Ειδησεογραφικό site

Στην Άγκυρα ο Αλέξης Τσίπρας – Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον Ερντογάν στο Λευκό Παλάτι

158

Η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο κράτησε περισσότερο από δύο ώρες –  Ξεκίνησαν οι διευρυμένες συνομιλίες – Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα

Στις 15:30 το μεσημέρι της Τρίτης έφτασε στην πρωτεύουσα της Τουρκίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσκεκλημένος του Ταγίπ Ερντογάν. Τον κ. Τσίπρα συνοδεύει στην Άγκυρα η σύντροφός του Μπέτυ Μπαζιάνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

Λίγα λεπτά μετά τις 16:00 το μεσημέρι της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Λευκό Παλάτι της Άγκυρας όπου και έγινε δεκτός από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Fuat Oktay.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο κράτησε περισσότερο από δύο ώρες.

Αμέσως μετά άρχισαν οι διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα.

Ακολούθως το πρόγραμμα τςη επίσκεψης περιλαμβάνει το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος Πρόεδρος προς τιμήν του Ελληνα πρωθυπουργού.

Στο επίσημο δείπνο έχει προσκληθεί και θα παρευρεθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Είναι η πρώτη φορά που ο η Αγκυρα προσκαλεί στον Πατριάρχη σε δείπνο σε μια τέτοια επίσκεψη.
Στο δείπνο, έχουν προσκληθεί επίσης και ο πρώην εκπρόσωπος των μειονοτήτων στο Συμβούλιο της Γενικής Διευθύνσης Βακουφίων Λάκης Βίγκας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών Στέλιος Πούλαδος και ο πρόεδρος του Ρωμαίικου Πνευματικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Σμύρνης Γιώργος Θεοδωρίδης.

Δείτε την ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο πρωθυπουργός για τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο

View image on Twitter
View image on Twitter

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Fuat Oktay.

View image on Twitter

 

tsipras_erdogan_in
tsipras_erdogan_in2
tsipras_agkria_main3
tsipras_agkira_main1
tsip2
tsip1

 

Λίγο πριν την άφιξη Τσίπρα στην Άγκυρα, η τουρκική κυβέρνηση επικήρυξε τους 8 «φυγάδες» στρατιωτικούς!

Τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας επικήρυξε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα.

Κάθε ένας από τους οκτώ στρατιωτικούς επικυρήχθηκε για 700.000 ευρώ, καθώς εντάχθηκαν στη λίστα των τρομοκρατών του τουρκικού κράτους, θεωρούμενοι πραξικοπηματίες και μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO.

Οι φωτογραφίες και τα στοιχεία των 8 Τούρκων αναρτήθηκαν στην ειδική ιστοσελίδα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής για τους καταζητούμενος για θέματα τρομοκρατίας.

turkeiy-teror2

Σύμφωνα με χθεσινό άρθρο της Hurriyet,  η Άγκυρα είναι «σχεδόν βέβαιη» πως ο Αλέξης Τσίπρας κατέβαλε προσπάθειες να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στην Τουρκία: «Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θα συζητήσουν επίσης και για τους φυγάδες τούρκους στρατιώτες στους οποίους δόθηκε άσυλο, παρά το ότι επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση με πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Η Τουρκία ήταν σχεδόν σίγουρη πως ο Τσίπρας προσπάθησε σκληρά να ανατρέψει την κατάσταση και να τους εκδώσει», γράφει ο αρθρογράφος Σερκάν Ντερμιτάς.

Με τα δεδομένα αυτά ξεκίνησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Στις 16:45 σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «παλάτι του σουλτάνου», όπως χαρακτηριστικά λέγεται το προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας.

Μάλιστα, στο δείπνο που θα ακολουθήσει έχει προσκληθεί και θα παρακαθήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στην Άγκυρα. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που, σε παρόμοια επίσκεψη, η Άγκυρα προσκαλεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε επίσημο δείπνο το οποίο παρατίθεται προς τιμή Έλληνα πρωθυπουργού.

Δείτε το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη:

hfvt-6

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.