Ειδησεογραφικό site

Η Αμυγδαλέζα έσωσε τελικά τη Μέρκελ… από τον «βασιλιά της Βαυαρίας»

2.988
Tης Μαλένας Παππά
Τη δική της πολιτική ψυχρολουσία βίωσε η γερμανική κυβέρνηση. Έπειτα από τον μαραθώνιο μηνών προκειμένου να επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού, τις εντάσεις σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, υπήρξαν και σφοδρές διαμάχες με αφορμή το μεταναστευτικό.

Η μεταναστευτική κρίση φαίνεται να δοκιμάζει τις αντοχές της Ευρώπης περισσότερο και από την οικονομική κρίση που πλήττει ιδιαίτερα τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Χαρακτηριστική είναι η κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ιταλίας – Γαλλίας και Γερμανίας, όταν στο ήδη τοξικό κλίμα λόγω προϋπολογισμού και χρέους, προστέθηκε στο τραπέζι και το μεταναστευτικό.

Την κρισιμότητα του μεταναστευτικού επιβεβαίωσε και με δήλωσή της η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ: «Το μεταναστευτικό θα συμβάλει αποφασιστικά στο εάν η Ευρώπη μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει, καθώς τα συμφέροντα των κρατών-μελών διαφέρουν. Χρειάζονται νομικά αποδεκτές, αλληλέγγυες απαντήσεις, οι οποίες δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους ανθρώπους. Πρέπει να μπει περισσότερη τάξη σε όλα τα είδη μετανάστευσης, για να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι επιβάλλονται το δίκαιο και η τάξη». Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για τις χώρες της Αφρικής, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους ηγέτες αυτών των χωρών.

Μετά από έντονη διαμάχη της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ που απειλούσε ακόμα και να ρίξει την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό, κατέληξαν σε μία συμβιβαστική συμφωνία που προβλέπει δημιουργία τράνζιτ κέντρων ασύλου στα γερμανο-αυστριακά σύνορα. Οι πρόσφυγες που θα βρίσκονται εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αιτήσεις ασύλου οι οποίες θα εξετάζονται μέσα σε 48 ώρες.

“Ναι» από Χορστ Ζεεχόφερ

Ικανοποιημένος φάνηκε ο Βαυαρός εταίρος της Μέρκελ και ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών, από αυτήν την εξέλιξη με πολλούς από το Κόμμα του να επισημαίνουν ότι πρόκειται για προσωπική του νίκη. Ωστόσο, η εναλλαγή των ακραίων θέσεών του, που τη μία λέει ότι παραιτείται και την άλλη δηλώνει ικανοποιημένος με τη Μέρκελ, έχει προκαλέσει ερωτηματικά, αν και φαίνεται να αποτελεί πάγια τακτική του.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο “Βασιλιάς της Βαυαρίας” όπως τον αποκαλούν έχει μακροχρόνια εμπειρία στον στίβο της πολιτικής και έχει απασχολήσει κατά καιρούς την κοινή γνώμη με την προσωπική του ζωή. Ο Ζεεχόφερ γεννήθηκε το 1949 στο Ινγκολστάτ, όπου μεγάλωσε με τα τρία αδέλφια του σε μία εργατική, καθολική οικογένεια, με τον πατέρα να τους στήριζε ώντας οδηγός φορτηγού. Το 1980 όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, στόχος του ήταν να ασχοληθεί με την κοινωνική πολιτική. Από το 1992 έως το 1998 διετέλεσε υπουργός Υγείας επί κυβερνήσεως Χέλμουτ Κολ και στη συνέχεια με Καγκελάριο τη Μέρκελ, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Προστασίας Καταναλωτή από το 2005 έως το 2008. Το 2008 επέστρεψε στο Μόναχο και έγινε πρωθυπουργός Βαυαρίας.
Το 2002, η υγεία του κλονίστηκε και νοσηλεύτηκε για 21 ημέρες στην εντατική με σοβαρό καρδιακό πρόβλημα. Στο πλευρό του βρισκόταν συνεχώς η απατημένη σύζυγός του και μητέρα των τριών παιδιών τους, Καρίν. Ο 69χρονος σήμερα Ζεεχόφερ όχι μόνο διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με 33χρονη πριν 6 χρόνια, αλλά απέκτησε και παιδί μαζί της.

Στροφή 180 μοιρών από το SPD
Αν και αρχικά το SPD ήταν άκρως αντίθετο με τη δημιουργία τράνζιτ κέντρων ασύλου, η επικεφαλής του Αντρέα Νάλες δήλωσε έτοιμη να στηρίξει την συμφωνία CDU-CSU με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συμφωνήσουν για την εφαρμογή της η Αυστρία και η Ιταλία.

Αντιδράσεις από τα κόμματα
Ωστόσο αυτή η συμφωνία δεν βρήκε απήχηση σε όλα τα κόμματα. Το κόμμα των Πρασίνων τα χαρακτήρισε “μαζικά στρατόπεδα” και το κόμμα της Αριστεράς δήλωσε ότι “περιφρονείται ο ανθρωπισμός καθώς ότι γίνεται, γίνεται στην πλάτη των προσφύγων”.

Επιπλέον τέθηκε και θέμα αποτελεσματικότητας της συμφωνίας από στελέχη όλου του πολιτικού φάσματος.

Ο ειδικός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για θέματα μετανάστευσης Αζίζ Μποζκούρτ, δήλωσε στην εφημερίδα «Die Welt ότι «αυτές οι αστείες δομές δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Μάρκο Μπούσμαν, γραμματέας των “Ελεύθερων Δημοκρατών”, «FDP» που αν και ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της αντιμετώπισης της δευτερογενούς μετανάστευσης αμφιβάλλει για το κατά πόσο το κείμενο της συμφωνίας είναι αποτελεί επαρκή βάση.

Επιχειρώντας να κατευνάσει το φορτισμένο κλίμα η Μέρκελ εξέφρασε προοπτική μακρόχρονης συνεργασίας με το CSU και τον ΧορστΖεεχόφερ. “Ως Καγκελάριος, έχω από το Σύνταγμα το δικαίωμα και την ευθύνη της κατευθυντήριας γραμμής της πολιτικής. Αυτό που έχει αποφασιστική σημασία είναι αποκλειστικά και μόνο το εάν μπορούμε από κοινού να εργαστούμε στο πλαίσιο αυτής της γραμμής. Αυτό κάνουμε. Και για αυτό ο Χορστ Ζεεχόφερ είναι υπουργός Εσωτερικών. Αποφασιστικό είναι το εάν η κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει σε αυτή τη βάση. Εδώ λοιπόν λέω ένα ξεκάθαρο ναι. Και τώρα εργαζόμαστε για την λύση του προβλήματος, η οποία δεν μπορεί να είναι μονομερής, δεν μπορεί να μην είναι συμφωνημένη και δεν επιτρέπεται να είναι σε βάρος τρίτων.” , επισήμανε η Καγκελάριος.

Αν και Μέρκελ-Ζεεχόφερ κατάφεραν να ξεπεράσουν την κρίση εντός Γερμανίας παρά τις αντιδράσεις των κομμάτων, τώρα ξεκινάει αγώνας δρόμου για να πείσουν και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να αποδεχθούν την πρότασή τους.
Συγκεκριμένα, τον Ούγγρο, ακροδεξιό, πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, τον Αυστριακό, συντηρητικό Καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε που ενισχύεται και από τις έντονες αντιδράσεις του ακροδεξιού ηγέτη της Λέγκας, και υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.

Ο Ορμπάν είναι γνωστός για την αυστηρή αντιμεταναστευτική ρητορική του. Το 2015 ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που τοποθέτησε συρματοπλέγματα στα σύνορα προκειμένου να εμποδίσει τους πρόσφυγες να εισέλθουν στην Ουγγαρία.

Σε ανάλογη σκεπτικιστική γραμμή κινείται και ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπαστιάν Κουρτζ, δηλώνοντας λίγες ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας CDU-CSU για το προσφυγικό ότι η Αυστρία θα θωρακίσει τα σύνορά της κυρίως στα νότια, δηλαδή στα σύνορα με την Σλοβενία και την Ιταλία. «Η κυβέρνηση της Αυστρίας αναγκάζεται να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τα μειονεκτήματα για την Αυστρία και τον πληθυσμό της από αυτή τη συμφωνία», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο  αντικαγκελάριος, Χάιντις Κρίστιαν Στράχεκαι ο υπουργός Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι πήγε ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας τον σχηματισμό «μιας συμμαχίας στην Ευρώπη μεταξύ των κινημάτων που συμμερίζονται την ιδεολογία της Λέγκας» στην οποία θα συμμετέχουν «όλα τα ελεύθερα και κυρίαρχα κινήματα που θέλουν να υπερασπιστούν τους λαούς και τα σύνορά τους». Στη συνέχεια έστειλε μήνυμα στην ΕΕ για την πορεία των διαπραγματεύσεων.”Πρώτα θα μας βοηθήσετε με την τραπεζική ένωση και το χρέος και μετά μπορούμε να μιλήσουμε για τη μετεγκατάσταση προσφύγων”. Η σκληρή γραμμή Σαλβίνι βρίσκει απήχηση μεταξύ των Ιταλών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση στα μέσα Ιουνίου από το ινστιτούτο Ipsos, φάνηκε ότι το 59% των Ιταλών τάσσεται υπέρ των αποφάσεών του.

Όσον αφορά το σχέδιο του Σεμπάστιαν Κουρτς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι για τη δημιουργία καταυλισμών για μετανάστες και πρόσφυγες σε χώρες των Βαλκανίων, καταπέλτης ήταν η απάντηση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα. Ο Ράμα ξεκαθάρισε ότι απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο καταυλισμού προσφύγων στην Αλβανία, τονίζοντας ότι δεν θα το αποδεχόταν ακόμα κι αν του προσφερόταν ως αντάλλαγμα η ένταξη της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή ένωση, ενώ δήλωσε ότι “αυτή συμφωνία αντιμετωπίζει τους μετανάστες σαν ανεπιθύμητα τοξικά απόβλητα”.

Ωστόσο η Μέρκελ έχει και φίλους στην Ευρώπη πρόθυμους να αποσυμφορήσουν τη Γερμανία από τους μετανάστες. Συγκεκριμένα ο νέος, αριστερός, πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δέχτηκε την πρόταση της Γερμανίας για την επαναπροώθηση μεταναστών κρατώντας όμως ως προϋπόθεση ότι θα λάβει οικονομική βοήθεια ως αντάλλαγμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έσπευσε να βάλει “πλάτες” στη Γερμανίδα καγκελάριο ξεκαθαρίζοντας ότι δέχεται την πρόταση της παρά του ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα στο μεταναστευτικό και αντί για επιπλέον επιβάρυνση θα χρειαζόταν η ίδια αποσυμφόρηση.

Πρωτοσέλιδο – “φωτιά” για τη Γερμανική κρίση

Στην οικονομική και πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η Γερμανία προστέθηκε και η αθλητική. Με αφορμή τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας της Γερμανίας από το Μουντιάλ, η Γερμανία έγινε πρωτοσέλιδο στο περιοδικό Der Spiegel που φημίζεται για την καυστικότητά του.


Στο πρωτοσέλιδο φιγουράρουν τα χρώματα της Γερμανικής σημαίας τα οποία «λιώνουν» από το βάρος της κρίσης που πλήττει τη χώρα, με αποκορύφωμα τον τίτλο: «Ήταν κάποτε μια ισχυρή χώρα».

Το περιοδικό Der Spiegel είχε πρόσφατα φιλοξενήσει και συνέντευξη του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, όπου εξέφραζε την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει υπαρξιακή κρίση και ενδέχεται να καταρρεύσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες!

Άποψη που όσο απαισιόδοξη και αν ακούγεται έχει βάση, δεδομένης της μεταναστευτικής, οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης που έχει γονατίσει την Ευρώπη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.