάγκης να τηρηθεί μία βάσει δεδομένων που θα περιελάμβανε προσωπικά στοιχεία των επιβατών (ονόματα, διευθύνσεις).
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε (από υπουργείο, Αρχή και ΟΑΣΑ), ζητείται από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να επιτραπεί η δυνατότητα ταχυδρομικής αποστολής των προσωποποιημένων καρτών μετά από ηλεκτρονική αίτηση, η δυνατότητα μαζικής έκδοσης προσωποποιημένων καρτών ειδικών κατηγοριών επιβατών (ανέργων , σωμάτων ασφαλείας κ.α) καθώς και η τήρηση στοιχείων με συγκατάθεση του χρήστη, με στόχο την προσωποποιημένη εξυπηρέτησή του.

Τα παραπάνω σημεία, όπως αναφέρεται θα εξεταστούν περαιτέρω από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία επιφυλάχτηκε να μελετήσει.

 

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα αποφανθεί για την «τύχη» του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Η Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα εξετάσει τρία σημεία ως προς την τήρηση αρχείου προσωπικών δεδομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε. (ΟΑΣΑ) για την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου και θα επανέλθει επί του θέματος αυτού.

Ειδικότερα, τετραμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της Αρχής , στην οποία συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών  Θάνος Βούρδας, πρόεδρος της Αρχής και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος,  εκπρόσωπος της  διοίκηση του ΟΑΣΑ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HST, καθώς και μέλη και ελεγκτές της Αρχής, με αντικείμενο τα     προβλήματα που παρατηρούνται στην έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Η συνάντηση διήρκεσε δύο ώρες και σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής ο ΟΑΣΑ θα ζητήσει από την Αρχή διευκρινίσεις επί των εξής τριών σημείων των αρχικά υποβληθεισών γνωστοποιήσεων τήρησης αρχείου προσωπικών δεδομένων:

α) δυνατότητα ταχυδρομικής αποστολής των προσωποποιημένων καρτών μετά από ηλεκτρονική αίτηση,
β) δυνατότητα μαζικής έκδοσης προσωποποιημένων καρτών ειδικών κατηγοριών επιβατών,
γ) τήρηση των στοιχείων με συγκατάθεση του χρήστη με στόχο την προσωποποιημένη εξυπηρέτησή του.

Τα τρία αυτά σημεία θα εξεταστούν περαιτέρω από την Αρχή η οποία  και θα αποφανθεί.

Τα σχόλια είναι κλειστά.