Ειδησεογραφικό site

Η ανοησία κρατά τη χώρα στον βυθό της κρίσης

193

Το πρόβλημα της χώρας έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας. Ο ένοικος του μεγάρου Μαξίμου, ο συγκυβερνήτης με τους ψεκασμένους του και όλος ο θίασος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι τα βαρίδια της χώρας που δεν την αφήνουν να απεμπλακεί από τον βυθό της κρίσης.

του Άκη Λουδάρου

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι πολίτες άργησαν να αντιληφθούν πόσο κακό προκαλεί η παραμονή του Τσίπρα και του καραβανιού στην εξουσία. Και, δυστυχώς, το αντιλήφθηκαν λόγω της τραγωδίας στην Αττική ενώ τα σημάδια υπήρχαν από τότε που το συνονθύλευμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση και, πολύ περισσότερο, το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Οι δανειστές το είχαν καταλάβει εγκαίρως, εκμεταλλεύτηκαν την ασχετοσύνη, την ανικανότητα, την αμορφωσιά και τις αυταπάτες του Τσίπρα, επέβαλαν τους όρους τους και βαράνε τα νταούλια για να χορεύουμε εμείς. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να εκπλήσσει το δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» που χαρακτηρίζει τον Τσίπρα «ξεροκέφαλο». Με το σπαθί του κέρδισε αυτό το προσωνύμιο. Μετά την κωλοτούμπα, που έγινε διεθνής όρος, έχουμε τώρα την ξεροκεφαλιά.

Πολλοί άνθρωποι είναι ξεροκέφαλοι. Που σημαίνει ότι είναι επιζήμιοι για τον περίγυρό τους, γραφικοί και ενίοτε διασκεδαστικοί για τους τρίτους. Συνήθως, ο ξεροκέφαλος κάνει κακό στον εαυτό του γιατί οδηγείται σε λάθος αποφάσεις και, ως εκ τούτου, σε λάθος ενέργειες. Αλλά όταν συμβαίνει ο ξεροκέφαλος να ασκεί τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, τότε το πρόβλημα αφορά όλο τον λαό και όλη τη χώρα. Εκείνος μεν θα πληρώσει την ξεροκεφαλιά του με πολιτική ήττα, ο λαός όμως θα χάσει την ευδαιμονία του, την περιουσία του, δυστυχώς, και τη ζωή του, όπως δείχνουν οι συνέπειες από την πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο άνθρωπος που νόμιζε ότι θα σκίσει τα μνημόνια, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα εκδιώξει κλοτσηδόν την τρόικα, έχει φρέσκες πολύ ωραίες ιδέες: να οδηγήσει το καραβάνι στην καθαρή έξοδο ενώ όλοι οι συνετοί και όλοι οι ειδήμονες επισημαίνουν ότι αυτό είναι μέγα σφάλμα γιατί η χώρα θα απολέσει την ασφάλεια που προσφέρει η πιστοληπτική γραμμή.

Σε απλά ελληνικά, με το κλείσιμο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας τελειώνει και η προνομιακή μεταχείριση για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών. Παράλληλα, η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να συμμετάσχει έστω και για λίγους μήνες στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορά ομολόγων. Από τον Σεπτέμβριο και μετά, η Ελλάδα θα δανείζεται με περίπου 4% επιτόκιο και όχι με 1% που δανείζεται σήμερα ή θα δανειζόταν με την εφαρμογή της πιστοληπτικής γραμμής.

Αυτή η ξεροκεφαλιά κοστίζει πολύ, άλλωστε δισ. ευρώ κόστισαν οι αυταπάτες και οι ιδεοληψίες ενός «μικρού 40άρη» που οι πολίτες επέλεξαν για πρωθυπουργό. Αυτές τις ημέρες πάλι ακούγονται τα νταούλια, πάλι όμως δεν είναι τα δικά μας, πάλι είναι των δανειστών και των αμείλικτων αγορών. Είχαμε την επιλογή αλλά την πετάξαμε στα σκουπίδια γιατί ο ξεροκέφαλος θέλει να κάνει επικοινωνιακά κόλπα να σώσει το τομάρι του.

Φυσικά και δεν περιμέναμε την καταστροφική λαίλαπα για να διαπιστώσουμε πόσο επικίνδυνοι, άχρηστοι και ανίκανοι είναι. Το εκπαιδευτικό σύστημα έχει μύρια όσα προβλήματα. Και ο Γαβρόγλου κάθε λίγο και λιγάκι αλλάζει άποψη για τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ τώρα ανακάλυψε νέα… μεταρρύθμιση: τι ώρα θα χτυπάει το κουδούνι, δηλαδή τι ώρα θα ξυπνάνε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Για την αξιολόγηση ούτε κουβέντα.

Το ότι δεν ασχολούνται με τις μεταρρυθμίσεις δείχνει ότι είναι χειρότεροι από το παλιό πολιτικό σύστημα και ότι είναι υπεύθυνοι που βουλιάζει ο τόπος στην παρακμή. Αντιστάθηκαν σε καθετί καινοτόμο για να μην ξεβολευτούν οι βολεμένοι. Ήταν πάντα αντίθετοι στην αξιολόγηση στο Δημόσιο, όπως ήταν πάντα αντίθετοι στο γκρέμισμα των αυθαιρέτων.

Το 44χρονο μειράκιο σύμφωνα με την άποψη του υπουργού… δημοσκόπου Βερναδάκη επαίρεται ότι με αφορμή τις δολοφονικές πυρκαγιές ανέλαβε ευθύνες που δεν του αναλογούν. Άπαξ ψεύτης, πάντα ψεύτης. Βαρύνεται με όλες τις ευθύνες γιατί εμπόδιζε και εξακολουθεί να εμποδίζει κάθε μεταρρυθμιστική πράξη που θα μας έβγαζε από τα συλλογικά αδιέξοδα. Με την ίδια λογική και την ίδια νοοτροπία με τις οποίες μπλόκαραν την αξιολόγηση και τις ιδιωτικοποιήσεις, έτσι μπλόκαραν και την πολεοδομική τακτοποίηση. Υπάρχουν και οι υπογραφές τους όπως αποκάλυψε ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης.

Κι ενώ καμώνεται τον θαρραλέο στην ανάληψη ευθυνών, αποδεικνύει ότι είναι και καμένος και πνιγμένος που ψάχνει να πιαστεί από τα μαλλιά του. Καταργείται, λέει, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και αντικαθίσταται από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών. Το πρόβλημα είναι πώς θα ονομάζεται η υπηρεσία; Θυμίζει την παλιά καλή συνταγή, αυτός που έφερε στη χώρα το… νέο: για κάθε πρόβλημα συγκροτούμε μία νέα επιτροπή, μια τριμελή επιτροπή με πέντε-έξι άτομα, που είχε πει ένας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής.

Του προτείνουμε πάντως να τοποθετήσει επικεφαλής της νέας υπηρεσίας την χαριτόβρυτη και μορφωμένη Ελένη Αυλωνίτου, μήπως και έχει κάτι να ασχοληθεί και σταματήσει να βγαίνει στα κανάλια για να λέει «παπαριές». Και έχει πει ήδη μπόλικες. Σταχυολογούμε μερικές:
«Το ξέρετε ότι υπάρχει κόσμος που κάηκε μέσα στη θάλασσα γιατί νόμιζε ότι θα μπει μέσα στο νερό και θα σωθεί;» (Για την καταστροφή στο Μάτι)
«Μπορούμε πολύ άνετα να ζήσουμε την οικογένεια μας με 600 ευρώ»
«Το ΕΚΑΣ είναι προνομιακό και πρέπει να κοπεί»
«Ευτυχώς που υπήρξε η Ελλάδα και έσωσε το χρεοκοπημένο ΔΝΤ»
«Η χώρα βρίσκεται σε ανάκαμψη» (Το δεύτερο εξάμηνο του 2016, όταν ο Τσίπρας ήταν σίγουρος ότι θα κάνουμε την έκπληξη)
«Δεν κόψαμε συντάξεις, απλά τους έγινε περικοπή».

Αντί άλλου σχολίου, παραθέτουμε όσα της είπε ο Γ. Ρωμανιάς σε τηλεπαράθυρο όταν η «πρωταθλήτρια της παπάρας» τόλμησε να ξεστομίσει ότι η κυβέρνηση θα παλέψει για να μη μειωθούν οι συντάξεις: «Λες κουραφέξαλα, εδώ μιλάμε για τα κείμενα, δεν λέμε για ευχολόγια και θεωρίες. Ορίστε το αποτέλεσμα της πάλης… Η γυναίκα έχει περιορισμένες γνώσεις και την έχετε εδώ για να πετάει πατάτες. Η κ. Αυλωνίτου παρεμβαίνει σε ό,τι λέει ο άλλος, πετώντας πατάτες. Είσαι ο άρχοντας πατάτας»

Τα σχόλια είναι κλειστά.