Ειδησεογραφικό site

Η απάτη, το παζάρι και η «κωλοτούμπα» για τον ΦΠΑ στα νησιά

498

Δυο τινά μπορούν να ισχύουν: ή ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα είναι πρωθυπουργός μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2018 ή μέχρι την ίδια ημερομηνία θα έχει τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία και η κρίση του Προσφυγικού. Παράλογο; Καθόλου!

Του Βασίλη Φιλιππάτου

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μετά την ολονύχτια Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου βγήκε με ύφος «πολλά βαρύ» και ανακοίνωσε ότι ως αντάλλαγμα της στήριξής του στη Γερμανίδα καγκελάριο για τη διμερή επαναπροώθηση προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα «πήρε» την κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά, Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.
Ο ίδιος μάλιστα δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας πως η αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά υποδοχής αποτελεί «μια ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης απέναντι σ’ αυτούς που σηκώνουν το βάρος του Προσφυγικού».
Έτσι, έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του στην Αθήνα να προχωρήσει άμεσα σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία θα αναιρεί την αποφασισμένη, «άδικη» όπως τη χαρακτήρισε, επιλογή για τα πέντε νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές.
Μάλιστα, έδωσε εύσημα στον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημειώνοντας: «Χάρη στην κατανόηση του προέδρου Γιούνκερ που είναι γνώστης των συνθηκών στα νησιά και των προσπαθειών που έχουν κάνει οι νησιώτες μας».
Στην ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πόσο θα κρατήσει αυτό το μέτρο, ο πρωθυπουργός απάντησε με σιγουριά και έπαρση: «Όσο είμαι εγώ στη θέση το πρωθυπουργού, δεν θα υπάρξει αύξηση στα νησιά»!
ΤΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΓΙΝΕ… ΕΞΑΜΗΝΟ

Όμως μόλις μία ημέρα αργότερα ανακοινώθηκε ότι τελικά το μέτρο για τον μειωμένο ΦΠΑ θα έχει διάρκεια έξι μηνών, καθώς σύμφωνα με το ΦΕΚ η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018!
Συγκεκριμένα, το κείμενο της ΠΝΠ (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου A’ 115/29.06.2018) έχει ως εξής:
«ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.
2. Την έκτακτη περίπτωση της εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης αντιμετώπισης των συνεπειών του προσφυγικού σε νησιά του Αιγαίου με παράταση της προθεσμίας που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4509/2017 (Α΄ 201).
3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:
Άρθρο Πρώτο
Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4509/2017 (Α΄ 201), αντικαθίσταται ως εξής:
“4. Μέχρι 31.12.2018 για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά τα οποία, κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:
α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.
Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.”
Άρθρο Δεύτερο
Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 29 Ιουνίου 2018
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Πρωθυπουργός
ΑΛΕΞΙΟΣ Π. ΤΣΙΠΡΑΣ»
Άρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι πρωθυπουργός μέχρι το τέλος του χρόνου!
Η «ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ»
Σαν να μην έφθανε αυτό, ήρθε η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» με δημοσίευμά της να αποκαλύψει ότι η αναστολή του ΦΠΑ στα πέντε νησιά για μόλις έξι μήνες έγινε από τον Τσίπρα γιατί η Γερμανίδα καγκελάριος ουδέποτε είχε δώσει την έγκρισή της για κάτι τέτοιο!
«Απάτη» Τσίπρα ή «σπασμένο τηλέφωνο» μεταξύ του πρωθυπουργού και της Μέρκελ;
Εδώ και καιρό οι Ευρωπαίοι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα να καθιερώσει ενιαίο ΦΠΑ σε ολόκληρη τη χώρα κα να άρει το ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει μόνο για πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Λέρος, Κως, Σάμος και Χίος) γράφει η εφημερίδα «Die Welt» στο άρθρο της με τίτλο: «Έχουν σχέση τα τεχνάσματα Τσίπρα στον ΦΠΑ με την προσφυγική συμφωνία Μέρκελ στην Ε.Ε.;».
Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Η ελληνική κυβέρνηση αναβάλλει συνεχώς την καθιέρωση του ενιαίου ΦΠΑ. Από κάποιους γίνεται λόγος για πελατειακές σχέσεις και ότι τα εν λόγω νησιά που ανησυχούν για τους τζίρους τους διαθέτουν ισχυρούς εκπροσώπους στην Αθήνα. Παράλληλα όμως ακούγεται ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Γερμανία φέρεται να έκανε τα στραβά μάτια επειδή χρειαζόταν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία στο Προσφυγικό διότι χωρίς την Αθήνα ίσως και να μην ήταν εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες.
Πιθανότατα να διαλύονταν στη Γερμανία ακόμα και το ενιαίο κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό μέτωπο Χριστιανοκοινωνιστών και Χριστιανοδημοκρατών. Ίσως για αυτό η Άνγκελα Μέρκελ έκανε μια παραχώρηση στον καινούργιο φίλο της Αλέξη Τσίπρα με το σκεπτικό “το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο”».
Η μονομερής ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα ωστόσο δεν άρεσε στους Eυρωπαίους εταίρους. Σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους των Βρυξελλών, το ζήτημα ετέθη στην ελληνική αντιπροσωπεία στην ομάδα εργασίας του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα. Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας, «παγωμένοι» από την ψυχρολουσία, ψέλλισαν ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα σχέδιά του για διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην καγκελάριο και έμεινε με την… εντύπωση ότι η Άνγκελα Μέρκελ τα αποδέχθηκε!
Η Γερμανίδα καγκελάριος ωστόσο, σύμφωνα με την «Die Welt», απλά τον άκουσε αλλά δεν συμφώνησε…
Έτσι, στους εκπροσώπους της Ελλάδας ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τη Γερμανία ή την Καγκελάριο στο εν λόγω ζήτημα αναγκάζοντας την ελληνική κυβέρνηση να κάνει άλλη μια «κωλοτούμπα» διευκρινίζοντας ότι το ειδικό καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά αναιρείται στις αρχές του 2019. Και για να μη γίνουμε τελείως… ρόμπες, χρεώσαμε την καθυστέρηση σε «τεχνικής φύσεως» πρόβλημα εφαρμογής…

Τα σχόλια είναι κλειστά.