Ειδησεογραφικό site

Η αναβάθμιση των F-16 θα ολοκληρωθεί το 2026: Τι λένε αξιωματικοί του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

32

Το κόστος της αναβάθμισης για 85 αεροσκάφη F-16 Block 52+ και Block 52+ Advanced σε F-16 Viper δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ, υποστηρίζουν στο Πεντάγωνο

Περίπου οκτώ χρόνια θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός 85 αεροσκαφών F-16 τα οποία θα ενταχθούν στη διακυβερνητική συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, όταν και θα παραληφθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η τελική επιστολή LOA (Letter of Acceptance) από την Ουάσιγκτον.

Με απλά λόγια, εφ’ όσον το πρόγραμμα ανακατασκευής των F-16 ξεκινήσει μέσα στο 2018, η αναβάθμιση των μαχητικών αναμένεται να ολοκληρωθεί οκτώ χρόνια μετά, δηλαδή περί το 2026. Αυτό σημαίνει ότι στην ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος εκσυγχρονισμού των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών, το πρώτο από τα F-16 που θα έχει αναβαθμιστεί στην έκδοση «Viper», θα είναι περίπου οκτώ ετών. Όση είναι σήμερα η ηλικία των F-16 Block 52+ advanced που αναμένεται να μπουν στο πρόγραμμα ανακατασκευής…

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι οι εργασίες αναβάθμισης των ηλεκτρονικών συστημάτων και αντικατάστασης του ραντάρ των F-16 θα γίνουν στην ΕΑΒ. Στις συνομιλίες με τους Αμερικανούς της Lockheed Martin έχει τεθεί ο στόχος το πρώτο F-16 του προγράμματος να εκσυγχρονιστεί στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία με επίβλεψη Αμερικανών ειδικών. Το πρώτο αναβαθμισμένο F-16 θα πετάξει μέχρι το Fort Worth του Τέξας όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Lockheed για έλεγχο, πιστοποίηση και τελική έγκριση των εργασιών, ώστε να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός και των υπολοίπων μαχητικών.

Στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο θα καθηλώνονται περίπου 12 αεροσκάφη προς ανακατασκευή. Στην Πολεμική Αεροπορία λένε ότι κατά προτεραιότητα θα εκσυγχρονιστούν τα F-16 που σήμερα βρίσκονται στο έδαφος λόγω βλαβών ή απουσίας ανταλλακτικών.

Ανώτατες πηγές του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αναφέρουν ότι στόχος είναι να αναβαθμιστεί ένας αριθμός 85 F-16 και συγκεκριμένα 55 F-16 Block 52+ και τα 30 τελευταίας παραλαβής F-16 Block 52+ Advanced. Το κόστος του προγράμματος, λένε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν αναμένεται να υπερβεί το 1,1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ ή 1,1 δισ. ευρώ κατά την άποψη του Πάνου Καμμένου, που έχει επίσης δηλώσει ότι η αναβάθμιση μάλλον δεν θα κοστίσει στους φορολογούμενους πάνω από 700-800 εκατ. ευρώ.

Στο ΓΕΑ υποστηρίζουν μάλιστα ότι θα καταφέρουν να πουλήσουν στην Κροατία, που έχει εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον, 12 F-16 Block 30, διαδικασία από την οποία φιλοδοξούν να εισπράξουν 100 εκατ. ευρώ. Η Πολεμική Αεροπορία έχει σήμερα στο οπλοστάσιό της 32 F-16 Block 30. Τα 20 μαχητικά αυτής της διαμόρφωσης που θα παραμείνουν στη δύναμη του ΓΕΑ σχεδιάζεται να συγκροτήσουν μια μοίρα εκπαίδευσης των νέων πιλότων στα F-16. Στο Πεντάγωνο υποστηρίζουν επίσης ότι τα 37 αεροσκάφη Block 50 που δεν θα αναβαθμιστούν στην έκδοση Viper θα εκσυγχρονιστούν σε F-16 Block 52 από τα συστήματα που θα αφαιρεθούν από τα 85 F-16 που θα αναβαθμιστούν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.