Ειδησεογραφικό site

Ορατός ο κίνδυνος ακυβερνησίας από πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα λένε τα ξένα ΜΜΕ

49

Κίνδυνο ακυβερνησίας στην Ελλάδα από επικείμενες εκλογές “βλέπει” η HSBC, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει την οικονομία.

Στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και στο χρονοδιάγραμμα των εκλογών αναφέρεται νέα έκθεση της HSBC για τις προοπτικές του α’ τριμήνου του 2015, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, όπως όλα δείχνουν, με το προβάδισμα έναντι της ΝΔ να κυμαίνεται μεταξύ 5% και 7%, ενδέχεται να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ ενός μορατόριουμ στο χρέος και στην αντιστροφή των βασικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό. Δεδομένου του κατακερματισμένου εκλογικού σώματος, οι εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συσχετισμούς που δεν θα υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως είχε συμβεί το 2012, αφήνοντας τη χώρα έκθετη σε μια τεράστια αβεβαιότητα.

Το πλέον βέβαιο, μέχρι στιγμής, συνεχίζει η HSBC, είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία  για ένα νέο, προληπτικό πρόγραμμα, μέσω της χρήσης των αδιάθετων 11 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμα της ΕΕ. Τα κεφάλαια αυτά έχουν αφεθεί στην άκρη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο, μετά τα θετικά αποτελέσματα από τα stress tests της ΕΚΤ τον περασμένο Οκτώβριο, τελικώς δεν θα απαιτηθούν. Τα κεφάλαια που έχουν απομείνει από το ΔΝΤ μπορούν επίσης να μετατραπούν σε μια προληπτική πιστωτική γραμμή, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αυτοχρηματοδοτηθεί κατά την έξοδο της στις αγορές με χαμηλότερες αποδόσεις.

Die Welt: Μόνο με Σαμαρά συνεχίζει η Γερμανία την οικονομική βοήθεια

Η εφημερίδα Die Welt προσδίδει σε αυτή την εκλογή υπαρξιακές διαστάσεις για την ίδια την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη επισημαίνοντας ότι «για άλλη μια φορά επικρατεί ο φόβος ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναζητήσει το δικό της δρόμο που στο τέλος του θα οδηγούσε την αδύναμη χώρα εκτός ευρώ και κατά συνέπεια σε ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές αναταράξεις».

Ο φόβος των αναλυτών έχει ονοματεπώνυμο και αφορά το πιθανό ενδεχόμενο μετά και την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές και σε πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας υπενθυμίζει παλαιότερες διακηρύξεις Τσίπρα περί εξόδου από το ευρώ, περί κουρέματος του χρέους και διευκρινίζει, επικαλούμενος πηγές από κύκλους των διαπραγματευτών, ότι εάν ο Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές, γίνει κυβέρνηση και υλοποιήσει τις διακηρύξεις του θα κοπεί η ροή χρήματος προς την Ελλάδα.

«Μόνο εάν παραμείνει πρωθυπουργός ο Σαμαράς, θα συνεχιστεί η αναγκαία οικονομική βοήθεια», αναφέρουν κατά την εφημερίδα γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι. Χωρίς χρήματα η Ελλάδα θα μπορούσε να διολισθήσει γρήγορα προς τη χρεοκοπία, πιθανότατα και οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα διέθεταν τα χρήματά τους και το μεγάλο ερώτημα θα ήταν εάν τα νέα προβλήματα της Ελλάδας θα μπορούσαν να μεταδοθούν και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια όπως και την τελευταία φορά.

«Θεραπεία σοκ»

Σύμφωνα πάντα με την «Die Welt», το Βερολίνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τις μέρες των Χριστουγέννων να εκδηλωθεί και πάλι διπλωματικός πυρετός. Το ερώτημα είναι αν η Γερμανία διαθέτει ένα σχέδιο Β. Επίσημη απάντηση δεν δίνεται, ανεπίσημα όμως γίνεται αναφορά σε παλαιότερα σχέδια που υπάρχουν στα συρτάρια και που προβλέπουν απομόνωση του ελληνικού δημοσιονομικού συστήματος από την υπόλοιπη Ευρώπη σε περίπτωση που οι Έλληνες μετά από ενδεχόμενη χρεοκοπία αναζητήσουν ή αναγκαστούν να αναζητήσουν κάποιο δρόμο εκτός του ευρώ.

Αλλά και στην περίπτωση πρόωρων εκλογών οι προοπτικές για τον κ. Τσίπρα δεν είναι ρόδινες, επισημαίνει ο αρθρογράφος της die Welt, διότι ναι μεν το κόμμα του ίσως να έβγαινε πρώτο, αλλά δεν θα συγκέντρωνε την απόλυτη πλειοψηφία και η χώρα θα έπεφτε σε μια βασανιστική, όπως την αποκαλεί, αναζήτηση κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο φόβος στο ενδεχόμενο λανθασμένης εκλογής θα έθετε τη χώρα και την Ευρώπη ενώπιον χαοτικών καταστάσεων.

Επ’ αυτού η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, κάνοντας λόγο και για μια «εν ανάγκη θεραπεία σοκ», επικαλείται την ευεργετική επίδραση πιθανών πιέσεων από τις αγορές που θα συνέπιπταν χρονικά με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές των Βρυξελλών, υποστηρίζει ότι αυτές οι πιέσεις θα διευκόλυναν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Telegraph: Αν η Ελλάδα θέλει να σωθεί, πρέπει να βγει από το ευρώ

Μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Για τον Βρετανό αναλυτή Τζέρεμι Γουόρνερ ένα τέτοιο σενάριο, απειλεί την Ελλάδα με χρεοκοπία και άτακτη έξοδο από το ευρώ. Ωστόσο, αν γίνει σωστά και συντεταγμένα, τότε η επανεισδοχή των εθνικών νομισμάτων μέσα στην Eυρωζώνη θα μπορούσε να σημαίνει μια καινούργια και ελπιδοφόρα αρχή.

Credit Suisse: Η Ελλάδα θα βουλιάξει μόνη της

Πρόβλημα στην ελληνική οικονομία από τις πολιτικές εξελίξεις δεν μπορεί με τα σημερινά δεδομένα να τροφοδοτήσει ζητήματα στην υπόλοιπη Ευρώπη εκτίμησε ο έμπειρος senior advisor της Credit Suisse, Bob Parker, μιλώντας στο Bloomberg.

Κι αυτό γιατί το ελληνικό χρέος κατέχουν κατά κύριο λόγο πια οι εταίροι-πιστωτές σε αντίθεση με το 2010-2012.

BofA: Με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβρη εκλέγεται πρόεδρος

 Το πρώτο πραγματικό τεστ για τις προθέσεις των βουλευτών αντιμετωπίζει απόψε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σημειώνει το Bloomberg, λίγες ώρες πριν την πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η συγκέντρωση περισσότερων από 170 ψήφους για τον υποψήφιο του Αντώνη Σαμαρά θα ήταν ένα θετικό σημάδι για τις αγορές, τονίζει, μιλώντας στο πρακτορείο, ο επικεφαλής ανάλυσης FX της Bank of America Merill Lynch, Αθανάσιος Βαμβακίδης.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.