Ειδησεογραφικό site

Η αχίλλειος πτέρνα της 3ης αξιολόγησης

88

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Είναι δεδομένο ότι όλες οι πλευρές –η κυβέρνηση, οι δανειστές, αλλά και η ίδια η αγορά– έχουν κοινό στόχο. Για διαφορετικούς –ενδεχομένως– λόγους. Επιθυμούν να κλείσει ομαλά η 3η αξιολόγηση.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ακόμα μια σειρά από ζητήματα που μένουν ανοικτά. Η αχίλλειος πτέρνα, λοιπόν, αυτής της αξιολόγησης είναι οι παρεμβάσεις που η ίδια η κυβέρνηση, για λόγους πολιτικού κόστους ή εσωτερικών προβλημάτων, αρνείται να ολοκληρώσει. Ο λόγος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αλλά και για τις παρεμβάσεις στη ΔΕΗ και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Είναι οι κινήσεις που –ανάμεσα στα δεκάδες εκκρεμή προαπαιτούμενα– έχουν ειδική σημασία για τους δανειστές. Και τούτο διότι συνδέονται με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αλλά και με τις μεγάλες αποφάσεις του 2018.

Στο θέμα της ΔΕΗ η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει καθυστερήσεις και να μεταθέτει, υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους, στο μέλλον τις αποφάσεις για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Ο λόγος για μια κίνηση στην οποία η ίδια έχει συμφωνήσει εδώ και καιρό, από το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Ωστόσο, δεν χάνει αφορμή να κωλυσιεργεί σε βάρος της διαδικασίας απελευθέρωσης της αγοράς.

Στις ιδιωτικοποιήσεις, ο χρόνος είναι… χρήμα. Τα 5,9 δισ. ευρώ των εσόδων που πρέπει, έως και τον Αύγουστο του 2018, να οδεύσουν στην απομείωση του χρέους ακόμη… αναζητούνται. Οι μεγάλες κινήσεις που θα έφερναν έσοδα, όπως η Εγνατία Οδός ή το Ελληνικό, είτε δεν έχουν αρχίσει είτε είναι στον… δρόμο.

Στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το πολιτικό κόστος είναι προφανές. Αλλά εξίσου προφανές είναι και το οικονομικό κόστος για τις τράπεζες, αν το «αγκάθι» των NPLs δεν λειανθεί.

Πλέον τα χρονικά περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά. Αν δεν λυθούν τα μεγάλα «αγκάθια» τις επόμενες εβδομάδες, τότε θα αρχίσει να μετρά καθυστέρηση στην περίφημη «τεχνική συμφωνία». Και τούτο παρά το γεγονός ότι αυτή τη φορά οι δανειστές –κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης– δεν ζητούν νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Αυτήν τη φορά η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να επικαλεστεί τους «κακούς» ξένους. Μόνο τον «κακό» εαυτό της…

 

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.